Rača: Mere protiv besnila

Opštinski štab civilne zaštite u Rači kod Kragujevca naredio je hitno spovođenje mera za suzbijanje besnila koje se pojavilo kod mačaka

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 20.08.2008.

13:17

Default images

U naselju Vinogradi, u opštini Rača, sedam osoba, među kojima i dvoje dece, ujele su mačke, od kojih je jedna bila zaražena besnilom, što je potvrđeno analizom u Institutu za veterinu u Jagodini.

“Kako sam pružio korak, ona me je uhvatila. Ja sam se borio sa njom dok sam je oterao od sebe, gledajući i tražeći neki kolac da je ubijem, ali pošto nisam imao pri ruci, otišao sam za lopatu", objašnjava Milovan Jovanović, koga je napala zaražena mačka.

"Dok sam prolazio stazom, mačka je iskočila i uhvatila me je ponovo za nogu. Pošto sam je malo odbacio od sebe, udario sam je lopatom dva do tri puta. Pene na ustima nije imala, a bila je kao tigar boje i po leđima je imala nešto zelenjikavo“, rekao je Jovanović.

Slično iskustvo imao je i njegov komšija. “Pošao sam da stavim ključ u bravu i otvorim auto, kada sam čuo da je nešto lupilo i uhvatilo me za nogu. Verovatno je mačka skočila i uhvatila me je za nogu", prepričava svoje iskustvo Goran Radojković.

"Mislio sam da je kučence iz komšiluka, pa sam trgo nogom, pa je mačka otrčala pod auto. Uzeo sam prutić i pokušao da je isteram ispod auta. I onda sam video mačku koja je rekla hššš“, dodao je Radojković.

Kako je rekao član opštinskog štaba civilne zaštite Slobodan Milojević, rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede juče je proglašena zaraza besnilom na području od tri kilometra od žarišta, dok je bolešću ugrožena i površina od 10 kilometara oko tog područja.

Mere suzbijanja besnila

Opštinski štab civilne zaštite doneo je i mere za suzbijanje te zarazne bolesti, kaže komandant štaba civilne zaštite u Rači Radoslav Zdravković.

“Zasedao je krizni štab, čiji sam ja komandant, uključili smo sve institucije u rad štaba, veterinarsku inspekciju. Policija je bila prisutna, kao i veterinarske službe, i učinićemo sve da pomognemo našim građanima kako bi zaštitili njihovo zdravlje", kaže on.

"Jedna mačka je uhvaćena odnosno ubijena, poslata na institute i potvrđeno je zvanično od Ministarstva da je pronađeno besnilo i zato smo preduzeli mere“, kaže on.

Štab je naložio građanima na tom području da u roku od tri dana zatvore svoje pse i mačke i obave njihovu registraciju i vakcinaciju protiv besnila.

Sve životinje koje se budu našle na otvorenom prostoru smatraće se lutalicama i biće uklonjene uz pomoć Lovačkog udruženja "Gradište" i policije.

Sanaciju terena zaraženog besnilom, koja podrazumeva uklanjanje svih uginulih životinja, obaviće Javno komunalno preduzeće iz Rače. Potvrđeno je da od juče nije bilo novih slučajeva zaraze i da je situacija "pod kontrolom" nadležnih institucija.

Svi građani zbrinuti

Svi građani koji su imali bliski susret s mačkama za koje se sumnja da su zaražene besnilom najpre su zbrinuti u Domu zdravlja u Rači, a potom su upućeni u Kragujevac.

“Imali smo ukupno sedmoro pacijenata, od toga troje dece i četvoro odraslih. Mi smo te povrede zbrinuli kako se inače zbrinjavaju u Domu zdravlja. Povrede su bile jako velike, sa otiscima zuba. To su, u principu, bili ugrizi, retko gde je postojala ogrebotina. Pacijenti su prosleđeni u Kragujevac na Infektivnu kliniku, epidemiologu“, kaže lekar Doma zdravlja u Rači Jelica Adžić.

Nebojša Ranković, pomoćnik direktora Instituta za zaštitu zdravlja u Kragujevcu, naveo je da je od početka ove godine protiv besnila vakcinisana 31 osoba iz Topole, Aranđelovca, Donje Sabante, Lapova i Batočine.

Osobe koje su se javljale zdravstvenim ustanovama imale su povrede od ujeda pasa, mačaka, lisica i koza.

Ranković je ocenio da se u Šumadiji češće pojavljuje besnilo jer na tom području ima više šakala, koji su "prirodni neprijatelji" lisica, koje potom beže ka naseljenim mestima i dolaze u kontakt sa psima i mačkama.

Svi vakcinisani

Nebojša Ranković izjavio je Fonetu da je svih sedam osoba iz Rače koje su u ponedeljak ujele besne mačke juče primilo neophodnu terapiju - vakcinu i serum protiv besnila.

On je rekao da će terapija biti nastavljena po ustaljenoj proceduri u propisanom roku.

Opštinski štab civilne zaštite naložio je građanima da u roku od tri dana zatvore svoje pse i mačke i obave njihovu registraciju i vakcinaciju protiv besnila.

Sve životinje koje se budu našle na otvorenom prostoru smatraće se lutalicama i biće uklonjene uz pomoć Lovačkog udruženja "Gradište" i policije.

Oglasila se ORKA

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORKA povodom proglašenja Rače Kragujevačke za područje zaraženo od besnila, podsetila da je vakcinacija životinja najefikasniji način za sprečavanje besnila.

ORKA navodi da su mačke u Rači u proteklih nedelju dana ozledile sedmoro ljudi, među kojima je i dvoje dece predškolskog uzrasta.

Ta organizacija smatra da Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede mora preuzeti odgovornost i popuniti pravnu prazninu, odnosno da Pravilnik o obeležavanju pasa dopuni i obaveznim obeležavanjem i registracijom mačaka.

ORKA navodi da je neophodno i što pre doneti zakon o dobrobiti životinja, kojim bi se regulisale obaveze vlasnika i držalaca životinja.

"Podsećamo da je nacrt zakona donet još 2006. godine u okviru radne grupe koju je formiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ali on se do današnjeg dana nije našao u skupštinskoj proceduri", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: