"Crkveni porez"

Centar za razvoj civilnog društva kritikuje odluku o uvođenju doplatne poštanska marka za izgradnju hrama Svetog Save.

Izvor: B92

Petak, 30.12.2005.

13:51

Default images

Vlada Srbija je odlučila da 11. januara 2006. uvede doplatnu poštansku marka za izgradnju hrama Svetog Save, a osnivač Centra Vladimir Ilić kaže da takva uredba prdstavlja uvođenje crkvenog poreza. "Takvi problemi nastaju zbog nedostatka zakonske regulative kojom bi bilo obuhvaćeno područje verskih zajednica i njihovog delovanja", rekao je Ilić.

Centar za razvoj civilnog društva ocenio je da izvršna vlast ponovo uredbama reguliše oblast religije i položaj verskih zajednica, a istovremeno sprečava donošenje novog zakona o verskim zajednicama umesto onog koji je prestao da važi još 1993. "Uvođenjem tog crkvenog poreza Srbija postaje jednokonfesionalna država", navodi Centar.

Po odluci Vlade, poštanska marka će koštati osam dinara, a odluka važi do 8. jula 2006. Mesečno će biti izdavana u tiražu od tri miliona primeraka, a sredstva od prodaje biće korišćena za završetak radova na unutrašnjosti hrama Svetog Save u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: