Utorak, 05.02.2008.

10:43

Ko će da skida plakate

Stranke bi, po završetku kampanje, trebalo da skinu svoje plakate i očiste zidove, ali negiraju da su ih lepili njihovi članovi.

Izvor: B92

Ko æe da skida plakate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

mina

pre 16 godina

ja mislim da bi plakate trebali da skinu komunalci grada...u svakom slucaju ciste,razne papire pa i te iste plakate razbacane koje je neko vec odlepio,tako da bi to trebao biti njihov posao...

Badža Poštenjačina

pre 16 godina

Čekajte, čekajte... Postoji li lova koju su partije dobile? Postoje li račni? Postoje li štamparije koje su oglase štampale? Mogu li štamparije inspekciji/policiji da kažu na čiji zahtev i u čije ime su štampali? Mogu li stranke da nam pokažu da svi ti plakati koje su platili ili dobili - da ih sve čuvaju u špajzu i da ni jedan nisu zalepili?

Ako ne mogu da pokažu da su plakate sačuvali a da je njihove slike neka deseta budala samoinicijativo oblepljivala po Srbiji - onda ima da plate!

Uzgred, kako policija nikad nikog nije uhvatila, a cela Srbija je izlepljena?!?

bt

pre 16 godina

Obaveza je države, odnosno gradske uprave da se stara o čistoći grada, jer za to naplaćuje porez od građana. Prema tome, ili će država naterati one koji lepe plakate da ih poskidaju, ili će to učiniti umesto njih. Naravno, ovo važi za države u kojima se državni službenici brinu o ispunjenju svojih radnih zadataka a ne o tome kako će i koliko nakrasti para od mita i korupcije.

Pera delija

pre 16 godina

U Kanadi gde zivim izborne plakate je duzna da ukloni partija koja se reklamira. Plakati se postave par nedelja pre izbora, i nema ih vec dan-dva posle izbora. Plakati se postavljaju na kulturan nacin, DA SE NE OSTETI POVRSINA NA KOJU SU POSTAVLJENI, jer ukoliko prilikom skidanja plakata aktivisti partije ostete zid ili banderu, vlasnik (privatno lice ili u slucaju bandere, gradska vlada) moze da tuzi partiju. Kulturno pa po dzepu. A grad cist...

Koja

pre 16 godina

Palakat=stranka!

Gradjani su kroz porez vec platili i stampanje plakata i papir i boju i aktiviste koji su ih lepili i minute na tv-u i kampanje i ...

Troskove skidanja i eventualne kazne za neskidanje treba da placaju iskljucivo stranke ciji su plakati! Samo jos da se nadje "organ" koji ce to da sprovede...

vzlatic

pre 16 godina

Ne mogu da skidaju plakate oni koji su i lepili jer bi bio haos. Ima više slojeva, ima iscepanih plakata, prelepljenih sa nekim drugim itd. Moj predlog je da lokalne samouprave dozvole lepljenje plakata tek kada svaka stranka donese ugovor sa lokalnim komunalnim preduzećem gde mu ona plaća fiksnu cenu za uklanjanje plakata posle izbora. Eto zarade za komunalce, eto čistih gradova i sve može vrlo brzo da se uradi.

Zoran

pre 16 godina

Ne razumem zašto se ovo postavlja kao problem? Na svakom plakatu je jasno naznačeno ko ili u čije ume je lepljen. Od političke partije do rok grupe. Ako je lepljnje obavljeno van mesta koja su za to predviđena, jednostavno se naplati kazna od onog u čije ime je lepljen plakat. Kazna mora da se naplati po svakom nalepljenom plakatu. Najžalosnije je ponašanje političara koji promovišu ulazaku EU, a dozvoljavaju lepljenje plakata, nalepnica i koje čega svuda i na svakom mestu. Pitam ih da li bi neka partija u Nemačkoj mogla da uneredi fasade, saobraćajne znake,ograde, bandere i druge delove gradova i sela, a da ne plati drastičnu kaznu. Naravno da ne bi, samo tamo nikom ne pada na pamet da radi tako nešto!

protiv skidanja

pre 16 godina

Kategoricno sam protiv toga da ja "grebem" plakate sa moje zgrade (bilo preko kucnog saveta, bilo na bilo koji drugi nacin). A pametnjakovicima iz komunalne inspekcije preporucujem da to sami urade po svojoj opstini umesto sto drugima pokusavaju da uvale taj posao. Lepo je neko predlozio, pre dodeljivanja para strankama, da se "istera" skidanje plakata na njihov teret, milom ili silom (ne dati im pare iz budzeta dok to ne srede - a tu ce vec brzo i efikasno da smisle sta i kako).

BALKANSKI SPIJUN

pre 16 godina

Pa zar ima ista jednostavnije i logicnije.Onaj koji ih je lepio neka ih i skida u suprotnom sledi kazna a i sami ste naveli da postoji uredba koja se ne postuje.Zamislite sada onoliko reci,obecanja,svega i svacega a mi ne mozemo da ispostujemo uredbu koja je doneta.Kako mislimo u Evropu ako ovako jednostavnu stvar ne mozemo da resimo.Jos jedna nebuloza, da kaznu placaju firme i kucni saveti zato sto su im stranke naruzile fasadu ili ogradu oko gradilista.Ne mogu da zamislim da uredbu krsi i Demokratska stranka,koja bi trebala da bude olicenje demokratije,pravde i postovanja uredbi.Neka sve stranke odrese kesu i neka plate studentima i ostalim nezaposlenima skidanje plakata pa da i oni imaju bar malo koristi od izbora jer sva ova obecanja pred izbore ostace samo obecanja.

ma nije nego

pre 16 godina

E Mileta Zaricu, svaka ti je ka Njeguseva! Pa sta prica ovaj covek? "U praksi to ne funkcionise". A da ih zveknu (stranke valjda, pa nisu gradjani za svoj gros lepili plakate) po dzepu, toliko dinara x toliko plakata = ogromna suma? Lepo je neko napisao u prethodnom komentaru, dati im rok da uklone, za to vreme zamrznuti novac koji strankama pripada iz budzeta, pa ako ne uklone, iz tih fondova finansirati ciscenje. Posle toga, ako nesto ostane da im se da lepo, ako ne, peh!

...

pre 16 godina

to samo u srbiji mozes da lepi plakate gde ti padne na pamet. u austriji za bilo koje izbore postoje jasno definisani nacini gde i kako mogu da se stranke ili kandidati promovisu, i tada ih vidis previse verujte mi. tadic jednom rekao kako je odusevljen austrijom i hoce da je uzme kao model za srbiju, pa nek pocne od ovakvih stvari.

Bakey

pre 16 godina

zakonom je regulisano, da plakati mogu da se lepe samo po pecurkama u knez mihajlovoj ulici u Beogradu.
vrlo dobro znam od kad smo lepili plakate za exit. i naravno da bi svaka stranka morala da izajde i da ocisti to sto je ostavio iza sebe. ista je prica bila i za gradonacelnika Beograda. Vucic je pricao kako ce da sredi Beograd, a njegovi plakati na svakom cosku i to je tako ostalo dok nisu naisli sledecei izbori... malo apsurdno, zar ne?

srdjan

pre 16 godina

A kaznu cu platiti ja koji sam kriv zato sto zivim u centru grada i sto svako mora da zakacinesto za moju zgradu. Da li je to moguce, ili sam ja glup sto sam pogresno shvatio. Panika me je naterala da izadjem na izbore, ali mislim da ce ovo biti poslednji put.

Lala

pre 16 godina

U Novom Sadu su lepili plakate i po saobraćajnim znacima. Šta drugo reći, nego - *&#^%@*!

Sledeći put ima da glasam za onoga koji obeća da će pospremati iza sebe.

lud & zbunjen

pre 16 godina

"Djura ce ti oprostiti sto te je tukao...." Ova drzava je stvarno genijalna. Pa sta sad ovo znaci - jel ja treba da stojim celu noc ispred zgrade i cuvam fasadu od aktivista stranaka ili ko to vec lepi , pa ako naidju onda da ih izrokam pistoljem a posle da robijam sto sam gusio slobodu izrazavanja i krhku demokratiju u Srbiji. O ludila iskonskog!!!

Ivan

pre 16 godina

Koliko znam ima puno nezaposlenih, ima i gradska čistoča. Znači ko u roku 10 dana ne skine plakatov nek jih skinu ko je zadužen za to, a račun poslati onom ko je na plakatu. Pa valda nije problem ugotoviti ko je naručio plakate.

eskim

pre 16 godina

Odvratno mi je bilo lepljenje plakata svugde, na ograde gradjevinskih firmi, na bandere, na zgrade. U Nemackoj su to super resili. Nema lepljenja po objektima, vec samo po pokretnim lesonitnim plocama. Dve takve se spoje i postave oko bandere. Kad se izbori zavrse, lesonit se skloni, sve je cisto, a moze opet da se koristi. Da sam vlast (srecom nisam), uvela bih rigorozne kazne za lepljenje na nedozvoljenim mestima. Pravo je ruglo gledati ih posle izbora onako ofucane.

posmatrač

pre 16 godina

O kakvom skidanju plakata vi pričate ? Ko će da ih skine ? Oni koji su ih lepili neće to je sigurno... Pa nema zida, ograde ni bandere na kojoj ne stoji čitav sloj raznoraznih plakata sa izbora koji su bili davno. Beograd i tako nije nešto ćist i uredan ali zbog tih plakata izgleda još gore. Mislim da se taj problem neće skoro rešiti ...

bobao

pre 16 godina

To je bar jednostavno. Postoje fondovi / sume koji su namenjeni učesnicima na izborima. Trebalo bi uvek ostaviti 20% sume neisplaćene, upravo za potrebe čišćenja zgrada, bandera (kontejnera, znakova i gde sve ne lepe...)
Po završetku izbora, ostavi se mesec dana da komunalne službe, skupštine stanara i ostali očiste zgrade, donesu račune, fakture, itd... Ovde je problem što morate da unajmite firmu koja će vam izdati račun za čišćenje; ne vredi da stanari samoinicijativno uklone plakate, kako će da dokažu broj sati rada i litre deterdženta.. - ali, na kraju krajeva, i treba da plate nekoj firmi, šta košta da košta, a republička, lokalna ili kojagod komisija - po automatizmu plati sve šta treba. Tek ako ostane novca iza plaćanja čišćenja - treba ga dati partijama koje su učestvovale na izborima. Troškove podeliti proporcionalno prema procentima osvojenih glasova (nema tu pravedne podele troškova, ali to je prilično verodostojna podela...) Eto, ništa lakše! Sve ostalo je čisto filozofiranje - u pogrdnom smislu.

Prečanin

pre 16 godina

Hoće li stranke skinute njihove plakate? Oće malo morgen! Ima da gledate te plakate dok ih vreme ne skine ili prelepe sa plakatima od predstojećih izbora. Ali šta fali plakatima, šareni su i po meni mnogo lepši od fasada zgrada koje su uglavnom sivo-prljavi i zadnji put pre desetina godina okrečeni. =) Beograd bi trebao da se zove Sivigrad. ;-)

Klokan

pre 16 godina

Eno vam zgrada robne kuce u Glavnoj ulici u Zemunu oblepljena Tominim plakatima CELA kako stoji, od stubova do poslednjeg sprata...

Nada

pre 16 godina

Poznavajući naš mentalitet i kulturu trebalo bi strogo zabraniti leplenja plakata. Plakati su imali opravdanje u vreme do 2000. godine kada je postojao neravnopravan tretman opozicionih stranaka od strane državne televizije. Danas građani imaju mogućnost da se putem TV, radija i štampe detaljno upoznaju sa svim kandidatima i strankama. Od plakata nema niko koristi, a svi imamo štetu.

Nada

pre 16 godina

Poznavajući naš mentalitet i kulturu trebalo bi strogo zabraniti leplenja plakata. Plakati su imali opravdanje u vreme do 2000. godine kada je postojao neravnopravan tretman opozicionih stranaka od strane državne televizije. Danas građani imaju mogućnost da se putem TV, radija i štampe detaljno upoznaju sa svim kandidatima i strankama. Od plakata nema niko koristi, a svi imamo štetu.

bobao

pre 16 godina

To je bar jednostavno. Postoje fondovi / sume koji su namenjeni učesnicima na izborima. Trebalo bi uvek ostaviti 20% sume neisplaćene, upravo za potrebe čišćenja zgrada, bandera (kontejnera, znakova i gde sve ne lepe...)
Po završetku izbora, ostavi se mesec dana da komunalne službe, skupštine stanara i ostali očiste zgrade, donesu račune, fakture, itd... Ovde je problem što morate da unajmite firmu koja će vam izdati račun za čišćenje; ne vredi da stanari samoinicijativno uklone plakate, kako će da dokažu broj sati rada i litre deterdženta.. - ali, na kraju krajeva, i treba da plate nekoj firmi, šta košta da košta, a republička, lokalna ili kojagod komisija - po automatizmu plati sve šta treba. Tek ako ostane novca iza plaćanja čišćenja - treba ga dati partijama koje su učestvovale na izborima. Troškove podeliti proporcionalno prema procentima osvojenih glasova (nema tu pravedne podele troškova, ali to je prilično verodostojna podela...) Eto, ništa lakše! Sve ostalo je čisto filozofiranje - u pogrdnom smislu.

lud & zbunjen

pre 16 godina

"Djura ce ti oprostiti sto te je tukao...." Ova drzava je stvarno genijalna. Pa sta sad ovo znaci - jel ja treba da stojim celu noc ispred zgrade i cuvam fasadu od aktivista stranaka ili ko to vec lepi , pa ako naidju onda da ih izrokam pistoljem a posle da robijam sto sam gusio slobodu izrazavanja i krhku demokratiju u Srbiji. O ludila iskonskog!!!

eskim

pre 16 godina

Odvratno mi je bilo lepljenje plakata svugde, na ograde gradjevinskih firmi, na bandere, na zgrade. U Nemackoj su to super resili. Nema lepljenja po objektima, vec samo po pokretnim lesonitnim plocama. Dve takve se spoje i postave oko bandere. Kad se izbori zavrse, lesonit se skloni, sve je cisto, a moze opet da se koristi. Da sam vlast (srecom nisam), uvela bih rigorozne kazne za lepljenje na nedozvoljenim mestima. Pravo je ruglo gledati ih posle izbora onako ofucane.

srdjan

pre 16 godina

A kaznu cu platiti ja koji sam kriv zato sto zivim u centru grada i sto svako mora da zakacinesto za moju zgradu. Da li je to moguce, ili sam ja glup sto sam pogresno shvatio. Panika me je naterala da izadjem na izbore, ali mislim da ce ovo biti poslednji put.

Prečanin

pre 16 godina

Hoće li stranke skinute njihove plakate? Oće malo morgen! Ima da gledate te plakate dok ih vreme ne skine ili prelepe sa plakatima od predstojećih izbora. Ali šta fali plakatima, šareni su i po meni mnogo lepši od fasada zgrada koje su uglavnom sivo-prljavi i zadnji put pre desetina godina okrečeni. =) Beograd bi trebao da se zove Sivigrad. ;-)

Lala

pre 16 godina

U Novom Sadu su lepili plakate i po saobraćajnim znacima. Šta drugo reći, nego - *&#^%@*!

Sledeći put ima da glasam za onoga koji obeća da će pospremati iza sebe.

Ivan

pre 16 godina

Koliko znam ima puno nezaposlenih, ima i gradska čistoča. Znači ko u roku 10 dana ne skine plakatov nek jih skinu ko je zadužen za to, a račun poslati onom ko je na plakatu. Pa valda nije problem ugotoviti ko je naručio plakate.

...

pre 16 godina

to samo u srbiji mozes da lepi plakate gde ti padne na pamet. u austriji za bilo koje izbore postoje jasno definisani nacini gde i kako mogu da se stranke ili kandidati promovisu, i tada ih vidis previse verujte mi. tadic jednom rekao kako je odusevljen austrijom i hoce da je uzme kao model za srbiju, pa nek pocne od ovakvih stvari.

Klokan

pre 16 godina

Eno vam zgrada robne kuce u Glavnoj ulici u Zemunu oblepljena Tominim plakatima CELA kako stoji, od stubova do poslednjeg sprata...

protiv skidanja

pre 16 godina

Kategoricno sam protiv toga da ja "grebem" plakate sa moje zgrade (bilo preko kucnog saveta, bilo na bilo koji drugi nacin). A pametnjakovicima iz komunalne inspekcije preporucujem da to sami urade po svojoj opstini umesto sto drugima pokusavaju da uvale taj posao. Lepo je neko predlozio, pre dodeljivanja para strankama, da se "istera" skidanje plakata na njihov teret, milom ili silom (ne dati im pare iz budzeta dok to ne srede - a tu ce vec brzo i efikasno da smisle sta i kako).

ma nije nego

pre 16 godina

E Mileta Zaricu, svaka ti je ka Njeguseva! Pa sta prica ovaj covek? "U praksi to ne funkcionise". A da ih zveknu (stranke valjda, pa nisu gradjani za svoj gros lepili plakate) po dzepu, toliko dinara x toliko plakata = ogromna suma? Lepo je neko napisao u prethodnom komentaru, dati im rok da uklone, za to vreme zamrznuti novac koji strankama pripada iz budzeta, pa ako ne uklone, iz tih fondova finansirati ciscenje. Posle toga, ako nesto ostane da im se da lepo, ako ne, peh!

Pera delija

pre 16 godina

U Kanadi gde zivim izborne plakate je duzna da ukloni partija koja se reklamira. Plakati se postave par nedelja pre izbora, i nema ih vec dan-dva posle izbora. Plakati se postavljaju na kulturan nacin, DA SE NE OSTETI POVRSINA NA KOJU SU POSTAVLJENI, jer ukoliko prilikom skidanja plakata aktivisti partije ostete zid ili banderu, vlasnik (privatno lice ili u slucaju bandere, gradska vlada) moze da tuzi partiju. Kulturno pa po dzepu. A grad cist...

Bakey

pre 16 godina

zakonom je regulisano, da plakati mogu da se lepe samo po pecurkama u knez mihajlovoj ulici u Beogradu.
vrlo dobro znam od kad smo lepili plakate za exit. i naravno da bi svaka stranka morala da izajde i da ocisti to sto je ostavio iza sebe. ista je prica bila i za gradonacelnika Beograda. Vucic je pricao kako ce da sredi Beograd, a njegovi plakati na svakom cosku i to je tako ostalo dok nisu naisli sledecei izbori... malo apsurdno, zar ne?

Zoran

pre 16 godina

Ne razumem zašto se ovo postavlja kao problem? Na svakom plakatu je jasno naznačeno ko ili u čije ume je lepljen. Od političke partije do rok grupe. Ako je lepljnje obavljeno van mesta koja su za to predviđena, jednostavno se naplati kazna od onog u čije ime je lepljen plakat. Kazna mora da se naplati po svakom nalepljenom plakatu. Najžalosnije je ponašanje političara koji promovišu ulazaku EU, a dozvoljavaju lepljenje plakata, nalepnica i koje čega svuda i na svakom mestu. Pitam ih da li bi neka partija u Nemačkoj mogla da uneredi fasade, saobraćajne znake,ograde, bandere i druge delove gradova i sela, a da ne plati drastičnu kaznu. Naravno da ne bi, samo tamo nikom ne pada na pamet da radi tako nešto!

vzlatic

pre 16 godina

Ne mogu da skidaju plakate oni koji su i lepili jer bi bio haos. Ima više slojeva, ima iscepanih plakata, prelepljenih sa nekim drugim itd. Moj predlog je da lokalne samouprave dozvole lepljenje plakata tek kada svaka stranka donese ugovor sa lokalnim komunalnim preduzećem gde mu ona plaća fiksnu cenu za uklanjanje plakata posle izbora. Eto zarade za komunalce, eto čistih gradova i sve može vrlo brzo da se uradi.

BALKANSKI SPIJUN

pre 16 godina

Pa zar ima ista jednostavnije i logicnije.Onaj koji ih je lepio neka ih i skida u suprotnom sledi kazna a i sami ste naveli da postoji uredba koja se ne postuje.Zamislite sada onoliko reci,obecanja,svega i svacega a mi ne mozemo da ispostujemo uredbu koja je doneta.Kako mislimo u Evropu ako ovako jednostavnu stvar ne mozemo da resimo.Jos jedna nebuloza, da kaznu placaju firme i kucni saveti zato sto su im stranke naruzile fasadu ili ogradu oko gradilista.Ne mogu da zamislim da uredbu krsi i Demokratska stranka,koja bi trebala da bude olicenje demokratije,pravde i postovanja uredbi.Neka sve stranke odrese kesu i neka plate studentima i ostalim nezaposlenima skidanje plakata pa da i oni imaju bar malo koristi od izbora jer sva ova obecanja pred izbore ostace samo obecanja.

Koja

pre 16 godina

Palakat=stranka!

Gradjani su kroz porez vec platili i stampanje plakata i papir i boju i aktiviste koji su ih lepili i minute na tv-u i kampanje i ...

Troskove skidanja i eventualne kazne za neskidanje treba da placaju iskljucivo stranke ciji su plakati! Samo jos da se nadje "organ" koji ce to da sprovede...

posmatrač

pre 16 godina

O kakvom skidanju plakata vi pričate ? Ko će da ih skine ? Oni koji su ih lepili neće to je sigurno... Pa nema zida, ograde ni bandere na kojoj ne stoji čitav sloj raznoraznih plakata sa izbora koji su bili davno. Beograd i tako nije nešto ćist i uredan ali zbog tih plakata izgleda još gore. Mislim da se taj problem neće skoro rešiti ...

Badža Poštenjačina

pre 16 godina

Čekajte, čekajte... Postoji li lova koju su partije dobile? Postoje li račni? Postoje li štamparije koje su oglase štampale? Mogu li štamparije inspekciji/policiji da kažu na čiji zahtev i u čije ime su štampali? Mogu li stranke da nam pokažu da svi ti plakati koje su platili ili dobili - da ih sve čuvaju u špajzu i da ni jedan nisu zalepili?

Ako ne mogu da pokažu da su plakate sačuvali a da je njihove slike neka deseta budala samoinicijativo oblepljivala po Srbiji - onda ima da plate!

Uzgred, kako policija nikad nikog nije uhvatila, a cela Srbija je izlepljena?!?

bt

pre 16 godina

Obaveza je države, odnosno gradske uprave da se stara o čistoći grada, jer za to naplaćuje porez od građana. Prema tome, ili će država naterati one koji lepe plakate da ih poskidaju, ili će to učiniti umesto njih. Naravno, ovo važi za države u kojima se državni službenici brinu o ispunjenju svojih radnih zadataka a ne o tome kako će i koliko nakrasti para od mita i korupcije.

mina

pre 16 godina

ja mislim da bi plakate trebali da skinu komunalci grada...u svakom slucaju ciste,razne papire pa i te iste plakate razbacane koje je neko vec odlepio,tako da bi to trebao biti njihov posao...

Prečanin

pre 16 godina

Hoće li stranke skinute njihove plakate? Oće malo morgen! Ima da gledate te plakate dok ih vreme ne skine ili prelepe sa plakatima od predstojećih izbora. Ali šta fali plakatima, šareni su i po meni mnogo lepši od fasada zgrada koje su uglavnom sivo-prljavi i zadnji put pre desetina godina okrečeni. =) Beograd bi trebao da se zove Sivigrad. ;-)

Klokan

pre 16 godina

Eno vam zgrada robne kuce u Glavnoj ulici u Zemunu oblepljena Tominim plakatima CELA kako stoji, od stubova do poslednjeg sprata...

Nada

pre 16 godina

Poznavajući naš mentalitet i kulturu trebalo bi strogo zabraniti leplenja plakata. Plakati su imali opravdanje u vreme do 2000. godine kada je postojao neravnopravan tretman opozicionih stranaka od strane državne televizije. Danas građani imaju mogućnost da se putem TV, radija i štampe detaljno upoznaju sa svim kandidatima i strankama. Od plakata nema niko koristi, a svi imamo štetu.

Ivan

pre 16 godina

Koliko znam ima puno nezaposlenih, ima i gradska čistoča. Znači ko u roku 10 dana ne skine plakatov nek jih skinu ko je zadužen za to, a račun poslati onom ko je na plakatu. Pa valda nije problem ugotoviti ko je naručio plakate.

eskim

pre 16 godina

Odvratno mi je bilo lepljenje plakata svugde, na ograde gradjevinskih firmi, na bandere, na zgrade. U Nemackoj su to super resili. Nema lepljenja po objektima, vec samo po pokretnim lesonitnim plocama. Dve takve se spoje i postave oko bandere. Kad se izbori zavrse, lesonit se skloni, sve je cisto, a moze opet da se koristi. Da sam vlast (srecom nisam), uvela bih rigorozne kazne za lepljenje na nedozvoljenim mestima. Pravo je ruglo gledati ih posle izbora onako ofucane.

posmatrač

pre 16 godina

O kakvom skidanju plakata vi pričate ? Ko će da ih skine ? Oni koji su ih lepili neće to je sigurno... Pa nema zida, ograde ni bandere na kojoj ne stoji čitav sloj raznoraznih plakata sa izbora koji su bili davno. Beograd i tako nije nešto ćist i uredan ali zbog tih plakata izgleda još gore. Mislim da se taj problem neće skoro rešiti ...

lud & zbunjen

pre 16 godina

"Djura ce ti oprostiti sto te je tukao...." Ova drzava je stvarno genijalna. Pa sta sad ovo znaci - jel ja treba da stojim celu noc ispred zgrade i cuvam fasadu od aktivista stranaka ili ko to vec lepi , pa ako naidju onda da ih izrokam pistoljem a posle da robijam sto sam gusio slobodu izrazavanja i krhku demokratiju u Srbiji. O ludila iskonskog!!!

Lala

pre 16 godina

U Novom Sadu su lepili plakate i po saobraćajnim znacima. Šta drugo reći, nego - *&#^%@*!

Sledeći put ima da glasam za onoga koji obeća da će pospremati iza sebe.

srdjan

pre 16 godina

A kaznu cu platiti ja koji sam kriv zato sto zivim u centru grada i sto svako mora da zakacinesto za moju zgradu. Da li je to moguce, ili sam ja glup sto sam pogresno shvatio. Panika me je naterala da izadjem na izbore, ali mislim da ce ovo biti poslednji put.

...

pre 16 godina

to samo u srbiji mozes da lepi plakate gde ti padne na pamet. u austriji za bilo koje izbore postoje jasno definisani nacini gde i kako mogu da se stranke ili kandidati promovisu, i tada ih vidis previse verujte mi. tadic jednom rekao kako je odusevljen austrijom i hoce da je uzme kao model za srbiju, pa nek pocne od ovakvih stvari.

Bakey

pre 16 godina

zakonom je regulisano, da plakati mogu da se lepe samo po pecurkama u knez mihajlovoj ulici u Beogradu.
vrlo dobro znam od kad smo lepili plakate za exit. i naravno da bi svaka stranka morala da izajde i da ocisti to sto je ostavio iza sebe. ista je prica bila i za gradonacelnika Beograda. Vucic je pricao kako ce da sredi Beograd, a njegovi plakati na svakom cosku i to je tako ostalo dok nisu naisli sledecei izbori... malo apsurdno, zar ne?

protiv skidanja

pre 16 godina

Kategoricno sam protiv toga da ja "grebem" plakate sa moje zgrade (bilo preko kucnog saveta, bilo na bilo koji drugi nacin). A pametnjakovicima iz komunalne inspekcije preporucujem da to sami urade po svojoj opstini umesto sto drugima pokusavaju da uvale taj posao. Lepo je neko predlozio, pre dodeljivanja para strankama, da se "istera" skidanje plakata na njihov teret, milom ili silom (ne dati im pare iz budzeta dok to ne srede - a tu ce vec brzo i efikasno da smisle sta i kako).

ma nije nego

pre 16 godina

E Mileta Zaricu, svaka ti je ka Njeguseva! Pa sta prica ovaj covek? "U praksi to ne funkcionise". A da ih zveknu (stranke valjda, pa nisu gradjani za svoj gros lepili plakate) po dzepu, toliko dinara x toliko plakata = ogromna suma? Lepo je neko napisao u prethodnom komentaru, dati im rok da uklone, za to vreme zamrznuti novac koji strankama pripada iz budzeta, pa ako ne uklone, iz tih fondova finansirati ciscenje. Posle toga, ako nesto ostane da im se da lepo, ako ne, peh!

BALKANSKI SPIJUN

pre 16 godina

Pa zar ima ista jednostavnije i logicnije.Onaj koji ih je lepio neka ih i skida u suprotnom sledi kazna a i sami ste naveli da postoji uredba koja se ne postuje.Zamislite sada onoliko reci,obecanja,svega i svacega a mi ne mozemo da ispostujemo uredbu koja je doneta.Kako mislimo u Evropu ako ovako jednostavnu stvar ne mozemo da resimo.Jos jedna nebuloza, da kaznu placaju firme i kucni saveti zato sto su im stranke naruzile fasadu ili ogradu oko gradilista.Ne mogu da zamislim da uredbu krsi i Demokratska stranka,koja bi trebala da bude olicenje demokratije,pravde i postovanja uredbi.Neka sve stranke odrese kesu i neka plate studentima i ostalim nezaposlenima skidanje plakata pa da i oni imaju bar malo koristi od izbora jer sva ova obecanja pred izbore ostace samo obecanja.

bobao

pre 16 godina

To je bar jednostavno. Postoje fondovi / sume koji su namenjeni učesnicima na izborima. Trebalo bi uvek ostaviti 20% sume neisplaćene, upravo za potrebe čišćenja zgrada, bandera (kontejnera, znakova i gde sve ne lepe...)
Po završetku izbora, ostavi se mesec dana da komunalne službe, skupštine stanara i ostali očiste zgrade, donesu račune, fakture, itd... Ovde je problem što morate da unajmite firmu koja će vam izdati račun za čišćenje; ne vredi da stanari samoinicijativno uklone plakate, kako će da dokažu broj sati rada i litre deterdženta.. - ali, na kraju krajeva, i treba da plate nekoj firmi, šta košta da košta, a republička, lokalna ili kojagod komisija - po automatizmu plati sve šta treba. Tek ako ostane novca iza plaćanja čišćenja - treba ga dati partijama koje su učestvovale na izborima. Troškove podeliti proporcionalno prema procentima osvojenih glasova (nema tu pravedne podele troškova, ali to je prilično verodostojna podela...) Eto, ništa lakše! Sve ostalo je čisto filozofiranje - u pogrdnom smislu.

Zoran

pre 16 godina

Ne razumem zašto se ovo postavlja kao problem? Na svakom plakatu je jasno naznačeno ko ili u čije ume je lepljen. Od političke partije do rok grupe. Ako je lepljnje obavljeno van mesta koja su za to predviđena, jednostavno se naplati kazna od onog u čije ime je lepljen plakat. Kazna mora da se naplati po svakom nalepljenom plakatu. Najžalosnije je ponašanje političara koji promovišu ulazaku EU, a dozvoljavaju lepljenje plakata, nalepnica i koje čega svuda i na svakom mestu. Pitam ih da li bi neka partija u Nemačkoj mogla da uneredi fasade, saobraćajne znake,ograde, bandere i druge delove gradova i sela, a da ne plati drastičnu kaznu. Naravno da ne bi, samo tamo nikom ne pada na pamet da radi tako nešto!

vzlatic

pre 16 godina

Ne mogu da skidaju plakate oni koji su i lepili jer bi bio haos. Ima više slojeva, ima iscepanih plakata, prelepljenih sa nekim drugim itd. Moj predlog je da lokalne samouprave dozvole lepljenje plakata tek kada svaka stranka donese ugovor sa lokalnim komunalnim preduzećem gde mu ona plaća fiksnu cenu za uklanjanje plakata posle izbora. Eto zarade za komunalce, eto čistih gradova i sve može vrlo brzo da se uradi.

Koja

pre 16 godina

Palakat=stranka!

Gradjani su kroz porez vec platili i stampanje plakata i papir i boju i aktiviste koji su ih lepili i minute na tv-u i kampanje i ...

Troskove skidanja i eventualne kazne za neskidanje treba da placaju iskljucivo stranke ciji su plakati! Samo jos da se nadje "organ" koji ce to da sprovede...

Pera delija

pre 16 godina

U Kanadi gde zivim izborne plakate je duzna da ukloni partija koja se reklamira. Plakati se postave par nedelja pre izbora, i nema ih vec dan-dva posle izbora. Plakati se postavljaju na kulturan nacin, DA SE NE OSTETI POVRSINA NA KOJU SU POSTAVLJENI, jer ukoliko prilikom skidanja plakata aktivisti partije ostete zid ili banderu, vlasnik (privatno lice ili u slucaju bandere, gradska vlada) moze da tuzi partiju. Kulturno pa po dzepu. A grad cist...

Badža Poštenjačina

pre 16 godina

Čekajte, čekajte... Postoji li lova koju su partije dobile? Postoje li račni? Postoje li štamparije koje su oglase štampale? Mogu li štamparije inspekciji/policiji da kažu na čiji zahtev i u čije ime su štampali? Mogu li stranke da nam pokažu da svi ti plakati koje su platili ili dobili - da ih sve čuvaju u špajzu i da ni jedan nisu zalepili?

Ako ne mogu da pokažu da su plakate sačuvali a da je njihove slike neka deseta budala samoinicijativo oblepljivala po Srbiji - onda ima da plate!

Uzgred, kako policija nikad nikog nije uhvatila, a cela Srbija je izlepljena?!?

bt

pre 16 godina

Obaveza je države, odnosno gradske uprave da se stara o čistoći grada, jer za to naplaćuje porez od građana. Prema tome, ili će država naterati one koji lepe plakate da ih poskidaju, ili će to učiniti umesto njih. Naravno, ovo važi za države u kojima se državni službenici brinu o ispunjenju svojih radnih zadataka a ne o tome kako će i koliko nakrasti para od mita i korupcije.

mina

pre 16 godina

ja mislim da bi plakate trebali da skinu komunalci grada...u svakom slucaju ciste,razne papire pa i te iste plakate razbacane koje je neko vec odlepio,tako da bi to trebao biti njihov posao...