Ko će da skida plakate

Stranke bi, po završetku kampanje, trebalo da skinu svoje plakate i očiste zidove, ali negiraju da su ih lepili njihovi članovi.

Izvor: B92

Utorak, 05.02.2008.

10:43

Default images

Izbori su završeni i građani koji su se kladili na pobedu Borisa Tadića moći će da podignu svoje uloge kada RIK proglasi zvanične rezultate. U međuvremenu, najveći posao koji predstoji u gradovima širom Srbije jeste uklanjanje plakata kandidata koji su se takmičili za mesto predsednika. Grad, na kraju, pod pretnjom novčane kazne, o svom trošku očiste građani.



U kladionicama se, sem na pobednika, moglo kladiti na izlaznost, glasačke listiće i razliku u procentima. Da kladioničari dobro osećaju ko će pobediti dokaz je i to što je kvota za pobedu Borisa Tadića bila 1.4, a za čistu pobedu Tomislava Nikolića 2.5, što znači da se za uloženih hiljadu dinara, dobija 1.400, odnosno 2.500 dinara.

"Kao i u prvom krugu masovno, ali je bilo manje interesovanje jer je bilo manje aktera u igri. Uglavnom je igrano čista pobeda Tadića, a dosta ljudi je igralo da će Nikolić biti tu blizu Tadiću, da će u intervalima pobeđivati, a da će na izborima ipak pobediti Tadić", kaže Nikola Mlinar iz kladionice "Lavovi".

Isplata u kladionicama počeće dan nakon što RIK proglasi konačne rezultate i tada će se znati i koliko su građani dobili na klađenju.

Inače, većina gradova u Srbiji i dalje je oblepljena plakatima predsedničkih kandidata, a njihovo uklanjanje još nije počelo. Tokom noći, nakon pobede Borisa Tadića na predsedničkim izborima, Beograd je izlepljen novim plakatima "Hvala, Beograde".

Stranke, odnosno oni koji su lepili plakate, odlukom o oglašavanju, dužni su i da ih skinu. Međutim, u praksi to ne funkcioniše.

"Komunalna inspekcija gradske opštine Novi Beograd, koja je nadležna za vršenje inspekcijskog nadzora, došla je do zaključka da je najbolje da sopstvenici objekata gde su plakati lepljeni, vrše uklanjanje, odnosno skidanje tih plakata. To primenjujemo kada je reč o gradilištima, dakle, na ogradama gradilišta preduzeća čija su gradilišta, a ako je reč o fasadama, kućni saveti, jer su i oni dužni da održavaju svoje fasade u čistom i urednim stanju", rekao je Mileta Zarić, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove.

Prema rečima Milete Zarića, nakon lokalnih izbora, ovaj problem bi trebalo da bude rešen i stranke će morati same da finansiraju čišćenje.

Inače, kazne za građane koji ne očiste svoje fasade kreću se od 250 do 25.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: