Protesti protiv otpuštanja

Sindikat u Leskovcu traži od “Zdravlja Aktavis” da smanji broj otpuštenih. Radnici "Kluz-Tise" upali u fabriku, zahtevajući da se poništi privatizacija.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.11.2008.

18:42

Default images

Samostalni sindikat u Leskovcu traži od kompanije “Zdravlje Aktavis” da smanji broj radnika koji će biti otpušten i da poveća otpremnine. Ta kompanija najavila je da će 194 radnika biti otpušteno kao tehnološki višak, sa otpremninom od 300 evra po godini radnog staža.

U Samostalnom sindikatu u Leskovcu podsećaju da je posle privatizacije iz “Zdravlja” već otišlo 1.300 radnika.

Otpuštanjem još skoro 200 radnika ionako loša ekonomska situacija u tom gradu biće značajno pogoršana.

“Ne vidimo da je bila svrha privatizacije smanjenje broja zaposlenih, naprotiv, i u nekim prethodnim dogovorima sa Vladom bilo je reči da se ubrizgaju nove finansijske injekcije gde će se zapošljavati novi talas nezaposlenih”, kaže Jovica Nedeljković, sekretar Samostalnog sindikata u Leskovcu.

Sindikat traži da se što je više moguće smanji broj radnika koji će biti otpušten.

“Tu je prekvalifikacija, dokvalifikacija, slanje kod drugog poslodavca i tek na kraju tehnoloski visak”, ukazuje Nedeljković.

U “Zdravlju Aktavis” kažu da se otpustaju radnici iz onih delova kompanije koji godinama imaju negativne finansijske rezultate i da su ti radnici bili blagovremeno obavešteni da će biti proglašeni tehnološkim viškom.

“Takođe, mislim da je bitno reći da svi ljudi koji su sada u okviru ovog programa, bili su u prilici da tokom trajanja socijalnog programa dobiju po 700 evra po godini radnog staža, u vidu stimulativnih otpremnina, kao i da pređu na rad kod drugog poslodavca”, rekla je -direktorka korporativnih komunikacija “Aktavisa” Svetlana Mirković. Radnici koji će biti otpušteni su na godišnjem odmoru od 3. novembra, a od sledećeg meseca biće na tržištu rada.

Radnici “Zdravlja Aktavis” za sada su odustali od najavljenog protesta.

Sindikat i Nacionalna sluzba za zapošljavanje imaju rok od 15 dana da daju svoje mišljenje o odluci kompanije da otpusti 194 radnika.

Ukoliko te institucije imaju konstruktivne predloge, kompanija će ih uzeti u razmatranje.

Mirkovićeva nije mogla da kaže da li postoji mogućnost da radnici dobiju veće otpremnine.

“Kompanija će naravno razgovarati sa radnicima i ukoliko bude bilo promena, kompanija će obavestiti javnost”, rekla je ona.

Od sledećeg meseca u “Zdravlju Aktavis” najverovatnije će raditi oko 700 radnika.

Sindikati smatraju da odluka o otpuštanju nije opravdana, s obzirom na to da je nedavno poslovodstvo kompanije objavilo da će biti povećan obim proizvodnje i izvoza.

Traže poništavanje privatizacije

Otpušteni radnici konfekcije “Kluz-Tisa” iz Novog Bečeja ušli su danas u pogone te firme i najavili da neće izaći dok se državni organi ne izjasne o poništenju privatizacije.

Oko 100 radnika se okupilo ispred konfekcije “Kluz-Tisa” da bi protestovalo zbog neisplaćenih zarada i otpuštanja.

Oni su kazali da im je 17. oktobra rečeno da su dobili otkaze, da im od tada nije dozvoljen ulazak u fabriku i da u njoj više niko ne radi.

Jedna od otpuštnih radnica Nataša Kovačević kazala je da će radnici organizovati dežurstva koja će trajati dok se ne nađe rešenje za njihovu situaciju.

Radnici od države zahtevaju da poništi privatizaciju, da smeni direktora tog preduzeća i da se sprovede istraga o radu preduzeća.

“Kluz-Tisu” je 2004. godine kupio nemački Volker, ali je privatizacija poništena, pa je to preduzeće 2006. godine prodato Peđi Mališanoviću iz Subotice, koji je prema navodima radnika, pre nekoliko meseci proizvodne kapacitete dao u zakup firmi “Alego” iz Vrbasa.

Radnici navode da im vlasnici za prethodne četiri godine duguju 11 zarada i da su plate poslednji put dobili u julu.

Presednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov kazao je da je lokalna samouprava pozvala Agenciju za privatizaciju, policiju, sud i tužilaštvo da ispitaju zbivanja u preduzeću, jer raspolaže dokazima da je bilo malverzacija.

Advokat dela radnika “Kluz-Tise” Ljubomir Mandić kazao je da ima informacije da je zakazana javna prodaja fabričke imovine za 14. decembar na osnovu lažne hipoteke.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u “Kluz-Tisi” radi 239 radnika, a firma je prošle godine poslovala sa gubitkom od 28 miliona dinara, skoro 10 puta većim nego 2006.

Peđa Mališanović je vlasnik 70 odsto akcija, pokazuju podaci Centralnog registra za hartije od vrednosti.

Protest radnika Vitala

Stotinak radnika fabrike ulja Vital iz Vrbasa, koji su proglašeni za tehnološki višak, protestovalo je danas pred fabrikom, a potom su odbili da potpišu saglasnost da im se otpremnina isplati u tri rate, odnosno da posle prve rate dobiju rešenje o otkazu.

Potpredsednik Ujedinjenog granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva i turizma Srbije Milojica Živković obratio se okupljenim radnicima pred kapijama uljare, podržao njihovu odluku i rekao je da će uskoro u Vrbas doći ministar rada Rasim Ljajić i predstavnici centrale sindikata Nezavisnost.

"Bilo kakvi pojedinačni pregovori osuđeni su na propast. Pozivam vas da ne nasedate na obećanja i ne potpisujete ništa dok se pre toga ne posavetujete sa stručnim licima", rekao je Živković.

On je naveo da su "kompaniji Invej, u okviru koje posluje Vital, puna usta zakona, iako ga nisu poštovali kada su davali ova rešenja što je 11. novembra utvrdila inspekcija rada".

Novinarima i predstavniku sindikata Nezavisnost Milojici Živkoviću nije bilo dozvoljeno da uđu u krug fabrike i da prisustvuju pregovorima radnika sa rukovodstvom Vitala.

Radnici su potom rekli novinarima da je poslodavac odbio da suspenduje svoju odluku o proglašenju 199 radnika za tehnloški višak.

Radnici su ocenili da je takav odnos poslodavca prema njima sraman i poražavajući, ističući da se proglašenje tehnološkog viška pravda automatizacijom proizvodnje, "iako je jasno da se nijedan proces proizvodnje u uljari ne može izvršiti sa tako malim brojem radnika, koliko je ostalo".

Poslovodstvo “Vitala” je 3. novembra uveče na portirnicu zakačilo spisak sa imenima 232 radnika koji su proglašeni za tehnološki višak.

Sa tog spiska narednih danas skinuta su imena skoro trideset žena koje se nalaze na trudničkom i porođajnom odsustvu, pa je na spisku ostalo 204 imena.

Od tog broja 199 radnika je proglašeno za tehnološki višak, o tome je obavešteno i odeljenje Nacionalne službe za zapošljavanje u Vrbasu, dok je pet radnika radilo na određeno vreme i njima je istekao ugovor.

Većinski vlasnik Vitala od oktobra 2005. je firma Invej iz Zemuna Predraga Rankovića Peconija.

U Vitalu je tada bilo 1.050 zaposlenih, a nakon odluke o otkazima ima ih oko 350.

Prethodnih dana između 25 i 30 otkaza uručeno je radnicima Fabrike keksa Medela u Vrbasu, koja je takođe u vlasništvu komapnije Invej, ali poslovodstvo Medele odbilo je da da izjavu o tome.

Dvadesetak zaposlenih u Trivit mlinu, u trećem preduzeću Inveja u Vrbasu, obavešteno je da treba da pređu na rad u Medelu.

Ovi radnici su danas rekli novinarima da im je zaprećeno da će dobiti otkaze ukoliko ne potpišu rešenja o prelasku u Medelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: