Grčka: Relativno mirno

Oko 4.000 studenata demonstriralo je večeras u Atini. Demonstranti su bacali "moltovljeve koktele" na policiju koja je uzvratila suzavcem.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.12.2008.

02:50

Default images

"Dole vlada ubica", pisalo je na transparentima, a okupljeni su, po tradiciji atinskih anarhista, izvikivali "Policajci, svinje, ubice". Grad su nadletali helikopteri, a demonstranti su palili gomile smeća usred opustelih atinskih ulica.

Danas je bilo manje nasilja nego prethodnih dana, ali su protesti najavljeni i za petak i ponedeljak.

Stanovnici Atine su razočarani zbog sukoba i razaranja grada.

"Ovo je sramota i potpuno je neprihvatljivo.Ovako nešto se nije smelo dogoditi.Sada smo svi tužni", "Uništavanje! Nemam reči za ono što su uradili", "Svi smo veoma tužni zbog svega što se desilo.Verujem da će se sve reštiti, dolaze praznični dani, uz dobru volju sve ćemo prebroditi", kažu pojedini građani grčke prestonice.

Nemiri su počeli u subotu, odmah pošto je jedan policajac usmrtio dečaka iz grupe huligana koji su napali policijsko vozilo.

Grci su demonstrirali i u Parizu, Berlinu, Londonu, Rimu, Hagu, Moskvi, Njujorku, Italiji i na Kipru, a bilo je incidenata u Madridu u Barseloni.

Britanska mreža Bi-Bi-Si u komentaru ocenjuje da je talas nasilja u Grčkoj odraz opšteg nezadovoljstva grčkog naroda zbog rastućeg siromaštva, nezaposlenosti i neuspeha vlasti u borbi protiv protiv korupcije među političarima.

Vlada premijera Karamanlisa ozbiljno je uzdrmana, ali i dalje ignoriše zahtev opozicionih socijalista Jorgosa Papandreua da raspiše vanredne izbore.

Premijer je najavio paket mera i program od sedam tačaka, među kojima je isplata po 10 hiljada evra oštećenim malim preduzećima i garantovane plate zaposlenih za naredna tri meseca. Podsetimo, dvojici policajaca, osumnjičenih za ubistvo dečaka, što je bio povod za nemire, određen je pritvor do početka suđenja.

Agencija Beta prenosi da je nekoliko univerziteta i škola i dalje je okupirano. Blizu Politehničke škole u centru Atine oko 40 mladih jutros je bacalo kamenje na policiju opremljenu za suzbijanje nereda, a policija je uzvratila suzavcem. Tri osobe su privedene.

Grčki studenti takođe su danas napali najmanje pet policijskih stanica širom Atine prilikom čega je povređen jedan čovek.

Sada je pažnja grčke javnosti usmerena na jučerašnje saslušanje policajca koji je optužen za ubistvo petnaestogodišnjeg mladića, a koji je u svojoj izjavi istražnom sudiji i dalje tvrdio da je pucao u vazduh i da se radi o nesrećnom slučaju, gde je došlo do smrti kao posledice rikošeta.

Međutim, svi saslušani svedoci tvrde da su videli policajca kako puca pravo u dečaka. Još uvek se očekuju rezultati balističkog izveštaja, kada će se i sa sigurnošću znati na koji način je stradao petnaestogodišnjak.

Nakon jučerašnjeg vanrednog zasedanja vlade, premijer Grčke najavio je mere kojima će biti nadoknađena šteta vlasnicima uništenih i pokradenih prodavnica, a ministar unutrašnjih poslova još jednom je ponovio da policija čini sve što je u njenoj moći da zaštiti građane.

Nemiri iz Grčke šire se Evropom

Na protestima u Španiji, Danskoj i Italiji demonstranti su razbijali izloge, gađali policajce bocama i upadali u banke, što ukazuje da bi nemiri koji su zahvatili Grčku prošle nedelje mogli da se preliju na ostatak Evrope.

U Francuskoj, demonstranti su danas zapalili automobile i kontejnere za smeće ispred Konzulata Grčke u Bordou i ispisali grafite o "pobuni" koja je na pomolu.

Grčki konzul Mihalis Korfijas rekao je da policija smatra da su nemiri povezani sa događajima u Grčkoj i da su u njima učestvovali mladi nezadovoljni globalizacijom i ekonomskim stanjem Francuske.

"Po mom mišljenju, događaji u Grčkoj su samo izgovor", rekao je Kofijas.

Nove demonstracije su najavljene za sutra u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj.

Vlasti tvrde da su incidenti na demonstracijama izolovani slučajevi i da neredi nisu dostigli razmere haosa koji je zahvatio Grčku.

One, međutim, strahuju da bi nemiri u Grčkoj, koje su počeli pošto je u subotu dečak poginuo u sukobu sa policijom, mogli da podstaknu antiglobaliste i druge nezadovoljne ekonomskim stanjem i malim šansama za posao.

Kako Evropa ulazi u recesiju, nezaposlenost raste, posebno među mladima. Ccak i pre krize, mladi u Evropi su se žalili na teškoće u zapošljavanju, a mnogi su osećali da nisu deo tadašnjeg prosperiteta.

"Ono što se dešava u Grčkoj, pokazuje da ekstremna levica postoji, suprotno sumnjama nekih u proteklih nekoliko nedelja", rekao je za Asošiejted pres portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Žerar Gaše.

Gaše je dodao da se za sada ne može govoriti o opasnosti od prelivanja nereda u Grčkoj na Francusku.

Demonstranti u Grčkoj su rekli da se nadaju da će se njihov bunt proširiti.

Značajnu ulogu u brzom organizovanju demonstracija je imao Internet. Na jednom sajtu koji koriste grčki demonstranti, tvrdi se da su protesti u znak solidarnosti bili u najmanje 20 zemalja.

Nekoliko grčkih sajtova nudi demonstrantima najnovije informacije o sukobima, o tome kuda se demonstranti kreću i gde je razmeštena policija. Protestne povorke su organizovne i najavljivane na tim sajtovima, a obaveštenja se šalju i SMS porukama mobilnih telefona.

U Italiji, grupa demonstranata se juče okupila ispred Ambasade Grčke u Rimu, a neki od njih su oštetili policijska vozila, prevrnuli još jedan automobil i zapalili kontejner za smeće.

U Danskoj, demonstranti su u centru Kopenhagena sinoć gađali policajce bocama i bojom, a 63 osobe su privedene i kasnije puštene.

U Španiji, nezadovoljna omladina je sinoć na više demonstracija u Madridu i Barseloni napala banke, radnje i policijsku stanicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: