Karla del Ponte: Odložiti Kosovo

Karla del Ponte pozvala na odlaganje odluke o Kosovu, ocenivši da bi to omelo hapšenje preostalih haških optuženika.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.06.2007.

07:28

Default images

Glavna tužiteljka Haškog tribunala juče je podnela izveštaj u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o radu haškog tužilaštva. Iako budućnost Kosova nije u okviru njenog mandata, Karla del Ponte je novinarima posle govora u Savetu bezbednosti UN rekla da bi donošenje odluke o nezavisnosti Kosova iskomplikovalo politički položaj rukovodstva u Beogradu.

"To je političko pitanje i moglo bi omesti saradnju s nama u vezi s preostalim beguncima", rekla je ona i dodala da bi "bilo bolje da odluka o Kosovu ne bude sada doneta".

"Pošto SB UN trenutno razmatra goruća regionalna pitanja, a naročito status Kosova, nadam se da bilo koja odluka i vreme njenog donošenja neće ugroziti napore da se uhapse i lociraju begunci", upozorila je ona.

U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pre odlaska sa dužnosti, u septembru, Karla del Ponte je navela da je zadovoljna napretkom u sprovođenju međunarodne pravde.

Ljajić: Nije iznenađenje

Za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izjava Karle del Ponte nije iznenađenje jer je takav stav u vezi sa Kosovom glavna tužiteljka iznela i prilikom nedavne posete Beogradu, čime su, kako kaže Ljajić, mnogi bili zaprepašćeni.

"Za uspešan završetak naše saradnje sa Tribunalom ona ceni da bi bilo dobro da se prolongira rešavanje budućeg statusa Kosova, da nije neophodno da se u narednih mesec-dva donese odluka o konačnom statusu, da je prioritet u ovom trenutku svima dovršetak saradnje Srbije sa Haškim tribunalom", rekao je Ljajić.

On navodi da Srbiji ne trebaju konfrontacije sa Haškim tribunalom jer je to, kako je rekao, borba Davida i Golijata, u kojoj nemamo šta da tražimo.

Jeremić: Beograd spreman na kompromis

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Prištinu na nove razgovore o budućem statusu Kosova, rekavši da Beograd želi kompromis.

"Moramo da razgovaramo, mi želimo da razgovaramo i spremni smo na dogovor. Spremni smo da razmotrimo sve opcije jer verujemo da je svaki kompromis, bilo kakav kompromis, bolji od nametnutog rešenja", rekao je Jeremić posle razgovora sa grčkom koleginicom Dorom Bakojani.

Jeremić je rekao i da je Srbija spremna na "bilo kakvu autonomiju" Kosova, ali da neće priznati nezavisnost Kosova. "Naš stav je da ne možemo da odustanemo od suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje", rekao je Jeremić.

Jeremić bi danas trebalo da razgovara i sa premijerom Grčke Kostasom Karamanlisom.

Priština: Nema više pregovora o planu Ahtisarija

Pregovarački tim Kosova ponovo je danas zatražio brzo rešavanje statusa Kosova, ali nije doneo nikakvu odluku povodom najavljivanja odlaganja statusa.

"Na adresu pregovaračkog tima još nije stigao nikakav zahtev za odlaganje, pa zbog toga mi nećemo izaći sa našim stavom. Isto važi i sa najavama nove faze pregovora", rekao je portparol tima Skender Hiseni na konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: