"Za visoke cene krivi proizvođači"

Za visoke cene u prodavnicama nisu krivi veliki trgovinski lanci ni visoke marže, već proizvođači i njihova politika cena, tvrdi ministar trgovine.

Izvor: B92

Sreda, 29.10.2008.

11:49

Default images

Slobodan Milosavljević kaže da u Srbiji postoji fama o visokim maržama, a da istraživanja njegovog ministarstva pokazuju da za razlike u cenama istih proizvoda u regionu nisu krivi veliki trgovinski lanci.

Iako tvrdi da se visina trgovačkih marži u Srbiji ne razlikuje mnogo od ostalih zemalja u regionu, ministar Milosavljević pozvao je ne samo najveće trgovinske lance, već sve trgovce da dodatno smanje svoj udeo u ceni.

"Pozivam sve trgovce da smanje marže na najmanji mogući nivo i da obezbede niže cene za sve robe i usluge koje se nude u našim trgovinama", poručio je ministar trgovine. Podsetimo, B92 je ranije objavio uporedne cene proizvoda u regionu. Pokazalo se da se pojedini proizvodi koji su proizvedeni u Srbiji prodaju po znatno nižim cenama van naše zemlje. Tu razliku u cenama ministar Milosavljević objašnjava politikom cena proizvođača. "Kada neko od vas nađe neki proizvod, da li je to 'plazma' ili neki drugi, i pita zašto je jeftinije u Republici Srpskoj nego u Beogradu, čak i u istim trgovinskim lancima, to nije pitanje za trgovce niti za Ministarstvo trgovine", kaže on.

"To je pitanje za proizvođača, koji ima svoju politiku cena, svoju politiku osvajanja susednih tržišta", kaže ministar.

Prema Milosavljevićevim rečima, ni dolazak novog velikog trgovinskog lanca Špar u Srbiju više nije pitanje za njegovo ministarstvo već za lokalnu samoupravu i urbaniste.

Kao najveće dostignuće u prvih 100 dana rada, Milosavljević navodi završetak Strategije i politike razvoja i trgovine do 2012. godine, koja počiva na tri stuba: očuvanju malih i srednjih preduzeća, jačanju konkurencije i učešću naših trgovina van granica Srbije.

Novinu u radu predstavlja i 24 sata otvoreni telefon 0800102101 na koji građani i privrednici mogu prijaviti nepravilnosti u radu tržišne inspekcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: