Ptičji grip i u Vojvodini

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj ptičjeg gripa: Kraj Sombora pronađen labud uginuo od virusa H5. U toku testiranje na patogeni H5N1.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 02.03.2006.

10:42

Default images

Laboratorijske analize su pokazale da je labud, nađen u Velikom bačkom kanalu, na teritoriji mesta Bački Monoštor, u opštini Sombor, uginuo od ptičjeg gripa soja H5. Na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnici nadležnih ministarstava su saopštili da će konačni rezultati biti poznati za nedelju dana, po ispitivanju u referentnoj svetskoj laboratoriji Vejbridž, kod Londona.

Direktor Veterinarskog specijalističkog istituta u Kraljevu Milanko Šekler izjavio je da je na labudu izvršeno šest analiza i da su sve pokazale prisustvo virusa H5. U Bačkom Monoštoru, koji je proglašen zaraženim mestom, postavljeni su punktovi s dezinfekcionim sredstvima, a na snazi je i mera da se živina ne sme puštati iz zatvorenih prostora. Prema dosadašnjem iskustvu, kako kaže šef Nacionalnog tima za borbu protiv ptičjeg gripa Predrag Kon, ako ne oboli živina, vrlo je mala verovatnoća da može da oboli čovek.

"Sada je najvažnije sprečiti širenje na domaću živinu jer oboljevanje divljih ptica i ptica-selica, do sada, nije predstavljalo posebnu opasnost za ljude. Do sada nije zabeležen nijedan slučaj oboljevanja čoveka od divlje ptice. Treba izbegavati dodirivanje uginulih ptica i odmah prijaviti nadležnoj veterinarskoj službi na toj teritoriji", kaže Kon.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da zbog pojave ptičjeg gripa u Srbiji nema razloga za strah i paniku, ali ima za ozbiljnost i oprez. "Ptičji grip kod labuda predstavlja veliku pretnju, ali je naša glavna namera da ojačamo zajedničko delovanje i zdravstvene i veterinarske službe, da radimo na sprečavanju širenja bolesti među živinom i, daleko bilo, među ljudima, U cilju očuvanja zdravlja pre svega je neophodno sačuvati prisebnost, biti oprezan, ozbiljan, pratiti uputstva veterinarske i zdravstvene službe, kako je predviđeno planom Srbije pre ili tokom pandemije", kaže ministar.

Zaposleni u zdravstvu trebalo bi da se upoznaju s planom aktivnosti kako bi u slučaju oboljevanja živine odmah znali šta treba da preduzmu.

Direktor Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić rekao je da je labud nađen pre dva dana, na kilometar i po od granice s Hrvatskom i na 15 kilometara od Mađarske, a te zemlje su ranije registrovale ptičji grip. Krnjajić je dodao da Srbiju očekuje povratak ptica iz Nigerije, za mesec i po dana, i ponovio da je najvažnije sprečiti mogućnost da živina bude inficirana.

Šta treba raditi

Liga Srbije i Crne Gore za ornitološku akciju i Društvo Vojvodine za zaštitu i proučavanje ptica danas su naveli da su zabrinuti za živinarstvo u narednom periodu, posebno za male odgajivače, i za zdravlje divljih ptica. Dve organizacije navode da je najvažnije pojačati biosigurnosne mere, striktno poštovati uredbu o zabrani držanja živine na otvorenom, nastaviti praćenje migracije divljih ptica i pooštriti kontrolu prometa živinskih proizvoda, uključujući đubrivo.

"Takođe, uredba o zabrani lova mora striktno biti poštovana, imajući na umu da se plašenjem ptica pospešuje širenje virusa", navode u saopštenju Dragan Simić, potpredsednik Lige za ornitološku akciju, i Marko Tucakov, sekretar Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Agroživ: Potrošači mogu biti mirni

U Kompaniji Agroživ su još pre tri meseca preduzete najstrože mere zaštite od ptičjeg gripa na farmi pilića i proizvodnje stočne hrane, a cela proizvodnja je pod strogom kontrolom, izjavio je predstavnik te kompanije za odnose s javnošću Goran Đaković. "Potrošači mogu biti apsolutno mirni jer je proizvodnja živinskog mesa pod strogom kontrolom, a tehnologija proizvodnje prerađevina od živinskog mesa isključuje mogućnost prisustva virusa ptičjeg gripa", izjavio je Đaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: