Konstituisana Ženska vlada

Cilj Ženske vlade je zalaganje za učestvovanje žena u političkom, socijalnom i ekonomskom životu Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2006.

07:52

Default images

Članice Ženske vlade izabrane su u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i lista Blic, a za premijerku je izabrana funkcionerka Demokratske stranke Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

"Žene su jedan od najboljih resursa u Srbiji. One su radne, marljive i odgovorne. Žene imaju svoj specifičan pogled na društvo. One su obično čuvari tradicionalnih vrednosti, ali istovremeno i nosioci modernizacije i prevazilaženja društvenih barijera", piše u saopštenju izdatom posle konstitutivne sednice Ženske vlade.

Organizator projetka Ženske vlade, Jelica Minić, iz Evropskog pokreta u Srbiji, rekla je da je to jedinstven projekat u svetu po doprinosu afirmisanju učešća žena u političkom životu. Ocenila je i da je izazvao veliko interesovanje u regionu i u Evropi, kao i da će suštinski doprineti promeni imidža Srbije. Ona je kazala da će na sledećem sastanku Ženske vlade biti definisan način rada i projekti kojima će se baviti Vlada.

Najavljeno je da će Ženska vlada organizovati seriju javnih debata koje će uključiti prve tri žene sa liste svakog ministarstva, a koje će predstaviti svoju viziju onoga što bi radile kada bi bile izabrane na poziciju ministra. "One će imati priliku da iznesu niz argumenata u političkim debatama, da uzdrmaju političke i partijske stavove, da predstave elemente scenarija za izgradnju nove politike i da unesu zadovoljstvo i kreativnost u najozbiljniji društveni posao - politiku", piše u saopštenju.

Vicepremijerka u Ženskoj vladi je Ivana Dulić-Marković, koja istu funkciju obavlja u Vladi Srbije, ministarka unutrašnjih poslova je Aleksandra Drecun, a ministarka spoljnih poslova je ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Slađana Prica.

Za ministarku trgovine, turizma i usluga izabrana je Milka Forcan, iz firme Delta, ministarka za dijasporu je Jelisaveta Karađorđević, ministarka kulture je Zorica Tomić, ministarka za kapitalne investicije Nataša Gospić, ministarka prosvete i sporta je Srbijanka Turajlić, dok je ministarka za ekonomske odnose sa inostranstvom Milica Đilas.

Ministarka vera u Ženskoj vladi je Aleksandra Janković, a ministarka odbrane je specijalistkinja sudske medicine Ivanka Baralić, dok je ministarka finansija Draginja Đurić, generalna direktorka Banke Inteza.

Za Žensku vladu bila je predložena 161 kandidatkinja, a čitaoci Blica su glasanjem putem SMS-a izabrali 19 ministarki, potpredsednicu i predsednicu Ženske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: