Godišnjica stradanja u Podrinju

U Bratuncu služen je parastos za 69 ubijenih i 19 nestalih Srba, koji su ubijeni u selima u okolini Srebrenice 1992. godine.

Izvor: B92, Beta

Subota, 12.07.2008.

01:45

Default images

Na području Bratunca i Srebrenice, u istočnoj Bosni, danas se obeležava 16 godina od stradanja Srba u tom delu BiH. Procenjuje se da je na području Podrinja i Birča tokom triopogodišnjeg rata u BiH, stradalo preko tri hiljade Srba.

Vence na spomen-obeležje u Bratuncu položila je delegacija Vlade Republike Srpske, koju je predvodio premijer Milorad Dodik.

Obeležavanju godišnjice prisustvovao je šef kancelarije visokog predsatvnika u Banjaluci Ivan Bušniak, predsatvnici boračkih organizacija RS, porodica poginulih, zarobljenih i nestalih civila, predstavnici Narodne skupštine RS, Veća ministara BIH, predstavnici ambasada Srbije i Rusije i predstavnici drugih udruženja.

Komemorativni skup organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

"Dobro je poznato da je 12. juli ’92. godine u tri sela Sase, Zalazje i Biljača stradalo 69 civila, 70 je teško ranjeno, a 19 se vodi kao nestalo“, podseća predsednica pododbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS Branka Šljivar.

Vence na spomen-obeležje u Bratuncu danas je položila delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa Dodikom. U selu Zalazje kod Srebrenice danas je otkriven spomenik Srbima poginulim na Petrovdan 1992. godine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Boško Tomnić rekao je danas da je potrebno utvrditi istinu o svim srpskim stradanjima u proteklom ratu, kao i da treba suditi svim počniocima zločina.

"Bez toga ne može biti pomirenja, poverenja i budućnosti", rekao je Tomnić.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću ogledalo odnosa međunarodne zajednice prema srpskim žrtvama i optužuje međunarodne i institucije BiH da ne vode računa o stradalim Srbima.

"Ništa manje stradanja nije bilo ni Srba u okolini Srebrenice svih tih godina, samo ono se nije desilo kumilirano u jednom ili nekoliko dana, nego se desilo u tri godine. Tamo je poginulo preko 3.500 ljudi, o kojima, kao što vidite oslobađaju Nasera Orića, a ranije sam već rekao, osuđuju Biljanu Plavšić za komandnu odgovornost, koja nije komandovala ničim živim u RS, samo se našla na političkoj dužnosti. A to govori opet o nama, da li smo spremni da prihvatimo tako duple aršine u ovoj Republici ili nismo. Ja nisam spreman“, naveo je Dodik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: