Delta - monopol ili "monopol"

Ispitivanje monopolskog položaja Delte od strane Komisije za zaštitu konkurencije - najveća političko-privredna afera u 2007.

Izvor: B92

Petak, 04.01.2008.

17:02

Default images

Politička prepucavanja o uticaju Miroslava Miškovića na vlast u Srbiji završile su se sa nekoliko krivičnih i prijava za klevetu. Kako B92 saznaje, jedan od najnovijih poslovnih poteza kompanije Delta jeste angažovanje konsultantske firme bivšeg potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa, koji za Miroslava Miškovića piše ekonomski izveštaj.

Slučajem Delta i poslovanjem Miroslava Miškovića, pored nadležnih državnih institucija, u 2007. podjednako su se bavili i vlast i opozicija, pa se tako problem monopola pretvorio u pitanje uticaja tajkuna na državu.

Posle spekulacija da su članovi Komisije zbog Delte izloženi pretnjama i ucenama, u oktobru je zasedao Odbor za trgovinu, koji je na kraju zaključio da izvršna vlast na njih nije vršila pritisak.

U Komisiji kažu da su oni dokazali da je firma Miroslava Miškovića monopolista na beogradskom tržištu.

"Mi smo nastojali sve vreme da nas ne uvuku u tu političku priču, jedino što želimo, i to će se pokazati, da se nikada nismo time bavili, jer smo samo radili svoj posao, a da li to odgovara nekome - to se nas ne tiče", kaže predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović.

Najglasnija u tvrdnjama da Mišković finansira vladajuće stranke u Srbiji bila je Liberalno-demokratska partija. Oni su u Skupštini tražili formiranje anketnog odbora koji bi istražio poslovanje Delte, za tu ideju prikupili su 32.000 potpisa građana, ali su poslanici predlog odbili.

"Mislimo da je Miroslav Mišković najmoćniji čovek u Srbiji, ali to ne bi bio problem da do takvog položaja nije došao koristeći silne privilegije i uz određene zloupotrebe vlasti u državi. Svedoci smo da je i prethodna vlada Koštunice, a i ova, žestoko podržavala monopolski položaj kompanije Delta", kaže Slobodan Maraš iz LDP-a.

"Afera kao politički poeni za LDP"

Sukob vlasti i opozicije kulminirao je teškim optužbama Čedomira Jovanovića da su premijer i nekoliko ministara članovi zločinačkog udruženja, pa su ministri uzvratili prijavama za klevetu. U vladajućoj koaliciji kažu da je insistiranje LDP-a na "slučaju Delta" - politička kampanja.

"Napad na Miškovića kao prilično neomiljenog veleposednika u Srbiji je vrlo profitabilan i donosi političke poene, neću da sudim da li je to bio motiv ili ne, ali rezultat svako takvog napada ima političku dobit", kaže Jelena Marković iz Demokratske stranke.

"Meni je to potpuno jasno - oni su to našli kao zgodnu priču za izbornu kampanju. To je stranačka inicijativa, ali svako ima pravo da se legitimno bori za političke poene, pa i LDP, ali i naše je pravo da kažemo šta mislimo o tome", rekao je Slavoljub Matić iz DSS-a.

"I dalje mislim da je to prevashodno bila politička tema, pokrenula ju je jedna politička stranka, istrajavala je na njoj jer je to bilo profitabilno, ali sada nešto u poslednje vreme ne čujem o toj temi ama baš ništa", kaže Suzana Grubješić iz G17 plus.

Ipak, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je pitanje monopola Delte pokrenulo mnogo važnija pitanja.

"Da li na našem tržištu postoje kartelski sporazumi između raznih firmi, ne moraju biti u rukama istog vlasnika, jer upravo na to navode svi novinarski izveštaji o visokim trgovačkim maržama u nepovoljnim uslovima na koje moraju da pristaju dobavljači - mislim da je problem zaštite potrošača i problem monopola čak i širi od pitanja jedne kompanije", smatra Nenadić.

Labus piše ekonomski izveštaj za Deltu

Miroslav Mišković angažovao je bivšeg potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa koji, kako je i sam potvrdio za B92, za beogradskog biznismena piše ekonomski izveštaj.

Labus nije želeo da otkriva detalje svog novog posla, ali je rekao da stoji iza svake napisane reči. On je demantovao spekulacije da je u Miškovićevo ime lobirao u Evropskoj komisiji, ali je potvrdio da je sa Milkom Forcan u Brisel putovao istim avionom.
On kaže da je tamo išao na sastanak u jednu poznatu advokatsku firmu a, kako kaže, ne zna kojim povodom je u Brisel putovala potpredsednica Delte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: