Sudija prekinuo Karlu del Ponte

U Haškom tribunalu danas je počelo treće suđenje zbog zločina u Srebrenici 1995. godine.

Izvor: B92

Petak, 14.07.2006.

09:27

Default images

Posle protesta odbrane na početku suđenja zbog zločina u Srebrenici, Sudsko veće prekinulo izlaganje Karle del Ponte i odložilo ga za 21. avgust, kada će zvanično Tužilaštvo imati uvodnu reč. Sudija Karmel Ađijus sinoć je rekao da će suđenje biti otvoreno izjavom Karle del Ponte i proceduralnim pitanjima.

Veće je procenilo da je izjava glavne tužiteljke zapravo deo uvodnog obraćanja Tužilaštva i odredilo da Karla del Ponte treba da govori 21. avgusta, kada će i glavni tužilac u predmetu Piter Mekloski imati uvodnu reč. Iako je odbrana protestovala zbog najavljenog izlaganja Karle del Ponte, Ađijus je rekao da glavna tužiteljka Tribunala ima pravo da bude prisutna i na početku suđenja i bilo kog drugog dana, a da će veće odlučiti da li je u govoru prešla granicu legitimnog.

Karla del Ponte je govor počela rečima da je bila u Potočarima povodom 11. godišnjice zločina u Srebrenici i stajala s hiljadama ožalošćenih, uglavnom žena. Karla del Ponte dodaje da je tada sahranjeno više od 500 posmrtnih ostataka muškaraca starih između od 15 i 78 godina. U tom trenutku branioci sedam optuženih uložili su prigovor jer je sudija rekao da će suđenje biti otvoreno proceduralnim pitnjima, a ne emotivnim govorom koji je uvodna, ili pre završna reč, budući da sadrži zaključke. Ađijus je rekao da sudsko veće nije porota i da će sedmorica optuženih biti smatrani nevinim sve dok Tužilaštvo ne dokaže njihovu krivicu.

Karla del Ponte je rekla da je zapanjena jer glavni tužilac može da dođe na početak, a danas je otvaranje suđenja, i da želi da da uvodne prednapomene na početku važnog suđenja. "Ako vi smatrate da je ovo deo uvodnog govora, onda će to biti u avgustu", saopštio je Ađijus.

Još jedno suđenje za Srebrenicu

Suđenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba, optuženim za zločine u Srebrenici, počelo je danas. Na trećem suđenju u Tribunalu za zločine u Srebrenici, za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubistva, progone, prisilno premeštanje i deportaciju optuženi su Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Ljubomir Borovčanin, Drago Nikolić i Vinko Pandurević, dok se Milan Gvero i Radivoje Miletić terete za ubistva, progone, prisilno premeštanje i deportaciju.

Tužilaštvo je podnelo zahtev da predmet Milorada Trbića, koji se tereti istom optužnicom, bude izdvojen i ustupljen pravosuđu BiH, dok je deveti optuženi Zdravko Tolimir i dalje u bekstvu. Pretresno veće naložilo je da i njegov predmet bude izdvojen kako ne bi bio stvoren utisak da će na predstojećem suđenju biti vođen postupak i protiv odsutnog Tolimira.

Iako suđenje zvanično počinje danas, optužba i odbrana će uvodne reči izneti 21. avgusta, posle letnje pauze u radu Tribunala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: