Grizlov: O Kosovu samo u SB

Predstavnik Dume kaže da Rusija ne prihvata nacrt rezolucije o Kosovu jer nije u skladu s Rezolucijom 1244 i Poveljom UN.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2007.

15:17

Default images

Nakon što su SAD i zemlje Evropske unije još jednom predale u Ujedinjenim nacijama rezoluciju o statusu Kosova, stigao je očekivani odgovor iz Moskve – rezolucija je neprihvatljiva. To je ovog puta u Beogradu saopštio predsednik Ruske državne dume Boris Grizlov.

Predsednik Dume Boris Grizlov izjavio je danas da Rusija ne može da prihvati pokušaje podmetanja rešenja za Kosovo u obliku dosadašnjih nacrta rezolucija i da ima mogućnost, ako bude pokušaja, da se to stavi pred Savet bezbednosti UN, da iskoristi pravo veta.

Ocenjujući da je pitanje Kosova odavno postalo svetsko pitanje, Grizlov je, posle razgovora u Beogradu, rekao da odluke o rešenju statusa Pokrajine može da donosi jedino Savet bezbednosti UN.

"Napori ruske diplomatije o pitanju Kosova usmereni su na to da se ne dozvoli da se predloženi nacrti rezolucija stave na glasanje. Rusija neće ni učestvovati u razmatranju poslednjeg nacrta rezolucije", rekao je on.

Osim što je pozdravio takav stav, premijer Srbije Vojislav Koštunica usporotivio se i najavi Havijera Solane da će pregovore o statusu verovatno organizovati Kontakt grupa.

Premijer Vojislav Koštunica je takođe ocenio da bi svaki pokušaj izvlačenja rešenja kosovskog pitanja iz mandata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija značio kršenje Rezolucije 1244 i Povelje UN.

Grizlov se sastao i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, i oni su se složili da je za Kosovo potrebno pronaći kompromisno rešenje, prihvatljivo za obe strane.

Tadić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da se Srbija protivi nezavisnosti Kosova i da se zalaže za obnavljanje direktnih pregovora bez unapred određenog ishoda.

"Predsednik Tadić je ponovio da se Srbija bori svim diplomatskim, pravnim i mirnim sredstvima da Kosovo i Metohija ostane u okviru teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", piše u saopštenju.

Grizlov je, kako se dodaje, ponovio "poznate i principijelne stavove Rusije o Kosovu i Metohiji i istakao da nisu ispunjeni svi uslovi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Tadić i Grizlov su se složili da postoje veliki potencijali za jačanje saradnje Rusije i Srbije u raznim domenima, od kulture do energetike.

Grizlov se danas sastao i sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Dulić je izjavio da Srbija izuzetno poštuje stav Rusije o rešenju statusa Kosova jer on čuva međunarodni pravni poredak.

Posle razgovora sa predsednikom Ruske državne dume Borisom Grizlovom u Domu narodne skupštine, Dulić je kazao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o unapređenju saradnje u privredi, energetici i kulturi.

Dulić je rekao da je od Grizlova dobio obećanje da će Duma po hitnom postupku ratifikovati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom, kada taj dokument dođe u skupštinsku proceduru.

Jeremić: "Da" za Albance u Skupštini

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Madridu da bi Srbija bila spremna da prihvati učešće kosovskih Albanaca na izborima, kao i na funkcionerskim mestima u vladi.

"Iako bi to učešće imalo efekat seizmičkog udara na srpskoj političkoj sceni, mi na to odgovaramo sa 'da'", rekao je šef srpske diplomatije odgovarajući na pitanja posle predavanja u sedištu delegacije Evropske komisije u Madridu.

On je dodao da je Srbija spremna i da prihvati kosovske Albance na funkcionerskim mestima u vladi. "Na to pitanje takođe odgovaram sa 'da', bez imalo cinizma", naglasio je Jeremić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: