CESID: Dva koraka unazad

Način na koji je organizovan i sproveden referendum vratio je Srbiju dva koraka unazad u kvalitetu sprovođenja izbora, ocenio CESID.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2006.

19:54

Default images

Predstavnici CESID-a su na konferenciji za novinare ocenili da je referendum najlošije organizovan i sproveden u odnosu na sve izbore od 2000. godine i istakli da nije bilo potrebe za tim, jer bi građani i bez toga potvrdili ustav. Navedeno je i da je podela novca za kampanju bila u suprotnosti sa zakonom, a na to je upozorila i Transparentnost Srbija.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević podsetio je da je procena tog centra da je 51,4 odsto građana Srbije glasalo za ustav i da nije dobro što je, zbog mnogih nepravilnosti, "bačena senka sumnje" na ceo proces donošenja ustava.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković je među ključne probleme u sprovođenju referendumskog procesa naveo način na koji su političke partije podelile novac za kampanju, "koji je u potpunoj suprotnosti sa zakonom".

"Taj novac je iskorišćen za političku promociju", rekao je Vuković i ukazao da su se, direktno suprotno zakonu, stranke pod imenom reklamirale u elektronskim medijima.

On je naglasio da su istraživanja CESID-a dve nedelje ranije pokazala da je daleko veći broj ljudi planirao da izađe na referendum, a to što je odziv bio manji, pripisao je ponašanju stranaka.

Vuković je rekao da su partije odlučivale same i o formiranju izborne administracije, da je bila "jako loša komunikacija" republičke sa opštinskim komisijama i biračkim odborima, čiji je rad, kako je ocenio, "najlošiji od 2000. godine".

On je podsetio da su tokom referenduma uočene nepravilnosti - da na pojedinim biračkim mestima nije korišćen sprej, ni UV lampa, da se glasalo bez identifikacionih dokumenata i slično.

Među nepravilnosti predstavnici Centra nabrojali su i glasanje bez identifikacije, glasanje u ime članova porodice i zajedničko glasanje porodica iza paravana.

Vuković je najavio da će CESID insistirati, u saradnji sa OEBS-om i RIK-om, da se edukuju članovi biračkih odbora.

Obavestiti građane o novcu

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenila je da bi sve političke partije trebalo da sačine i objave detaljne izveštaje i dokumentaciju, iz koje se može videti na koji način su utrošena referendumska sredstva.

Transparentnost Srbija je u saopštenju naglasila da bi izveštaji morali biti predstavljeni da bi se otklonile sve sumnje u zloupotrebu novca dobijenog iz budžeta.

Iz budžeta je za kampanju izdvojeno 150 miliona dinara, što je raspoređeno parlamentarnim strankama.

"S obzirom na to da odlukama o dodeli sredstava čiji je pravni osnov sporan, nije istovremeno uređen i postupak izveštavanja i kontrole, nije sprečena ni mogućnost da se taj novac koristi i za izborne svrhe", upozorila je Transparentnost Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: