NATO: Francuska ne gubi suverenost

Francuska neće izgubiti svoju suverenost ako se ponovo u potpunosti integriše u komandnu strukturu NATO-a, kaže generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

14:53

Default images

De Hop Shefer je pred francuskim parlamentarcima govorio o približavanju Francuske i Alijanse u poslednjih nekoliko godina, sa sve većim učešćem Pariza u operacijama NATO-a.

"Francuska time nije izgubila suverenost, isto tako je neće izgubiti ni sutra", ako se odluči da se vrati u združenu komandu, rekao je De Hop Shefer pred parlamentarnim odborima za odbranu i spoljne poslove francuske skupštine.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je u više navrata od 2007. godine najavljivao povratak Francuske u komandnu strukturu NATO-a koju je napustila odlukom bivšeg predsednika Šarla de Gola 1966, koji nije želeo da Francuska bude pod američkom komandom.

Na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Sarkozi je u subotu rekao da se "bliži trenutak" kada će biti potrebno da se objasni Francuzima da odluka o povratku u vojne strukture NATO neće ugroziti "nezavisnost zemlje".

Odluka o eventualnom povratku Francuske u komandu NATO-a trebalo bi da bude saopštena do samita NATO-a u Strazburu i Kilu početkom aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: