Junska generacija s novom himnom

U petak se prvi put posle 88 godina generacija vojnika zaklela državi Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 25.06.2006.

12:34

Default images

Na zakletvi junske generacije korišćena pesma "Bože pravde" umesto "Hej Sloveni". U požarevačkoj kasarni Veljko Dugošević održana je centralna svečanost povodom polaganja zakletve junske generacije vojnika. Vojnici su takođe izgovorili izmenjeni tekst zakletve Republici Srbiji, njenoj vojsci i građanima: “Zaklinjem se čašću i životom da ću braniti Republiku Srbiju”.

Ovoj svečanosti prisustvovali su ministar odbrane, Zoran Stanković, zastupnik načelnika Generalštaba Zdravko Ponoš i general Mladen Ćirković, komandant Kopnenih snaga vojske Srbije.

Primećeno je da su jedino tekst zakletve i himna izmenjeni. Ostala obeležja Vojske Srbije ostala su ista. Na amblemima vojnih uniformi još uvek stoje obeležja vojske SCG.

Pripadnici Vojske Srbije kažu da je početak inicijative o izmeni vojnih obeležja stvoren u vojsci, ali da ostalo nije u njenoj nadležnosti. Izmena oznaka vojske trebalo bi prvestveno zakonom da se definiše, a potom bi trebalo uključiti sve stručnjake iz tih oblasti. Međutim, najveći problem je pitanje novca jer promena oznaka na svim potrebnim mestima iziskuje mnogo novca, a finansiranje tih troškova trebalo bi država da reši.  

“Činjenica da su vojnici položili zakletvu Republici Srbiji, uz novi tekst i himnu 'Bože pravde', današnji događaj označava novi početak koji će u skorijoj budućnosti doneti opremljeniju i bolje situiranu vojsku, koja će kao i do sada služiti opštem interesu, rekao je ministar Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: