Ponedeljak, 27.10.2008.

11:14

Cvetković: Recesija u Srbiji 2009

Sledeće godine biće usporen privredni rast u Srbiji i država će morati više da štedi, najavljuje premijer Mirko Cvetković.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kriza će uticati na usporavanje privrednog rasta u Srbiji, koji će biti oko četiri odsto bruto društvenog proizvoda umesto ovogodišnjih sedam, najavio je premijer na okruglom stolu u organizaciji lista Ekonomist. Pojedini ministri, poput Mlađana Dinkića, veruju da će to predstavljati potpun uspeh srpske privrede, dok Božidar Đelić kaže da bi Srbija mogla od svetske krize i da profitira.

Već nekoliko godina Srbija ima privredni rast od oko sedam odsto. Sledeća, 2009. neće biti tako uspešna jer će svetska finasijska kriza ipak uticati na to da se privredni rast u Srbiji smanji na četiri odsto bruto društvenog proizvoda.

To znači da će Vlada uvesti restriktivniju fiskalnu politiku i smanjiti javnu potrošnju, najavljuje premijer Cvetković. Ukoliko Srbija u novonastaloj svetskoj krizi ostvari sledeće godine privredni rast od četiri odsto to će predstavljati veliki uspeh smatra ministar ekonomije Dinkić, ali i ukazuje da će investicija u sledećoj godini biti znatno manje.

Zbog toga Srbija mora da stvori što atraktivnije okruženje da strani kapital dođe u nju, naglasio je Dinkić.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je da bi Srbija u uslovima ekonomske krize, ipak, mogla da situaciju u svetu iskoristi i profitira.

Đelić je naglasio da su to u ranijim ekonomskim krizama uspeli da urade Singapur i Irska.

Kako je naveo Đelić, u uslovima krize mnoge zatečene pozicije se ponovo preispituju, pa je to šansa i za neke manje zemlje da pokušaju da pronađu svoje novo mesto u globalnim ekonomskim odnosima.

Đelić je najavio da će Srbija uskoro otvoriti novu misiju u Briselu, ali će u toj misiji, pored diplomata, veliki broj mesta biti ostavljen i za privrednike.

Đelić je istakao da je za Srbiju značajna liberalizacija viznog režima i najavio da će se od 3. novembra u Srbiji, ali i diplomatskim predstavnišvima Srbije Parizu i Dizeldorfu, izdavati samo biometrijski pasoši.

Guverner: Promeniti ekonomsku politiku

Radovan Jelašiæ (FoNet)
I pored optimizma članova vlade i nade da će se Srbija sledeće godine izboriti sa svetskom ekonomskom krizom, guverner Radovan Jelašić ponovo upozorava da Srbija mora da promeni ekonomsku politiku ako misli da prevaziđe teškoće koje je očekuju 2009. godine.

Jelašić upozorava da se Srbija i dalje suočava sa dva izazova - inflacijom i tekućim platnim deficitom, čije će suzbijanje biti mnogo teže u uslovima svetske finansijske krize.

Iako premijer Cvetković očekuje da kraj godine Srbija dočeka sa jednocifrenom inflacijom, guverner smatra da inflaciju još nismo pobedili.

Zbog toga će Narodna banka Srbije, kako Jelašić kaže, i dalje voditi restriktivnu monetarnu politiku.

On je ocenio da će turbulencije na međunarodnom finansijskom tržištu uticati na jačanje dinara u bankarskom sektoru. Međutim, dinarski krediti biće jeftiniji samo ako i inflacija bude niža, što će omogućiti smanjenje referentne kamatne stope.

Što se tiče fiskalne politike, guverener NBS je istakao da će sve ono što se priprema kao deo budžeta za 2009. "morati da se prognozira pesimistički" - i prihodi i rashodi.

Uloga policije u privlačenju investicija

I policija je spremna da se uključi u privlačenje stranih investitora i to tako što će učiniti sve da obezbede stabilnost za poslovanje privrede i stranih investitora u Srbiju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je najavio i da će MUP budno pratiti aktivnosti na izgradnji magistralnog gasovoda i panevropskog naftovoda kroz Srbiju.

On je rekao da je stabilnost poslovanja veoma važna za privredu Srbije i poručio da će snage bezbednosti sprečiti da Srbija "postane oaza kriminala za one oblike kriminaliteta koji nisu mogući u zemljama Evropske unije".

Dačić je kao jedan od važnih zadataka u budućem periodu najavio kontrolu bezbednosti na Koridoru 10 na kome se ne dešavaju samo saobraćajni udesi, već i mnogi oblici kriminalnih radnji".

Za njegovog stranačkog kolegu i ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića upravo je koridor najveći prioritet, a više o planovima u izgradnji infrastrukture, kao i raskidu ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: