Ponedeljak, 11.09.2006.

10:16

Crna Gora: Većina za DPS-SDP

Koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije osvojile su apsolutnu većine u Skupštini Crne Gore.

Izvor: B92, Beta

Default images

Posmatračke organizacije Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring potvrdile su da je koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije osvojila apsolutnu većinu u parlamentu Crne Gore i imaće 41 mandat od ukupno 81, uz mogućnost da osvoje i 42. mandat, kada budu sabrani svi glasovi.

Na drugom mestu je Srpska lista, sa 12 mandata. Koalicija Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke osvojila je 11 mandata, a toliko je osvojio i Pokret za promjene Nebojše Medojevića.

Koalicija Liberalne stranke i Bošnjačke stranke osvojila je tri poslanička mesta, a četiri mandata su pripala albanskim nacionalnim partijama.

Prema oceni OEBS-a, parlamentarni i lokalni izbori održani su u skladu s međunarodnim standardima. U preliminarnom izveštaju Saveta Evrope i OEBS-a navodi se da postoji niz izazova koje treba rešiti, kazao je Žoao Soareš, šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a.

"Postoje još neki nedostaci koje je potrebno ispraviti, pogotovo oni koji se odnose na izborno zakonodavstvo. Postoji problem dodele mandata, koji nije u skladu s principima Saveta Evrope, i s druge strane, nedavne izmene izbornog zakonodavstva koje idu u pravcu ograničavanja slobode govora i izražavanja unekoliko zabrinjavaju", rekao je on.

Reakcije

Koalicija DPS-SDP saopštila je da je njeno osvajanje apsolutne vlasti nesporno, a premijer Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović je noćas oko 2.00 rekao da se radi o trijumfu evropske Crne Gore.

"Ovi izbori su potvrdili da je Crna Gora politički veoma stabilna, čvrsto na evropskom koloseku i da ima vlast koja je u stanju da u narednom periodu, oslonjena na snažnu podršku građana, napravi presudno važne korake ka evropskim integracijama", kaže on.

Na lokalnom nivou, sem ponovnog osvajanja vlasti u gradovima gde je i do sada imala jako uporište, koalicija DPS-SDP osvojila je vlast i u nekim sredinama gde su do sada vladale opozicione, prosrpske stranke, kao što su Herceg-Novi, Berane, Pljevlja i Šavnik.

Koalicija DPS-SDP osvojila je najveći broj mandata u 11 od 14 opština. Koalicija koju predvodi Socijalistička narodna partija zadržala je vlast u Kolašinu i Plužinama, a dve koalicije imaju izjednačen broj mesta u Andrijevici.

Najveći gubitnik je Socijalistička narodna partija, a portparol SNP-a Miomir Vojnović je izjavio da se birači nisu opredeljivali za promenu vlasti, već za preraspodelu na opozicionoj sceni. "Pred Socijalističkom narodnom partijom je ozbiljan posao, da povodom lošeg izbornog rezultata učini sve što je potrebno za korenite promene u partiji", rekao je on.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je da je izuzetno zadovoljan rezultatima izbora i da će ta stranka biti najjača opoziciona partija u Crnoj Gori. "Radi se o fenomenalnom uspehu, s obzirom na to da je Pokret formiran pre 50 dana i da je u izbornom takmičenju bio u neravnopravnim uslovima", kaže Medojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: