Vakcina širila virus HIV-a

Eksperimentalna vakcina protiv side američke farmaceutske kompanije "Merk", umesto da pomogne, omogućila je dodatno širenje virusa HIV.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

10:34

Default images

Kliničko ispitivanje te vakcine iznenada je obustavljeno krajem 2007, jer je za rezultat imala slabljenje imunoške reakcije organizma na HIV virus, čime je bilo olakšano njegovo prenošenje, pokazali su rezultati istraživanja grupe francuskih naučnika objavljeni u SAD.

Istraživanje, koje je sproveo Institut za molekularnu genetiku u Monpeljeu, pokazalo je da ta vakcina, u koju su polagane velike nade, nije samo bila nedelotvorna u sprečavanju zaraze virusom side, već je i olakšavala njegovo širenje, prenele su svetske agencije.

Vakcina HIV-1, koju je "Merk" koristio u kliničkim ispitivanjima faze jedan i dva - STEP, bila je zasnovana na "adenovirusu 5" oslabljenog dejstva, koji je često prisutan kod nazeba i trebalo je da deluje kao vektor za unos određenih količina virusa HIV u organizam, kako bi se izazvala reakcija imunološkog sistema, u slučaju eventualne zaraze HIV virusom.

Francuski naučnici su, međutim, ustanovili da je trajno prisustvo antitela koje organizam proizvodi kao reakciju na adenoviruse oslabilo imunošku reakciju organizma na virus HIV, olakšavši njegovo prenošenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: