Ubistvo u Kliničkom centru

Natalija M., medicinska sestra u Kliničkom centru Srbije, preminula je pošto je bivši muž D.B. pucao na nju u hirurškoj ambulanti u zgradi Poliklinike KCS.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

11:49

Default images

Ubistvo se dogodilo pred pacijentima na prijemnom odeljenju neurohirurške ambulante. Medicinska sestra je odmah prebačena u Urgentni centar, ali je nakon neuspešne reanimacije ubrzo preminula.

Kako B92 nezvanično saznaje, neposredno pre ubistva bivši muž pozvao je mobilnim telefonom 54-godišnju Nataliju M., koja je radila na prijemnom šalteru, da izađe u hodnik, sklonio ju je u stranu, a zatim je ispalio tri hica u nju, od kojih jedan u glavu.

Nekoliko minuta posle ranjavanja i pokušaja lekara da joj spasu život, Natalija je podlegla povredama.

"Sve se to dogodilo nešto posle jedanaest časova u neurohirurškoj ambulanti, u zgradi Poliklinike. Kao što rekoh, počinilac je njen bivši suprug. Obezbeđenje je odmah reagovalo, razoružalo ga je i on je odmah predat policiji", rekao je portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović.

Motivi za taj zločin još nisu poznati, a u ambulanti je u trenutku pucnjave bilo dosta pacijenata, od kojih niko nije povređen.

"To je neki događaj koji se prosto ne može predvideti. Obezbeđenje Kliničkog centra Srbije radi na najvišem nivou. Isti je zadržan i razoružan od strane obezbeđenja sa metkom u cevi", rekao je Saša Radović, pomoćnik direktora za opšte poslove i bezbednost.

Policija je privela ubicu, a neurohirurška ambulanta bila je blokirana zbog uviđaja. Radnici Kliničkog centra su šokirani ubistvom i navode da se ovakav slučaj ne pamti u istoriji ove institucije.

Kako zaštititi građane

Direktor KCS Ðorðe Bajec (Tanjug)
Inače, na ulazu u zgradu Poliklinike KCS ne postoje detektori za metal jer, kako je objašnjeno, u pitanju su ambulante otvorenog tipa, tako da građane na ulazima niko ne kontroliše.

Kada je reč o zgradama u kojima su pacijenti na stacionarnom lečenju, tamo postoje detektori. Kako je objašnjeno, u celom Kliničkom centru Srbije postoji 90 radnika obezbeđenja, a u zgradi u kojoj se dogodilo ubistvo nalazi ih se sedmoro.

Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra, je u Vestima B92 objasnio da nije bilo moguće sprečiti ovu tragediju i da je ona mogla da se desi bilo gde u gradu.

"Kontrola na ulazu je prosto nemoguća. Kada bolje razmislite, tokom dana kroz vrata Kliničkog centra prođe 7.000 zaposlenih, 4.000 pacijenata, kao i članovi njihovih porodica koji svakodnevno dolaze u naš prostor, tako da je nemoguće sprovesti kontrolu u 50 objekata Klinilkog centra", kazao je Bajec.

Bajec je dodao da su medicinski radnici često izloženi napadima i da se kao jedno od rešenja navodi postavljanje video nadzora u svim objektima, pri obnovi Kliničkog centra, koja bi uskoro trebalo da počne.

Sindikat lekara osudio ubistvo

Sindikat lekara i farmaceuta je povodom ubistva medicinske sestre Natalije Marković na radnom mestu najoštrije osudio takav oblik agresije i ponovo skrenuo pažnju Ministarstvu zdravlja na neophodnost izmene Krivičnog zakona.

Sindikat je u saopštenju naveo da bi Krivični zakon trebalo da bude izmenjen u delu koji se odnosi na bilo kakav oblik agresije na zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

U martu, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije dostavio je Ministarstvu zdravlja Predlog za izmenu Krivičnog zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: