Utorak, 01.07.2008.

01:02

Predloženo jedno ministarstvo manje

Skupština završila načeknu raspravu o Zakonu o ministarstvima, nastavak sutra. Predloženo je da resor za ljudska i manjinska prava ipak ne bude posebno ministarstvo.

Izvor: B92, FoNet

Default images

Poslanička grupa Za evropsku Srbiju podnela je amandman na Predlog Zakona o ministarstvima kojim je predložila da resor za ljudska i manjinska prava ne bude posebno ministarstvo, kako je to bilo ranije najavljeno. ZES predlaže da ono bude pripojeno Ministarstvu pravde, kaže šefica te poslaničke grupe Nada Kolundžija.

Time bi se broj ministarstava u novoj vladi smanjio na 23, a vlada bi imala 26, umesto prethodno predviđenih 27 članova. Zakon o ministarstvima određuje broj ministarstava i njihovu nadležnost u novoj vladi.

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o ministarstvima, a sutra u podne će početi razmatranje amandmana na izmene Zakona o vladi.

U popodnevnom delu načelne rasprave poslanici Demokratske stranke Srbije zatražili su da se poslanicima dostavi amandman liste "Za evropsku Srbiju" kojim je predloženo da se nadležnosti ministarstva za ljudska i manjinska prava prenesu na ministarstvo pravde.

Nakon insistiranja poslanika DSS-a da se dostavi taj amandman i navoda da ni posle šest sati amandan nije dostavljen, to je učinjeno oko 17:30.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kazala je da je na Predlog zakona o ministarstvima podneto više amanadmana, da je u toku njihovo umnožavanje posle čega će biti dostavljeni poslaničkim klubovima.

Inače, poslanici su juče završili načelnu raspravu o izmenama Zakona o vladi, kojim je, pored ostalog, predviđeno da prvi potpredsednik ujedno bude i zamenik premijera.

Tokom jučerašnje rasprave opozicione partije tvrdile su da je uvođenje funkcije zamenika premijera neustavno.

Obrazloženje predloga

Prethodno je predstavnik predlagača Zakona o ministarstvima Vlatko Ratković (DS) pozvao poslanike Skupštine da podrže predlog tog zakona, kazavši da je reč o sektorskom zakonu kojim se obrazuju ministarstva i druge organizacije, a koji predviđa 24, umesto do sada 22 ministarstva u vladi Srbije. "Broj ministarstva je optimalan, a uspešnost vlade se ne meri brojem ministarstava. Mera uspeha je bilans te vlade, a to je rast bruto društvenog proizvoda, smanjenje inflacije, raelan rast plata i penzija i uspostavljanje liderske pozicije Srbije u regionu", rekao je Ratković.

On je kazao da taj zakon, u kontekstu drugih zakona, nalaže interaktivan odnos Skupštine, vlade i ministarstava.

Ratković je naveo da postoje naročito opravdani razlozi da se taj propis donese po hitnom postupku.

"To su započeti procesi evropskih integracija, međunarodni ugovori i koncesioni ugovori, neophodnost dalje diplomatske ofanzive koja se tiče Kosova i Metohije i imperativ takozvane bele šengenske liste, odnosno stavljanja građana Srbije u bezvizni režim", rekao je on.

Prema rečima Ratkovića, neka ministarstva nastavljaju rad, dok su neka pod drugačijim nazivom. Dva nova ministarstva su za ljudska i manjinska prava i NIP.

Manjinske stranke nezadovoljne

Predstavnici nacionalnih manjina u Skupštini Srbije danas su negodovali zbog najave da će biti podnet amandman na Predlog Zakona o ministarstvima kojim se predlaže spajanje Ministarstva pravde i Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Šef poslaničke grupe manjina u srpskom parlamentu Balint Pastor izjavio je da se Savez vojvođanskih Mađara i Mađarska koalicija zalažu da bude formirano ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

"To smo smatrali neophodnim i u prošlom sazivu jer u Srbiji živi 18 odsto pripadnika nacionalnih manjina", rekao je on novinarima u Skupštini i najavljuje će, ako ne bude formirano to ministarstvo, SMV morati da preispita podršku Predlogu Zakonu o ministarstvima jer nisu konsultovani o amandamu.

Poslanik Koalicije Albanaca Preševska dolina Riza Halimi izjavio je da će biti uzdržan što se tiče podrške Predlogu Zakona o ministarstvima i složio se sa Pastorom da je nekorektno to što nije konsultovan u vezi sa amandmanom.

Opozicija zamera glomaznost i neefikasnost

Poslanici opozicionih stranaka zameraju da Predlog Zakona predviđa glomaznu i neefikasnu vladu.

Pored toga što su osporili ne samo rešenja u Zakonu, poslanici Srpske radikalne stranke, koji su i najaktivniji u debati, izneli su primedbe i na njegovu hitnost.

"Zaista ne verujem da bi se neko razboleo ako ovaj zakon danas ne bi bio na dnevnom redu, a bezbednst zemlje, kao što znamo, u tom smislu nije ugrožena", rekla je Gordana Pop-Lazić iz SRS-a, dok je šef te poslaničke grupe Tomislav Nikolić ocenio da je Srbiji potrebna podela na dva velika bloka. On je rekao da u razvijenim demokratijama nema vlade koja ostaje više od dva mandata na vlasti i poručio vladajućoj većini da je njima "to najvažnije".

Šef poslaničke grupe DSS-NS Miloš Aligrudić izjavio je danas da sadašnji, kao i prethodni Zakon o ministarstvima, odražava politički dogovor partnera i dodao da to samo po sebi može biti predmet kritike.

"Ono što je za nas predmet kritike to su možda te nelogičnosti koje su se pojavile u tom zakonu, neke izmeštene nadležnosti u okviru jednog ili dva ministarstva, pa smo zbog toga i podneli neke amandmane", rekao je Aligrudić.

Mišljenje da je buduća vlada plod trgovine koalicionih partnera, a da će njeno funkcionisanje biti svedeno na politiku duplog ključa i velikog nepoverenja, izneli su poslanici poslaničkog kluba LDP-a.

Njihov predsednik Čedomir Jovanović ocenio je da će se takva politika "zatim preneti na sportske klubove, univerzitet, javni život, što će biti mehanizam zaštite za konfuzno napravljenu vladu".

Jovanović je naglasio da je veoma važno pitanje i koliko će koštati buduća vlada, ali takođe i može li korist od tako glomazne vlade da bude velika. "Ne, jer su nelogično izdvojena ministarstva", odgovorio je sam Jovanović.

Todorović na čelu odbora za bezbednost

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izabran je danas za predsednika skupštinskog Odbora za bezbednost. Na konstitutivnoj sednici tog skupštinskog tela nije izabran potpredsednik Odbora, nego je to ostavljeno za sledeću sednicu.

Za predsednika Odbora za odnose sa Srbima van Srbije izabran je poslanik Srpske radikalne stranke Branimir Đokić, a potpredsednik tog tela biće izabran na sledećoj sednici.

Predsednik Odbora za finansije je poslanica SRS-a Jorgovanka Tabaković, a potpredsednica Branka Ljiljak, iz poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

Odbor za prosvetu izabrao je danas samo predsednika - Zorana Šamija, iz Demokratske stranke Srbije. Sednica Odbora za ustavna pitanja, na kojoj je takođe trebalo da bude izabran predsednik, nije održana jer nije bilo kvoruma.

Ranije su izabrani predsednici Administrativnog odbora (Tomislav Nikolić, SRS), Odbora za pravosuđe i upravu (Boško Ristić, ZES) i Zakonodovanog odbora (Vlatko Ratković, ZES).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: