Nezadovoljstvo odlukom Crne Gore

Vlada Srbije uskratila je gostoprimstvo ambasadorki Crne Gore u Beogradu Anki Vojvodić, rečeno je u kabinetu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 09.10.2008.

20:53

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da se Vlada Srbije odlučila da primeni oštriju meru prema ambasadoru Crne Gore u Beogradu, jer se priznanje dogodilo posle odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da Međunarodni sud pravde razmatra legalnost jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Vlada Srbije se odlučila za oštriju meru, predviđenu Akcionim planom, rekao je Jeremić za RTS, jer je odluka režima u Podgorici došla posle odluke Generalne skupštine UN, ali i zato što se radi o državi sa kojom se deli zajednička odgovornost za mir i stabilnost regiona.

Jeremić je rekao da je ambasadoru Anki Vojvodić u Ministarstvu spoljnih poslova večeras uručen zvanični demarš kojim je obaveštena da joj vlada uskraćuje gostoprimstvo, jer je država koju predstavlja narušila teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.
On je naveo da je izuzetno cinično tvrditi da bi čin narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta mogao biti shvaćen kao usluga Srbiji, kao što to tvrdi zvanična Podgorica.

"To je udarac koji je Podgorica nanela našoj zemlji i Vlada Srbije je odlučila da reaguje na jasan, odlučan način. Ovo je odluka koja nije usmerena protiv građana Crne Gore. Mi želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom, ali nemamo razumevanje za režim u Podgorici", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, ovo je i način da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da posle odluke Generalne skupštine UN, Srbija neće tolerisati atak na teritorijalni integritet i suverenitet i braniće se svim raspoloživim diplomatskim sredstvima.

Upitan da li očekuje i sličnu odluku makedonske vlade, Jeremić je rekao da ne bi bio iznenađen da vlada u Skoplju donese takvu odluku i Vlada Srbije je spremna za to.

Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić potvrdila je da joj je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena nota kojom joj je saopšteno da je "persona non grata" u Srbiji.

"Nisam sigurna da je to dobar politički potez, ali kao ambasador svoje zemlje to stoički podnosim", izjavila je Anka Vojvodić.

Ona je ocenila da mera koja joj je izrečena nije promišljena, ali je rekla da će je poštovati.

"Poštovanjem odluka drugih država svi pokazujemo svoje demokratske kapacitete. Nadam se da će naši odnosi u budućnosti da budu onakvi kakvi su bili do sada i da će se obezbediti stabilnost naših država i regiona u celini", rekla je Vojvodićeva.

Podsetimo, ovakav potez je danas i najavio ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

"Ovo je korak predviđen Akcionim planom Vlade Srbije. Mi smatramo da ovaj potez predstavlja adekvatnu meru s obzirom da zemlje regiona imaju posebnu odgovornost za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu", rekao je Jeremić.

Jeremić je napomenuo da je odluka Crne Gore da prizna jednostranu nezavisnost Kosova teža utoliko što je Generalnoj skupštini UN sinoć uzvojena rezolucija Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti.

"Ova odluka je doneta pod pritiskom onih čije su ideje i gledanje na kosovski problem poražene prilikom glasanja na Generalnoj skupštini. Pošto su ti pritisci odneli prevagu pri odlučivanju Vlade Crne Gore, mi smo se odlučili na ovakav korak", dodao je Jeremić.

"Moramo pokazati čvrstinu i odlučnost u odbrani našeg teritorijalnog integriteta i suverentiteta i nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN naša reakcija na svako ugrožavanje našeg teritorijalnog integriteta biće odlučna", rekao je šef srpske diplomatije.

Vlada Srbije: U skladu s akcionim planom

Vlada Srbije dala je mandat Ministarstvu spoljnih poslova da u slučaju da Makedonija prizna nezavisnost Kosova reaguje u skladu sa već usvojenim akcionim planom.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, ministar poljoprivrede Saša Dragin rekao je da će mere iz akcionog plana biti preduzete vrlo brzo po dobijanju informacije da je Makedonija priznala Kosovo.

On je rekao da je povlačenje ambasadora samo jedna od mera i dodao da postoje i druge, ali ovoga puta nije pominjana i Crna Gora.

"Kao što znate, postoji usvojeni akcioni plan vezan za one zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova i Vlada daje mandat ministarstvu da u skladu sa tim planom postupi. To je jedna od mera koje predviđa akcioni plan, oni imaju niz mera koje u tom smislu mogu da usvoje i oni će to uraditi vrlo brzo po dobijanju takve informacije", rekao je Dragin. Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je da je odluka Crne Gore o priznanju nezavisnosti Kosova nešto što je Srbija najmanje očekivala i priželjkivala.

Ovo je prvi put u istoriji da je Crna Gora izdala Srbiju, rekao je Bogdanović dodajući da će se ovo loše odraziti na Srbe na Kosovu i Metohiji koji su očekivali da ih bratska Crna Gora podržava, a ona se svrstala u red onih koji su priznali Kosovo.

"Mi ćemo se i dalje zalagati za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije i povratak za pregovarački sto, kako bi ovo pitanje rešili na dobrobit svih građana", rekao je on.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je crnogorska odluka o priznanju nezavisnosti Kosova očigledno doneta pod pritiskom, ali da Crna Gora to nije morala da uradi. On je rekao da će taj potez crnogorskog rukovodstva ostaviti trajne posledice po odnose dve države, ali i po odnose srpskog i crnogorskog naroda.

"Ne mogu da verujem da Egipat, Indonezija, Španija ili Panama bolje razumeju značaj Kosova za Srbiju i Crnu Goru od same Crne Gore. Ne znam samo kako će i o čemu će pevati crnogorski guslari", naveo je Dačić.

On je ocenio da će verovatno sada morati da se vrši "revizija guslarskih pesama", književnosti, čojstva i ljunaštva, jer su se čitavu svoju istoriju Crnogorci borili protiv Turaka i oslobađali Kosovo od Turske i Albanske okupacije, zajedno sa Srbijom.

Stranke osuđuju potez Crne Gore

Iz gotovo svih političkih stranaka u Srbiji stižu negativne reakcije na odluku Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova.

U vladajućoj koaliciji u Srbiji navode da bi odluke Crne Gore i Makedonije mogle da destabilizuju region.

"Svi naši susedi koji pod pritiscima prihvataju da priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, iako postoje očigledne sumnje da je to urađeno mimo međunarodnog prava, preuzimaju na sebe odgovornost za stabilnost u regionu", izjavila je šefica poslaničke grupe "ZES" Nada Kolundžija.

Pojedini poslanici smatraju da bi kao odgovor na odluku o priznanju Kosova građani Srbije trebalo da prestanu da idu na more u Crnu Goru.

"Zašto bi Srbi nosili pare u Crnu Goru kada na samoj granici morate da platite taksu, otvore vam gepek, ne možete da nosite ništa od hrane i tako dalje. Evo, ja šaljem poruku građanima Srbije - ne idite na more u Crnu Goru, idite u neku drugu državu", rekao je Marković.

U LDP-u kažu da bi Srbija trebalo da razmisli kako je došla u ovaj veliki raskorak sa svojim susedima.

"Mi ne mislimo da je revanšizam dobar put. Osuđujemo svaku nameru povlačenja ambasadora", izjavio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Šefica poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je odluka Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova neće doprineti regionalnoj stabilnosti.

"Odluka Vlade Crne Gore nije u interesu ni građana Srbije ni građana Crne Gore i svakako neće dobrineti regionalnoj stabilnosti", kazala je Grubješićeva.

Ona je rekla da je "činjenica da to priznanje ni na koji način ne ubrzava proces integracija Crne Gore i da se nikada priznanje nije postavilo kao uslov Crnoj Gori za približavanje EU".

"Vlada Crne Gore je donela odluku prvi put u istoriji protiv interesa Srbije", zaključila je Suzana Grubješić.

Radikali ističu da bi Srbija morala da bude aktivnija u odbrani Kosova, odnosno da bi trebalo da pokrene tužbe protiv svih zemalja koje su priznale Kosovo.

"Ako verujemo da smo u pravu, a jesmo u pravu, zašto bi mi abolirali bilo koga ko je posegnuo za našom teritorijom i priznao nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović.

Funkcionerka Srpske radikalne stranke Gordana Pop-Lazić kritikovala je Vladu Srbije zbog odluke o povratku ambasadora u države koje su priznale nezavisnost Kosova.

Gordana Pop-Lazić kazala je za govornicom Skupštine Srbije da takva odluka nije doneta slučajno u danu kada je nezavisnost Kosova priznala i Crna Gora.

Stav da bi trebalo tužiti države koje su priznale Kosovo izneo je i šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić. Prema njegovim rečima, za razliku od savetodavnog mišljenja međunarodnog Suda koje nikoga ne obavezuje, presuda tog Suda protiv tuženih država obavezuje države članice.

Zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević izjavio je da je priznavanje nezavisnosti Kosova "najsramniji čin u istoriji Crne Gore i Crnogoraca".

"Poručujemo Srbima u Crnoj Gori da Srbija neće zaboraviti svoje sunarodnike tamo, ali želimo da poručimo svim članovima crnogorske vlade da će svi biti stavljeni na stub srama", rekao je funkcioner Nove Srbije. Šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić zatražio je održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se povela rasprava o budućim odnosima sa Crnom Gorom posle njene odluke da prizna nezavisnost Kosova.

"Situacija je veoma ozbiljna. Svi koji su do sada priznali Kosovo nisu mogli da kažu da su srpska država, da su bili srpska država pa nisu... Jedan deo srpskog življa osuđen je da živi u državi koja je priznala da u matici može da postoji još jedna nova država", rekao je Nikolić za skupštinskom govornicom.

On je zatražio da parlament povede i raspravu o odluci Vlade Srbije da vrati ambasadore u zemlje koje su priznale Kosovo.

Nikolić je ocenio da je crnogorsko priznanje Kosova pokazalo da je jučerašnje izglasavanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN bila "Pirova pobeda" ili "možda samo jedna dobijena bitka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: