Deripaska u trci za RTB Bor

Kompanija SMR Olega Deripaske podnela konačnu ponudu za kupovinu RTB-a Bor, a nezvanično i austrijska kompanija Briksleg.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.11.2007.

07:49

Default images

Početna cena za prodaju tog preduzeća je 340 miliona dolara uz najmanja ulaganja od 180 miliona dolara. Ruska firma "Solvej" i "Vedante risorsis" iz Indije su, nakon otkupa tenderske dokumentacije, odustale od učešća na tenderu, a i kompanija "Ist point” Zorana Drakulića potvrdila je za B92 da nije podnela ponudu na tender.

Generalni direktor kompanije SMR, koja pripada ruskom biznismenu Deripaski, Džefri Hauli, izjavio je da je ta kompanija u ponudi za RTB Bor ispunila sve minimalne uslove iz tendera.

On je odbacio nagađanja da je na ponudu te kompanije uticao sastanak ruskog milijardera Deripaske s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, pre nekoliko meseci, navodeći da je od sat razgovora Bor bio tema samo pet minuta.

Stručnjaci međutim sastanak sa Jošutnicom dovod u direktnu vezu s pojavljivanjem na tenderu za RTB Bor.

Tokom prethodne prodaje Rudarsko-topioničarskog basena Bor, u martu 2007, na tenderu koji je kasnije poništen, Tenderska komisija odbacila je ponudu te kompanije jer nije dostavila bankarsku garanciju od tri miliona dolara i nije bila spremna da prihvati minimalnu cenu od 266,7 miliona dolara.

Prvi tender za prodaju RTB-a poništen je pošto prvoplasirani ponuđač, rumunski Kuprom, ni u dodatnom roku nije platio ponuđen iznos od 400 miliona dolara.

Više informacija i analiza na ekonomskom portalu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: