Dinkić: RTB Bor u rukama države

Država će uložiti 130 miliona dolara u RTB Bor i postati njegov većinski vlasnik, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Utorak, 03.02.2009.

16:01

Default images

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je u Boru da je država donela odluku da investira u izgradnju potpuno nove Topionice bakra. On je rekao da stara Topionica, stara 50 godina predstavlja gorući problem RTB Bora i građana Bora s obzirom da zagađuje životnu sredinu i pravi velike troškove topljenja rude koji su duplo viši u odnosu na svetske standarde.

“Država će uložiti oko 130 miliona dolara za izgradnju potpuno nove najsavremenije Topionice i na taj način ćemo promeniti uslove koje smo do sada imali za pronalaženje strateškog partnera za Bor", izjavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić nakon sastanka sa sa menadžmentom i predstavnicima reprezentativnih sindikata RTB-a Bor. "Naime, Topionica i rudarska delatnost biće spojeni u jedno preduzeće, država će sve dugove pretvoriti u kapital i na taj način postati većinski vlasnik Bora, a na tenderu ćemo pozvati potencijalne investitore za rudarsku delatnost da se jave i da u srazmeri sa svojim ulogom postanu manjinski vlasnici Bora“, rekao je on.

Dinkić je sa predstavnicima Ministarstva ekonomije i rukovodstvom RTB-a Bor danas u toku dana obišao i pogon Topionice.

Predsednik Samostalnog sindikata RTB-a Bor Dragan Aleksić izjavio je da su radnici zadovoljni potezom države.

“Sigurno je da je ovom ponudom ministar Dinkić obradovao sve ljude u Timočkoj krajini, a naročito ljude u Boru i Majdanpeku. Nadam se da će ovo biti i realizovano i da su oni koji su koristili ovu ekonomsku krizu sa nekim ucenjivačkim ponudama izbrisani i da će doći samo oni strateški partneri za manjinski deo koji žele da ozbiljno ulažu“, rekao je Aleksić i ocenio da je za RTB Bor najbolje da ostane u državnom vlasništvu s obzirom da je reč o proizvodnji od strateškog značaja kao i da će biti posla za sve radnike.

On je rekao da se nada da će se izgradnjom nove Topionice rešiti problemi i podstaći razvoj Timočke krajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: