Raspoloženje prema svetskim silama

Trećina građana Srbije želi jačanje uticaja Evropske unije, pokazuje istraživanje TnS medium galup.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2007.

17:16

Default images

Ipak je veći broj onih koji su za smanjenje tog uticaja, pokazuju rezultati istraživanja, urađenog povodom Dana Ujedinjenih nacija. Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa Evropskim savetom za međunarodne odnose, tokom leta 2007. godine u 52 zemlje širom sveta i obuhvatilo je preko 57 hiljada ispitanika. U Srbiji je ispitano 1.000 građana, navodi se u saopštenju.

U Albaniji ubedljiva većina građana smatra da uticaj EU treba da se poveća, dok je samo četiri odsto za smanjenje njenog uticaja.

Na Kosovu i u Bugarskoj većina građana je za povećanje uticaja, a u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više građana je za smanjenje uticaja EU.

Kada je reč o uticaju Amerike, građani Srbije i BiH imaju najnegativniji stav od svih zemalja u regionu. Većina građana Hrvatske i Bugarske, takođe je za smanjenje uticaja Amerike. Na Kosovu, a naročito u Albaniji građani su za povećanje uticaja ove sile.

U Albaniji je 71 odsto ispitanika za povećanja uticaja SAD, dok je na Kosovu 61 odsto za.

Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini - 80 odsto, Luksemburgu - 74 odsto, Grčkoj - 73 odsto, Srbiji - 72 odsto i Finskoj - 71 odsto građana je protiv jačanja uticaja Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: