Zloupotreba dece na sahrani

Deca koja su se u uniformama pojavila na sahrani Slobodana Miloševića postala su jedna od glavnih tema u javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 21.03.2006.

17:25

Default images

Majka devojčice i dvojice dečaka, kojoj bivši suprug već tri godine ne dozvoljava bilo kakav kontakt sa kćerkom i sinovima tvrdi da su oni brutralno iskorišćeni u propagandne svrhe.

"Moja deca sada su obeležena za čitav život", kaže majka devojčice i dvojice dečaka koji su u subotu dovedeni da salutiraju na ispraćaju Slobodana Miloševića. Ana Tmušić šokirana je što je njen bivši suprug uključio decu u program javne sahrane. Ova žena svoju kćerku i sinove nije mogla da vidi poslednje tri godine, jer joj muž to nije dozvolio, a onda ih je u subotu ugledala na televiziji pred milionskim auditorijumom.   

"Nema reči kojima može to da se opiše. Jako teško je govoriti o svemu tome jer zaista sve što se kaže suviše je izlišno da jedna majka toliko vremena iz nečijeg hira i neljudskih pobuda ne viđa svoju decu. Želela bi neko da se osvrne na sve ovo, ljudski da pogleda", svedoči Tmušićeva za B92.

Kada se rastala sa suprugom, Ana Tmušić je dobila sudsko rešenje prema kojem ima pravo da viđa decu koja su ostala da žive sa ocem. Ali, to rešenje je ostalo mrtvo slovo na papiru, jer je Zoran Tmušić, bivši pripadnik žandarmerije koji je bio na ratištima i u Hrvatskoj i na Kosovu, i njoj i ljudima iz centra za socijalni rad poručio da se slučajno ne usude da priđu deci.

Ana, kojoj je iz braka ostalo najmlađe, četvrto dete, tvrdi da njen bivši muž koristi svoje brojne veze u policiji da spreči izvršenje sudskih odluka.

Zakon o porodici kategorički zabranjuje da se sa decom ovako postupa. U ministarstvu za rad zapošljavanje i socijalna pitanja kažu da za to sledi oduzimanje prava starateljstva nad decom i da će majka, ukoliko podnese tužbu, u svakom slučaju dobiti starateljstvo.

"Zloupotreba je što su deca bila prisutna, zloupotreba je to što su nosila uniforme, zloupotreba je što su stajala odmah pored odra...I mislim da osim što je tu odgovoran roditelj koji je sve to omogućio, veliku odgovornost snose i organizatori sahrane, koji su dozvolili da deca budu izmanipulisana i korišćena u te svrhe", kažeSlavka Lakićević, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

U državnim ustanovama koje su zadužene da brinu o pravima deteta nezvanično su nam rekli da oni ne mogu ništa da učine, jer brak još uvek nije formalno razveden i da je sve još uvek u nadležnosti suda. Za sva pitanja o tome zašto se sudske odluke ne sprovode i kako neko sme da preti majci svoje sopstvene dece, odgovori se mogu naći jedino u Ministarstvu pravde i policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: