Politika 9

21.05.2024.

16:20

Mali: Valjevo nastavlja da se razvija, kao i cela Srbija

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su projekti planirani u Valjevu deo programa "Skok u budućnost - Srbija 2027“ i da se nalaze među ukupno 323 projekta koji će biti realizovani do 2027. godine.

Izvor: B92

Mali: Valjevo nastavlja da se razvija, kao i cela Srbija
M.K./ATAImages

Podeli:

Mali, koji je i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS), rekao je za emisiju "Kroz Valjevo“ na TV V5 da su u Valjevu tokom prošle godine otvorene dve nove fabrike – Bizerba i Hansgrohe.

Ministar je istakao da je u toku dalje uvođenje gasa u tom gradu i da nije reč samo o gasifikaciji industrijske zone, što je važno za građane Valjeva. Rekao je da Valjevo nastavlja da se razvija, kao i cela Srbija.

Ministar je naveo da su gas i jeftini izvori energije osnovi za dalji ekonomski rast, kao što je uostalom i izgradnja infrastrukture poput saobraćajnice Lajkovac - Valjevo do Loznice. On je istakao i da je završen projekat za izgradnju pruge Valjevo - Vrbnica do Crne Gore, a da se očekuje početak izgradnje obilaznice.

"Brza saobraćajnica, auto – put, pruga koja će se graditi, dovođenje gasa… Sve je to potencijal za dalji ekonomski razvoj i rast Valjeva“, rekao je Mali.

On je dodao da su sada plate u Valjevu veće, da su iznad 700 evra, a da su 2012. iznosile 285 ili 295 evra, kao i da je nezaposlenost manja. Ipak, kaže, to nije dovoljno i zato mora da se radi još više i bolje da bi Valjevo bilo tamo gde zaslužuje.

"Čeka nas i potpuna rekonstrukcija bolnice. Projekat se završava i očekujemo početak radova 2025. godine“, rekao je Mali dodajući da projekat izgleda impresivno, a da je planirano da se radovi završe u roku od tri godine.

Ministar je naveo i da je u planu izgradnja sportske hale jer, kako je rekao, Valjevu nedostaje jedan objekat gde će se okupljati mladi, održavati sportski događaji, koncerti…

"Građani vide naš napor i zalaganje. Nadam se da ćemo kroz poverenje koje dobijemo uspeti da ostvarimo planirane ciljeve“, rekao je Mali dodajući da je ispunjeno sve ono što je i obećano.

Ministar je istakao da srpska ekonomija raste - da prihodi u budžetu rastu zbog toga što imamo zdravu ekonomiju, nikada veći broj fabrika koje se otvaraju, nova radna mesta…

"Kako imate veći budžet tako onda investirate u nove puteve, nove privredne zone, povećanje plata i penzija. Nikada se nismo zaduživali kao što su radili od 2008. do 2012. pa iz tog zaduženja ulagali u potrošnju i kopali sve veću rupu, nego je naš rast zasnovan na investicijama i izvozu“, rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je podsetio da je stopa rasta 4,6 odsto u prvom kvartalu ove godine, a da je prosek u EU 0,4 odsto.

"Imate rekordnu nisko nezaposlenost, rekordnu visoku zaposlenost, 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija prošle godine, sačuvanu makroekonomsku stabilnost i udeo javnog duga u BDP 46,7 odsto“, rekao je Mali i dodao da je "kvaka“ u odgovornosti.

Ponovio je da je Srbija 2012. godine bila na ivici bankrota, a da se sada vodi računa o svakom dinaru i kako da se taj dinar utroši na pravi način - u ono što poboljašava kvalitet života građana Srbije, što donosi rast BDP i nove investicije.

"Na četrdeset minuta vožnje od Valjeva imate novi Ekspo, novi sajamski prostor, Nacionalni stadion, gradićemo tri velika tematska parka, veliki Akvatik centar za vodene sportove. Te 2027. doći će oko tri miliona turista u Srbiju, doći će i u Valjevo i to je nama potencijal rasta cele ekonomije. Kroz ulaganje u Ekspo raste cela ekonomija“, rekao je Siniša Mali i dodao da je zbog toga predstavljen i program Srbija 2027 čiji su deo i projekti iz Valjeva.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

8 h

Podeli: