Gde plasirati novac od akcija

Da li država može uticati na ulaganja bivših akcionara Hemofarma, kako Vršac ne bi postao novi Apatin ili Aranđelovac?

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2006.

15:44

Default images

Posle dugogodišnje besparice, bivši mali akcionari u Nišu, Apatinu ili Aranđelovcu novac od prodaje akcija uglavnom su potrošili na automobile, opremanje kuća i nekretnine. Stanovi i kuće, koje su zatim počeli da izdaju, donose im mali, ali siguran prihod.

U Srbiji se skoro tri četvrtine građana opredeljuje da otvori trgovinu, dok samo pet odsto želi da pokrene proizvodnju. Prema istraživanjima, delatnosti u kojima bi bilo najisplativije osnivati mala i srednja preduzeća u Srbiji su poljoprivreda, industrija, turizam i elektronsko poslovanje. 

"Naše lokalne samouprave i na lokalnom, pa i na republičkom nivou, u stvari, ne daju nikakvu ponudu ljudima koji imaju preduzetničkog duha, koji bi hteli da ulože. Nema informacija, recimo u Vršcu sada, gde je moguće plasirati novac", kaže Branko Pavlović, savetnik malih akcionara.

U vladinim institucijama kažu da ne mogu da nameću izbor preduzetnicima, već samo da ih besplatno savetuju. "Kada je proces preuzimanja bio u Apatinskoj pivari, regionalna kancelarija Sombor je otvorila svoju kancelariju u Apatinu i bilo je jako puno interesovanja. Mi uvek želimo da podržimo ljude sa idejom uz, naravno, onaj oprez da preduzetništvo uvek sa sobom nosi određen rizik, kao i da nikada niste sigurni na tržištu da li će vaša ideja biti uspešna", kaže Mirjana Jovanović, direktorka Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ekonomisti kažu da bi se trebalo strpeti i ulagati tek nakon što se usvoji nekoliko najavljenih zakona. Među njima je i zakon o investicionim fondovima koji će omogućiti da građani prepuste da njihovim kapitalom upravljaju drugi, a da oni samo ubiru prihod, naravno, uz rizik da i izgube.

Nakon prodaje 98 odsto Hemofarma nemačkoj kompaniji Štada, oko 2.900 akcionara iz Vršca dobilo je 70 miliona evra. Više o tome šta ekonomisti preporučuju novopečenim bogatašima iz Vršca možete videti ovde,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: