"Deca šiju za Gep"

Deca uzrasta i 10 godina rade u radionicama u Indiji na izradi odevnih predmeta kompanije Gep, piše Obzerver.

Izvor: B92

Nedelja, 28.10.2007.

14:30

Default images

List prenosi i izjave dece koja su ispričala da su ih roditelji, uglavnom iz siromašnih država Bihar i Zapadni Bengal, prodali radionici i da neće moći da se vrate kući dok ne odrade dogovoreno, prenosi AP.

Neka od dece, koja rade i do 16 sati dnevno, rukom šijući odeću, kažu da ne dobijaju ništa za svoj rad jer njihov poslodavac tvrdi da su još šegrti.

Obzerver je citirao jednog dečaka, koji se predstavio kao Dživaj, koji je ispričao da decu ako plaču ili ne rade dovoljno tuku gumenim crevom.

Novinar Obzervera navodi da je postrojenje koje je, tokom istraživanja za jedan članak, video u Nju Delhiju, "smrdelo na prljavštinu, a da su hodnici bili potopljeni izmetom iz pokvarenog toaleta".

List je citirao i neimenovanog portparola Gepa, koji je rekao da su deca, izgleda, zaista korišćena u proizvodnji i da će ta kompanija radije povući s tržišta na desetine hiljada odevnih predmeta, nego što će rizikovati da prodaje odeću načinjenu uz pomoć dečjeg rada.

"Mi u Gepu stojimo na stanovištu da ni pod kojim uslovima nije prihvatljivo da deca učestvuju u proizvodnji odevnih predmeta", izjavio je portparol i dodao da je jasno da je jedan od dobavljača prekršio to pravilo i da je istraga o slučaju u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: