70 odsto roditelja kažnjava decu

Istraživanje Unicefa pokazalo je da više od 70 odsto roditelja u Srbiji kažnjava svoju decu verbalno ili fizički.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2007.

17:12

Default images

Oliver Petrović, rukovodilac odeljenja u Unicef -u za rani razvoj, za B92 kaže da nedopustivo mnogo roditelja vaspitava svoju decu upotrebljavajući pogrešne metode, fizičko i verbalno kažnjavanje. "Od tih 73 odsto dece koja su fizički ili verbalno kažnjavana, negde sedam odsto je teško zlostavljano prema priznanju roditelja, znači to su deca koja su prebijena".

"Oko polovina te dece je vaspitavana tako što su ili protreseni ili udareni po ruci, guzi i fizički kažnjavani, ali to može da se podvede pod manje fizičko kažnjavanje. Otprilike jedna trećina dece je vaspitavana tako što se na njih vikalo i što su ih roditelji nazivali pogrdnim imenima", kaže on.

Dečiji psihijatar Oliver Vidojević upozorava da fizičko kažnjavanje dece vodi u dalje nasilje jer kada porastu, deca mogu da ga upotrebljavaju kao način rešavanja sukoba:

"Fizičko nasilje je štetno jer izaziva povrede i posledice, jer se upisuje kao oblik odnosa i postaje osnovni oblik komunikacije i uči decu da samo ako si jači, možeš da prevladaš i da nametneš svoje i to produkuje u životu buduće žrtve ili buduće žrtve zlostavljača koje će drugoga zlostavljati."

Istraživanje je, takođe, pokazalo da oko šest odsto roditelja nije upotrebljavalo ni metode vaspitanja koje stručnjaci preporučuju, niti je fizički ili verbalno kažnjavalo decu.

To je, prema UNICEF-ovom istraživanju, označeno kao potpuno zanemarivanje dece i predstavlja veliki rizik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: