Petak, 30.12.2005.

13:51

"Crkveni porez"

Centar za razvoj civilnog društva kritikuje odluku o uvođenju doplatne poštanska marka za izgradnju hrama Svetog Save.

Izvor: Beta

"Crkveni porez" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Vojislav

pre 18 godina

Izgradnja hrama Svetog Save se finansira iskljucivo iz donacija vernika. Uvodjenje doplatne markice je verovatno malo nezgrapno odradjeno, ali komentari koje sam procitao su zapanjujuci. U ovoj zemlji kontrasta gde su odjednom svi pravoslavci i svi poste i svi slave slavu i slika Hrama je uvek na slikama iz Beograda, a svi ti pravoslavci odjednom ne mogu da daju doprinos podizanju najveceg pravoslavnog hrama na Balkanu...

Zeka

pre 18 godina

Ove godine nisam slao cestitke.
Rado cu placati za decu u sirotistima i za ljude bez doma nad glavom, ali za ovaj primer nehriscanstva NECU!

Probacu sa dimnim signalima i golubovima pismonosama ako treba, ali doplatnu markicu ne pada mi na pamet.

momabrazil

pre 18 godina

Srbija je pravoslavna , zemlja, Hrvatska katolicka, Turska islamska, i normalno je da svaka od njih da prioritet svoj religiji. Hram Svetog Save ima specijalni znacaj za Srbe, i treba se zavrsiti sto pre. Naravno da nije lepo obavezivati one koji ne zele da placaju da placaju. Samo rasprava pokazuje da je Srbija veca demokratija od npr.Nemacke ili Austrije gde posotoji crveni porez, koji je po meni neverovatan harach i jako mi je krivo to sto je prosao zakon o pretplati, koji se nalazi i u nekim evropskim zemljama, sto je neverovatan harach i gusenje sloboda, necu bre da gledam RTS , a jos moram da ga platim. Sigurno je jedno , ova se praksa sa markom za Hram S.Save nece ponavljati i radi se o jednom izuzetnom poduhvatu, koji se ne moze meriti sa obnavljanjem dzamija ili sa bilo kojom drugm gradjevinom. Radi se takodje o kulturolskom nasledju i turistickoj atrakciji, i o obnovi pravoslavne duhovnosti Srbije,ugnjetavanu za vreme komunizma, sto za posledica ima komentare koji se pojavljuju, jer Srbi nemaju ni Tursku, ni Rusiju, ni Madjarsku, ni Albaniju kao rezervnu drzavu i matica je tu u Beogradu

Milos

pre 18 godina

Osam dinara bih mozda dao za beograski metro, ali za jednu gradjevinu u koju nikada necu uci i koja je svrha samoj sebi - nikad. Alternativa je da ne posaljem nijedno pismo u tom periodu, i tako cu i uciniti.

Novosadjanin

pre 18 godina

Neka vernici placaju sta hoce ali ja necu nikom da gradim hramove.Ako ateisti moraju da placaju za gradnju crkava kakva je to onda demokratija u Srbiji.

zisuskrajstjevrejin

pre 18 godina

nije stvar u tome da neko zeli ili ne zeli da da donaciju hramu sv.savi! stvar je u tome da u demokratskom drustvu svi imaju slobodu da apstiniraju od donacije, pogotovu ako je ona nametnuta normalnih sekularnim postanskim uslugama. u pitanju treba da bude izbor, a ne iznuda ili jos gore ucena.

Sandžaklija

pre 18 godina

Nemam ništa protiv izgradnje bilo kakvog vjerskog objekta sve dok se radovi izvode po zakonu. Mišljenja sam da finansiranje takvih objekata treba da bude dobrovoljno pa ko voli nek izvoli. U konkretnom slučaju je uvedena prisila da ko god pošalje nešto poštom htio to ili ne postane donator Hrama Svetog Save. Što je mnogo mnogo je.

Goran

pre 18 godina

Kakav je bre to nacin, ako je to obavezna doplatna markica, da nam neko uzima nesto bez naseg pristanka. Mislim, kao i vecina, da je bolje da na doplatnoj markici budu nasa najveca radost, deca, pa da prihod od markica ide bolnicama i decijim ustanovama a za crkvu nek odvajaju oni koji to zele. Ako je to defitivna odluka 'ajmo svi na internet pa i na sms, nisu pisma jedini vid komunikacije.

ermip

pre 18 godina

Samo porezi, nameti, takse, dazbine...u prevodu haracenje.
Postavio bih jedno pitanje vlastodrscima i crkvi: Da li to znaci da i oni koji su druge vere u ovoj drzavi imaju obavezu tj moraju da placaju pravoslavni crkveni namet? Ako jednoga dana katolicka crkva odluci da gradi ili renovira svoje zdanje, da li ce se na isti nacin prikupljati novcana sredstva? Ili ako neko bude hteo da gradi dzamiju...
Ne tako davno jedan od pravoslavnih poglavara je rekao da ce u obnovi Hilandara
ucestvovati samo srpska pravoslavna ruka. Zar onda ne bi bilo u redu da i novac bude cisto srpski i to pravoslavni, jer ni medju Srbima nisu svi religiozni. Na ovaj nacin obican covek dolazi do zakljucka da u stvari crkva kroji zakone, pravila... Ja sam ateista i ova fanaticka religiozna sila koja vrsi pritisak na sve sfere sistema drustva mi ide na zivce. Bez obzira koja religija je u pitanju. Ako je bog tako svemoguc neka im on gradi i crkve i manastire i dzamije a mene i moj dzep neka vec jednom ostave na miru. NEDAM!!!Jos ni jednog popa nisam video da oskudeva u necemu. Zasto IH svevisnji ne hrani, ne oblaci, ne greje, ne nosi od jednog na drugo mesto. Zasto koriste civilizacijska dostignuca protiv kojih se uvek bore i protiv kojih su uvek netrpeljivi. Muka mi je od NJIHOVOG licemerja. Jos jednom : NEDAM NISTA!!!!!!!!

Vladica

pre 18 godina

Ma taj Skadar na Bojani nikad nece biti zavrsen. Drugo je kad
drzavna institucija sponzorise neku manifestaciju, to se sve definise u budzetu, poslanici mogu da glasaju protiv toga ako im se gradjani bune a ovo je pravi harac za crkvu od strane drzave sto suprotno ustavu.

lossmi

pre 18 godina

Ok ako smo gradjanska drzava kako u ustavu pise,kako onda samo pravoslavni hram na markici?Zasto nema neke dzamije iz Sandzaka ili katedrale u Vojvodini?Mozda i njima treba neki dinar za rekonstrukciju?Da li ih neko pita?Ja sam pravoslavac ali mi smeta ova favorizacija samo jedne religije.Podseticu da i na kovanicama od cini mi se 5 din takodje stoji hram.

Nadam za inat

pre 18 godina

8 din poreza (Haraca)crkvi ciji pastir blagOslovljava Skorpionsko stado pred ubistvo deteta i ostalih nesretnika i kojima taj ugledni pastir iscelitelj nije ponudio spasenje zivota krstenjem sto mu e Hriscanska duznost i licnim autoritetiom preko hriscansko jevadjeoske zapvesti NE UBI.

Mashinovodja

pre 18 godina

Već sad se može prdevideti da će plaćanje ovog novog pravoslavnog harača biti vrlo popularno u Sandžaku i u Vojvodini, u krajevima gde žive nepravoslavni.
Ali to su ionako "sekte", koje ćemo jednog dana iskoreniti, samo kad radikali dođu na vlast.
Ja sam nekada sebe smatrao pravoslavcem, ali
zbog ovakvog nametljivog ponašanja SPC odavno sam raskrstio s njima i odlučio sam da postanem ateista. Verujem u hrišćanske etiku i pridržavam je se, ali ne verujem u "njihovog" Boga. Kako reče jedan humorista, "prestao sam da verujem u Boga jer sam video njegova dela ..."

Srle

pre 18 godina

Nasa crkva je otvorenog tipa (bar bi to trebalo da bude) pa svaki covek velikog srca i dobre olje moze da ode do Hrama i ostavi prilog ili bar pozove neki od mnogih humanitarnih brojeva. Nemojmo dovoditi sebe i druge u situaciju bez izbora, jer bar mene taj vid prinude tera na neki inat. Jeste to lepa gradjevina ponos za buduce generacije, ali crkve nicu na svakom cosku. Koja je sledeca i gde je kraj? Ako je do mog izbora, biram uvek pre pomoc decijoj bolnici u Tirsovoj nego gradnji Hrama.

Sekularista logicar

pre 18 godina

Hram Svetog Save ima veliki znacaj za duhovnost pravoslavnih Srba.Svi koji pisu i salju pismene posiljke su primorani da daju novac za Hram sto je birokratski reket drzave sirotinji kojoj su telefonski razgovori icestitke preskupi.Ne zaboravimo da ima onih koji nisu vernici cija se zivotna nacela apsolutno razlikuju od crkvenih i ubedjene su demokrate rodoljubi covekoljupci sa naucnim stavovima protiv. Mnogi kojimorajuda placaju izabrali bi druge opcije za donacije u neke druge poduhvate na primer za one koji treba da odrastu zdravi, prezive teske operacije, prohodaju Postoje vernici drugih hriscanskih konfesija zvanih crkve sekte cije su crkve oronule i crkveno istorijske knjige istulile od vlage Ne zaboravimo da ima i pokornih Islamu koji se takodje kao i ostali koji nisu pravoslavni se na neki nacin ogresuju protiv kanona vere kojoj pripadaju pomazuci pravoslavnu crkvu zbog administrativne odluke o uvodjenju markice. Kad vidis kladu u oku brata svoga prvo izvadi trun iz oka svog kaze Sveto pisma Logika kaze: tacno zbrini prvo sebe da bi mu sto bolje pomogao.

bokyn

pre 18 godina

Za one neupucene, ovo nije prvi put da se uvodi doplatna marka za ovaj hram. Dodatno, doplatne marke se skoro stalno placacu - za sport, kulturu itd. Trenutno se placa doplatna marka za vaterpolo. Obavezno se placa kad se salje preporucena posiljka ili kada se obicna posiljka predaje sluzbeniku Poste na salteru. Kad se ista ubacuje u postansko sanduce, onda nije obavezna.
Prvi problem je ko i na osnovu kojih kriterijuma odredjuje svrhu? Ja recimo, volim kosarku, a nikad u zivotu nisam gledao nijednu vaterpolo utakmicu. I vaterpolo me uopste ne zanima. Zasto moram da placam za vaterpolo?!?
Uz to, i ateista sam, a mozda zam u katolik, budista ili sta vec, nebitno, zasto JA DA PLACAM?!? Ne zelim!
O tome sam vec jednom pricao sa sluzbenicom poste, ali je ona, naravno, nemocno slegala ramenima uz objasnjenje da to od nje ne zavisi i da ako zelim da posaljem preporucenu posiljku, moram da platim doplatnu marku.
Kome nije mnogo, neka plati i dve po posiljci, verujem da ce postari dozvoliti, ako mu i dalje nije mnogo, neka salje posiljke izmisljenim licima i neka za svaku plati po 8 dinara.
Verujem da je za vecinu mnogo! Posebno za nezaposlene koji godisnje posalju po otprilike 100 prijava za posao. Iznos od 800 dinara za jednog nezaposlenog je ogroman! S druge strane, mozemo da za primer neku manju firmu sa nekoliko zaposlenih koja svakodnevno salje po 5 posiljki. Za godinu dana, firma iz primera bi trebalo za doplatne marke da plati 12 meci x 25 dana x 5 posiljki x 8 dinara = 12000 dinara!!! Malo li je? A sta ako salje vise od 5 posiljki dnevno?
No, sve dok cutimo i placamo, udarace nas po dzepu! I treba - stara narodna kaze da su ovce za sisanje!
A posebno je pitanje kako se kontrolisu sredstva, sportski i "kulturni" savezi koji ih trose itd...

Novak

pre 18 godina

A sada lepo objasnite i zasto nema para da se obnove dzamije u Nisu i Beogradu? Kao sto neko rece, neka deo prihoda ide i za to, pa da covek nekako i prihvati.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Sta da kazem,ljudi sokantno.sta ja imam od te SPC,nista i jos da im placam izgradnju tog hrama u koji nikada necu da krocim.sram ih bilo,toliko gladnih po Srbiji,a oni jos harac udaraju,ma necu ni da koristim te glupe postanske usluge.SRAMOTA!!!!!

Aleksandar

pre 18 godina

Koliko se secam, pre par godina postojala je ista uredba. I ako naznacena kao 'opciona' niko te nije ni pitao dok si slao postu hoces li ili neces da za to platis - automatski su lepili doplatnu markicu za Hram Sv. Save.

Jadna je ta crkva koja haracem kroz drzavne institucije mora da finansira izgradnju svojih megalomanskih objekata, dok preko puta istog tog hrama malter otpada sa plafona na onkologiji, a i svim bolnicama nanize...

Svakog dana, sve vise, stremimo ka pravoslavnom Iranu. Pravi vernici bi rekli: Nek nam je bog u pomoci od ovakvih njegovih samozvanih predstavnika.

Beba sa Vracara

pre 18 godina

Odlicna ideja. Slati Bozicne cestitke i u isto vreme pomagati nasu najlepsu gradjevinu. Ove godine cu poslati vise cestitki nego ikad. Puna podrska ovom plemenitom potezu.

Sascha

pre 18 godina

Ajdmo onda i po markicu za renoviranje zapaljenih dzamija u beogradu i nisu...?!

A pazi... to vec nebi bilo u redu?! Sto pravolavci da placaju za dzamiju?

Lala Panonski Mornar

pre 18 godina

Srbijaj je po Ustavu sekularna drzava.Nije sve kao na papiru.Demokratska ili otodoksna -pitanje je sad ? Kud plovi ovaj brod zvani Srbija

racunovodja

pre 18 godina

mesecno 3,000,000 primeraka, puta 8 dinara, puta 6 meseci = 144,000,000 dinara = 2,000,000$

lepo Boga mi...

mozda to i jeste najveci pravoslavni objekat, ali sta ce to nama, kad smo mi tek od skora postali nekakvi vernici. Zasto to ne ide u neku zajednicku kasu za sve religije i crkve u Srbiji. Ja bih se onda slozio, a ovako, ovo je diskriminacija najgore vrste!

Novosadjanka

pre 18 godina

Nasa opstina je ove godine od nasih para sponzorisala festival Exit, koji mene i 90% gradjana ne interesuje. Zbog toga nemam nista protiv da se pomogne izgradjni Hrama, jer je crkva ipak najpopularnija institucija kod nas.

Gradjanka

pre 18 godina

Mnogo su se osilili. Jedno vreme nisi mogao da kupis ni obicni koverat u posti da nema neki hram. Pa onda uz infostan neke uplatnice za obnovu ili izgradnju, ne secam se vise cega ali opet crkvenog. Ja sam protiv. Dala bih i vise da se takvom akcijom grade bolnice, obdanista, uredjuju parkovi. Posto se to ne moze, ocigledno, izbeci, dok traje akcija necu kupovati markice.

Arkudaki

pre 18 godina

Koristite mail a ne postu i markice! I necu kupovati iste jer je to harac! sram ih bilo! Bolje vlado srbije da gradite bolnice i skole! da ulozite u obrazovanje nacije! ne, vi ulazete u crkvu da jos vise zatucate gradjane! pa da mozete da manipulisete narodom! ako narod obrayujete i on nauci da razmislja svojom glavom, kakve koristi vi imate od toga?!nikakve! Nista, dragi moji ne saljite postu do kraja akcije pa ce biti u minusu jer ni tih tri miliona markica koje odstampaju mesecno nece moci da prodaju! Arkidaki NS

Zoki

pre 18 godina

Ma najbolje je da uvedemo markicu kojom cemo pomagati ovaj centar i njegovog predvodnika. Mislim da je to najmanje sto mozemo uciniti za njegovu organizaciju s obzirom na veliku istorijsku i svaku drugu ulogu u nasem drustvu.

sneza gresnica

pre 18 godina

Nadam se da ce pope i rodoljubi da razgrabe te markice, mozda ce posle ostati samo rariteti.. Kazu da imamo sta pokazati strancima..da se nasmijem, bolje da pokazemo sebi, koliko i sta smo sve zapoceli i NIKAD nismo zavrsili, jer, hvala Bogu, nikad pametno nismo nista ni isplanirali.. da nije tako, isli bi naprijed a ne unazad. Pa sretna Nova godina, bar nek bude ona nova.

Cober-Amsterdam

pre 18 godina

Vest bi imala jako veliku tezinu ukoliko bi se deo sredstava "verskog poreza" podjednako koristio za obnovu i restauraciju objekata svih verskih konfesija, na teritoriji ex-Yugoslavije, ostecenih, spaljenih i "zbrisanih" u ratovima u kojima mi gradjani Srbije "nismo ucestvovali"... I kako nedavno rece gospodin Zarko Korac, aktuelana politicko-primitivna elita sigurno "gura" Srbiju ka pravoslavnoj dzamahiriji...
Gradjani Srbije, dobro razmislite da li nasa deca zasluzuju bolju buducnost i gde smo to pogresili...???
Cober-Holland

Dovla

pre 18 godina

Ne samo da ta grozota, spomenik Miloševićevog doba i mala antologija arhitektonskog kiča, ruži Vračar, jedan od najlepših krajeva Beograda, nego sada još i država pokušava da preko nekakvih "doplatnih" maraka pomogne finansiranje jednog čisto verskog objekta u vlasništvu jedne određene crkve. Jasno je da je ovo slučaj za (nažalost, nimalo reprezentativni) ustavni sud, i još jedan korak Koštunicine vlade u pravcu rušenja sekularnih temelja ove republike i zavođenja jednokonfesionalne države (da ne upotrebim već ustaljenu i veoma pogođenu frazu "pravoslavna džamahirija"). Možda je polovina građana Srbije pravoslavna i ovako skandalozni potezi vlade ili razni sumnjivi ili otvoreno kriminalni činovi SPC joj ne smetaju (mada, iskreno rečeno, znam dosta umerenih i normalnih ljudi koji se, doduše, uprkos nultom ugledu SPC, još uvek deklarišu kao pravoslavci, ali se zgražavaju na poteze raznih ekstremista i psihopata iz redova sinoda i sveštenstva uopšte), međutim, krajnje je vreme da ona druga polovina mnogo izrazitije i efektivnije digne glas protiv svih pokušaja da se Srbija u dvadeset prvom veku zavije u mantiju a ateisti i nepravoslavci pretvore u građane drugog reda.

Nesha

pre 18 godina

Vest nije bas najjasnija. Da li ja ukoliko nesto saljem postom moram kupiti i tu doplatnu marku ili je to stvar izbora? Ako je stvar izbora onda ok, ako nije onda je to sramota i jadan je hram koji je napravljen od haraca.

Zoran

pre 18 godina

Crkveni porez nije nista lose.
Ovde u Nemackoj ga placaju svi koji se izjasnjavaju kao katolici ili protestanti. Ne vidim nikakav razlog zasto Srbija ne bi uvela isto-onaj koji se izjasnjava kao vernik (pravoslavac, katolik, protestant ili pripadnik bilo koje zvanicne verske zajednice u Srbiji) treba da izdvoji odredjenu sumu novca za tu zajednicu. Ja jesam vernik, ali sam protiv toga da se nekom ko se izjasnjava kao ateista namece porez za nesto sto nema veze s njim. To je jedan vid prisile i, u najmanju ruku, nema veze sa osnovnim nacelima ni pravoslavlja ni hriscanstva uopste.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Iako nisam neki vernik, nista nemam protiv male kontribucije za najlepsu zgradu u Beogradu. Vrlo je malo objekata koje mozemo sa ponosom da pokazemo strancima, Hram je definitivno jedna od njih.

radovan

pre 18 godina

Na vikipediji pise da je Hram najveca pravoslavna gradjevina na svetu. Verujem da je to jedino cime mozemo da se ponosimo, pa je red i da podrzimo....

Trske

pre 18 godina

Ja nemam nista protiv tog malog izdatka za SPC kad pomislim sta sve dobijam od crkve. Pare ce proci i potrosice se a vera i crkva ce i moje potomke da greju bozjom ljubavlju.

Komunista

pre 18 godina

Nemam nista protiv da pravoslavci, katolici, muslimani, budisti i ostali grade sta god hoce, ali pod dva uslova:

1. da smai to finansiraju i ne uzimaju od drugih
2. da imaju urednu gradjevinsku dozvolu dobijenu od (laickih) vlasti.

ako pak uzimaju pare od naroda ili grade nesto bez dozvole - zna se sta im sleduje - krivicno gonjenje konfiskacija nezakonito stecene imovine i rusenje nezakonito podignutih objekata.

Komunista

pre 18 godina

Nemam nista protiv da pravoslavci, katolici, muslimani, budisti i ostali grade sta god hoce, ali pod dva uslova:

1. da smai to finansiraju i ne uzimaju od drugih
2. da imaju urednu gradjevinsku dozvolu dobijenu od (laickih) vlasti.

ako pak uzimaju pare od naroda ili grade nesto bez dozvole - zna se sta im sleduje - krivicno gonjenje konfiskacija nezakonito stecene imovine i rusenje nezakonito podignutih objekata.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Iako nisam neki vernik, nista nemam protiv male kontribucije za najlepsu zgradu u Beogradu. Vrlo je malo objekata koje mozemo sa ponosom da pokazemo strancima, Hram je definitivno jedna od njih.

radovan

pre 18 godina

Na vikipediji pise da je Hram najveca pravoslavna gradjevina na svetu. Verujem da je to jedino cime mozemo da se ponosimo, pa je red i da podrzimo....

Trske

pre 18 godina

Ja nemam nista protiv tog malog izdatka za SPC kad pomislim sta sve dobijam od crkve. Pare ce proci i potrosice se a vera i crkva ce i moje potomke da greju bozjom ljubavlju.

Zoki

pre 18 godina

Ma najbolje je da uvedemo markicu kojom cemo pomagati ovaj centar i njegovog predvodnika. Mislim da je to najmanje sto mozemo uciniti za njegovu organizaciju s obzirom na veliku istorijsku i svaku drugu ulogu u nasem drustvu.

Nesha

pre 18 godina

Vest nije bas najjasnija. Da li ja ukoliko nesto saljem postom moram kupiti i tu doplatnu marku ili je to stvar izbora? Ako je stvar izbora onda ok, ako nije onda je to sramota i jadan je hram koji je napravljen od haraca.

Cober-Amsterdam

pre 18 godina

Vest bi imala jako veliku tezinu ukoliko bi se deo sredstava "verskog poreza" podjednako koristio za obnovu i restauraciju objekata svih verskih konfesija, na teritoriji ex-Yugoslavije, ostecenih, spaljenih i "zbrisanih" u ratovima u kojima mi gradjani Srbije "nismo ucestvovali"... I kako nedavno rece gospodin Zarko Korac, aktuelana politicko-primitivna elita sigurno "gura" Srbiju ka pravoslavnoj dzamahiriji...
Gradjani Srbije, dobro razmislite da li nasa deca zasluzuju bolju buducnost i gde smo to pogresili...???
Cober-Holland

Zoran

pre 18 godina

Crkveni porez nije nista lose.
Ovde u Nemackoj ga placaju svi koji se izjasnjavaju kao katolici ili protestanti. Ne vidim nikakav razlog zasto Srbija ne bi uvela isto-onaj koji se izjasnjava kao vernik (pravoslavac, katolik, protestant ili pripadnik bilo koje zvanicne verske zajednice u Srbiji) treba da izdvoji odredjenu sumu novca za tu zajednicu. Ja jesam vernik, ali sam protiv toga da se nekom ko se izjasnjava kao ateista namece porez za nesto sto nema veze s njim. To je jedan vid prisile i, u najmanju ruku, nema veze sa osnovnim nacelima ni pravoslavlja ni hriscanstva uopste.

Gradjanka

pre 18 godina

Mnogo su se osilili. Jedno vreme nisi mogao da kupis ni obicni koverat u posti da nema neki hram. Pa onda uz infostan neke uplatnice za obnovu ili izgradnju, ne secam se vise cega ali opet crkvenog. Ja sam protiv. Dala bih i vise da se takvom akcijom grade bolnice, obdanista, uredjuju parkovi. Posto se to ne moze, ocigledno, izbeci, dok traje akcija necu kupovati markice.

sneza gresnica

pre 18 godina

Nadam se da ce pope i rodoljubi da razgrabe te markice, mozda ce posle ostati samo rariteti.. Kazu da imamo sta pokazati strancima..da se nasmijem, bolje da pokazemo sebi, koliko i sta smo sve zapoceli i NIKAD nismo zavrsili, jer, hvala Bogu, nikad pametno nismo nista ni isplanirali.. da nije tako, isli bi naprijed a ne unazad. Pa sretna Nova godina, bar nek bude ona nova.

Dovla

pre 18 godina

Ne samo da ta grozota, spomenik Miloševićevog doba i mala antologija arhitektonskog kiča, ruži Vračar, jedan od najlepših krajeva Beograda, nego sada još i država pokušava da preko nekakvih "doplatnih" maraka pomogne finansiranje jednog čisto verskog objekta u vlasništvu jedne određene crkve. Jasno je da je ovo slučaj za (nažalost, nimalo reprezentativni) ustavni sud, i još jedan korak Koštunicine vlade u pravcu rušenja sekularnih temelja ove republike i zavođenja jednokonfesionalne države (da ne upotrebim već ustaljenu i veoma pogođenu frazu "pravoslavna džamahirija"). Možda je polovina građana Srbije pravoslavna i ovako skandalozni potezi vlade ili razni sumnjivi ili otvoreno kriminalni činovi SPC joj ne smetaju (mada, iskreno rečeno, znam dosta umerenih i normalnih ljudi koji se, doduše, uprkos nultom ugledu SPC, još uvek deklarišu kao pravoslavci, ali se zgražavaju na poteze raznih ekstremista i psihopata iz redova sinoda i sveštenstva uopšte), međutim, krajnje je vreme da ona druga polovina mnogo izrazitije i efektivnije digne glas protiv svih pokušaja da se Srbija u dvadeset prvom veku zavije u mantiju a ateisti i nepravoslavci pretvore u građane drugog reda.

racunovodja

pre 18 godina

mesecno 3,000,000 primeraka, puta 8 dinara, puta 6 meseci = 144,000,000 dinara = 2,000,000$

lepo Boga mi...

mozda to i jeste najveci pravoslavni objekat, ali sta ce to nama, kad smo mi tek od skora postali nekakvi vernici. Zasto to ne ide u neku zajednicku kasu za sve religije i crkve u Srbiji. Ja bih se onda slozio, a ovako, ovo je diskriminacija najgore vrste!

Arkudaki

pre 18 godina

Koristite mail a ne postu i markice! I necu kupovati iste jer je to harac! sram ih bilo! Bolje vlado srbije da gradite bolnice i skole! da ulozite u obrazovanje nacije! ne, vi ulazete u crkvu da jos vise zatucate gradjane! pa da mozete da manipulisete narodom! ako narod obrayujete i on nauci da razmislja svojom glavom, kakve koristi vi imate od toga?!nikakve! Nista, dragi moji ne saljite postu do kraja akcije pa ce biti u minusu jer ni tih tri miliona markica koje odstampaju mesecno nece moci da prodaju! Arkidaki NS

Novosadjanka

pre 18 godina

Nasa opstina je ove godine od nasih para sponzorisala festival Exit, koji mene i 90% gradjana ne interesuje. Zbog toga nemam nista protiv da se pomogne izgradjni Hrama, jer je crkva ipak najpopularnija institucija kod nas.

Aleksandar

pre 18 godina

Koliko se secam, pre par godina postojala je ista uredba. I ako naznacena kao 'opciona' niko te nije ni pitao dok si slao postu hoces li ili neces da za to platis - automatski su lepili doplatnu markicu za Hram Sv. Save.

Jadna je ta crkva koja haracem kroz drzavne institucije mora da finansira izgradnju svojih megalomanskih objekata, dok preko puta istog tog hrama malter otpada sa plafona na onkologiji, a i svim bolnicama nanize...

Svakog dana, sve vise, stremimo ka pravoslavnom Iranu. Pravi vernici bi rekli: Nek nam je bog u pomoci od ovakvih njegovih samozvanih predstavnika.

Lala Panonski Mornar

pre 18 godina

Srbijaj je po Ustavu sekularna drzava.Nije sve kao na papiru.Demokratska ili otodoksna -pitanje je sad ? Kud plovi ovaj brod zvani Srbija

Sascha

pre 18 godina

Ajdmo onda i po markicu za renoviranje zapaljenih dzamija u beogradu i nisu...?!

A pazi... to vec nebi bilo u redu?! Sto pravolavci da placaju za dzamiju?

Beba sa Vracara

pre 18 godina

Odlicna ideja. Slati Bozicne cestitke i u isto vreme pomagati nasu najlepsu gradjevinu. Ove godine cu poslati vise cestitki nego ikad. Puna podrska ovom plemenitom potezu.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Sta da kazem,ljudi sokantno.sta ja imam od te SPC,nista i jos da im placam izgradnju tog hrama u koji nikada necu da krocim.sram ih bilo,toliko gladnih po Srbiji,a oni jos harac udaraju,ma necu ni da koristim te glupe postanske usluge.SRAMOTA!!!!!

bokyn

pre 18 godina

Za one neupucene, ovo nije prvi put da se uvodi doplatna marka za ovaj hram. Dodatno, doplatne marke se skoro stalno placacu - za sport, kulturu itd. Trenutno se placa doplatna marka za vaterpolo. Obavezno se placa kad se salje preporucena posiljka ili kada se obicna posiljka predaje sluzbeniku Poste na salteru. Kad se ista ubacuje u postansko sanduce, onda nije obavezna.
Prvi problem je ko i na osnovu kojih kriterijuma odredjuje svrhu? Ja recimo, volim kosarku, a nikad u zivotu nisam gledao nijednu vaterpolo utakmicu. I vaterpolo me uopste ne zanima. Zasto moram da placam za vaterpolo?!?
Uz to, i ateista sam, a mozda zam u katolik, budista ili sta vec, nebitno, zasto JA DA PLACAM?!? Ne zelim!
O tome sam vec jednom pricao sa sluzbenicom poste, ali je ona, naravno, nemocno slegala ramenima uz objasnjenje da to od nje ne zavisi i da ako zelim da posaljem preporucenu posiljku, moram da platim doplatnu marku.
Kome nije mnogo, neka plati i dve po posiljci, verujem da ce postari dozvoliti, ako mu i dalje nije mnogo, neka salje posiljke izmisljenim licima i neka za svaku plati po 8 dinara.
Verujem da je za vecinu mnogo! Posebno za nezaposlene koji godisnje posalju po otprilike 100 prijava za posao. Iznos od 800 dinara za jednog nezaposlenog je ogroman! S druge strane, mozemo da za primer neku manju firmu sa nekoliko zaposlenih koja svakodnevno salje po 5 posiljki. Za godinu dana, firma iz primera bi trebalo za doplatne marke da plati 12 meci x 25 dana x 5 posiljki x 8 dinara = 12000 dinara!!! Malo li je? A sta ako salje vise od 5 posiljki dnevno?
No, sve dok cutimo i placamo, udarace nas po dzepu! I treba - stara narodna kaze da su ovce za sisanje!
A posebno je pitanje kako se kontrolisu sredstva, sportski i "kulturni" savezi koji ih trose itd...

Novak

pre 18 godina

A sada lepo objasnite i zasto nema para da se obnove dzamije u Nisu i Beogradu? Kao sto neko rece, neka deo prihoda ide i za to, pa da covek nekako i prihvati.

Srle

pre 18 godina

Nasa crkva je otvorenog tipa (bar bi to trebalo da bude) pa svaki covek velikog srca i dobre olje moze da ode do Hrama i ostavi prilog ili bar pozove neki od mnogih humanitarnih brojeva. Nemojmo dovoditi sebe i druge u situaciju bez izbora, jer bar mene taj vid prinude tera na neki inat. Jeste to lepa gradjevina ponos za buduce generacije, ali crkve nicu na svakom cosku. Koja je sledeca i gde je kraj? Ako je do mog izbora, biram uvek pre pomoc decijoj bolnici u Tirsovoj nego gradnji Hrama.

Sekularista logicar

pre 18 godina

Hram Svetog Save ima veliki znacaj za duhovnost pravoslavnih Srba.Svi koji pisu i salju pismene posiljke su primorani da daju novac za Hram sto je birokratski reket drzave sirotinji kojoj su telefonski razgovori icestitke preskupi.Ne zaboravimo da ima onih koji nisu vernici cija se zivotna nacela apsolutno razlikuju od crkvenih i ubedjene su demokrate rodoljubi covekoljupci sa naucnim stavovima protiv. Mnogi kojimorajuda placaju izabrali bi druge opcije za donacije u neke druge poduhvate na primer za one koji treba da odrastu zdravi, prezive teske operacije, prohodaju Postoje vernici drugih hriscanskih konfesija zvanih crkve sekte cije su crkve oronule i crkveno istorijske knjige istulile od vlage Ne zaboravimo da ima i pokornih Islamu koji se takodje kao i ostali koji nisu pravoslavni se na neki nacin ogresuju protiv kanona vere kojoj pripadaju pomazuci pravoslavnu crkvu zbog administrativne odluke o uvodjenju markice. Kad vidis kladu u oku brata svoga prvo izvadi trun iz oka svog kaze Sveto pisma Logika kaze: tacno zbrini prvo sebe da bi mu sto bolje pomogao.

lossmi

pre 18 godina

Ok ako smo gradjanska drzava kako u ustavu pise,kako onda samo pravoslavni hram na markici?Zasto nema neke dzamije iz Sandzaka ili katedrale u Vojvodini?Mozda i njima treba neki dinar za rekonstrukciju?Da li ih neko pita?Ja sam pravoslavac ali mi smeta ova favorizacija samo jedne religije.Podseticu da i na kovanicama od cini mi se 5 din takodje stoji hram.

Nadam za inat

pre 18 godina

8 din poreza (Haraca)crkvi ciji pastir blagOslovljava Skorpionsko stado pred ubistvo deteta i ostalih nesretnika i kojima taj ugledni pastir iscelitelj nije ponudio spasenje zivota krstenjem sto mu e Hriscanska duznost i licnim autoritetiom preko hriscansko jevadjeoske zapvesti NE UBI.

ermip

pre 18 godina

Samo porezi, nameti, takse, dazbine...u prevodu haracenje.
Postavio bih jedno pitanje vlastodrscima i crkvi: Da li to znaci da i oni koji su druge vere u ovoj drzavi imaju obavezu tj moraju da placaju pravoslavni crkveni namet? Ako jednoga dana katolicka crkva odluci da gradi ili renovira svoje zdanje, da li ce se na isti nacin prikupljati novcana sredstva? Ili ako neko bude hteo da gradi dzamiju...
Ne tako davno jedan od pravoslavnih poglavara je rekao da ce u obnovi Hilandara
ucestvovati samo srpska pravoslavna ruka. Zar onda ne bi bilo u redu da i novac bude cisto srpski i to pravoslavni, jer ni medju Srbima nisu svi religiozni. Na ovaj nacin obican covek dolazi do zakljucka da u stvari crkva kroji zakone, pravila... Ja sam ateista i ova fanaticka religiozna sila koja vrsi pritisak na sve sfere sistema drustva mi ide na zivce. Bez obzira koja religija je u pitanju. Ako je bog tako svemoguc neka im on gradi i crkve i manastire i dzamije a mene i moj dzep neka vec jednom ostave na miru. NEDAM!!!Jos ni jednog popa nisam video da oskudeva u necemu. Zasto IH svevisnji ne hrani, ne oblaci, ne greje, ne nosi od jednog na drugo mesto. Zasto koriste civilizacijska dostignuca protiv kojih se uvek bore i protiv kojih su uvek netrpeljivi. Muka mi je od NJIHOVOG licemerja. Jos jednom : NEDAM NISTA!!!!!!!!

Vladica

pre 18 godina

Ma taj Skadar na Bojani nikad nece biti zavrsen. Drugo je kad
drzavna institucija sponzorise neku manifestaciju, to se sve definise u budzetu, poslanici mogu da glasaju protiv toga ako im se gradjani bune a ovo je pravi harac za crkvu od strane drzave sto suprotno ustavu.

Mashinovodja

pre 18 godina

Već sad se može prdevideti da će plaćanje ovog novog pravoslavnog harača biti vrlo popularno u Sandžaku i u Vojvodini, u krajevima gde žive nepravoslavni.
Ali to su ionako "sekte", koje ćemo jednog dana iskoreniti, samo kad radikali dođu na vlast.
Ja sam nekada sebe smatrao pravoslavcem, ali
zbog ovakvog nametljivog ponašanja SPC odavno sam raskrstio s njima i odlučio sam da postanem ateista. Verujem u hrišćanske etiku i pridržavam je se, ali ne verujem u "njihovog" Boga. Kako reče jedan humorista, "prestao sam da verujem u Boga jer sam video njegova dela ..."

Goran

pre 18 godina

Kakav je bre to nacin, ako je to obavezna doplatna markica, da nam neko uzima nesto bez naseg pristanka. Mislim, kao i vecina, da je bolje da na doplatnoj markici budu nasa najveca radost, deca, pa da prihod od markica ide bolnicama i decijim ustanovama a za crkvu nek odvajaju oni koji to zele. Ako je to defitivna odluka 'ajmo svi na internet pa i na sms, nisu pisma jedini vid komunikacije.

Sandžaklija

pre 18 godina

Nemam ništa protiv izgradnje bilo kakvog vjerskog objekta sve dok se radovi izvode po zakonu. Mišljenja sam da finansiranje takvih objekata treba da bude dobrovoljno pa ko voli nek izvoli. U konkretnom slučaju je uvedena prisila da ko god pošalje nešto poštom htio to ili ne postane donator Hrama Svetog Save. Što je mnogo mnogo je.

Novosadjanin

pre 18 godina

Neka vernici placaju sta hoce ali ja necu nikom da gradim hramove.Ako ateisti moraju da placaju za gradnju crkava kakva je to onda demokratija u Srbiji.

zisuskrajstjevrejin

pre 18 godina

nije stvar u tome da neko zeli ili ne zeli da da donaciju hramu sv.savi! stvar je u tome da u demokratskom drustvu svi imaju slobodu da apstiniraju od donacije, pogotovu ako je ona nametnuta normalnih sekularnim postanskim uslugama. u pitanju treba da bude izbor, a ne iznuda ili jos gore ucena.

Milos

pre 18 godina

Osam dinara bih mozda dao za beograski metro, ali za jednu gradjevinu u koju nikada necu uci i koja je svrha samoj sebi - nikad. Alternativa je da ne posaljem nijedno pismo u tom periodu, i tako cu i uciniti.

momabrazil

pre 18 godina

Srbija je pravoslavna , zemlja, Hrvatska katolicka, Turska islamska, i normalno je da svaka od njih da prioritet svoj religiji. Hram Svetog Save ima specijalni znacaj za Srbe, i treba se zavrsiti sto pre. Naravno da nije lepo obavezivati one koji ne zele da placaju da placaju. Samo rasprava pokazuje da je Srbija veca demokratija od npr.Nemacke ili Austrije gde posotoji crveni porez, koji je po meni neverovatan harach i jako mi je krivo to sto je prosao zakon o pretplati, koji se nalazi i u nekim evropskim zemljama, sto je neverovatan harach i gusenje sloboda, necu bre da gledam RTS , a jos moram da ga platim. Sigurno je jedno , ova se praksa sa markom za Hram S.Save nece ponavljati i radi se o jednom izuzetnom poduhvatu, koji se ne moze meriti sa obnavljanjem dzamija ili sa bilo kojom drugm gradjevinom. Radi se takodje o kulturolskom nasledju i turistickoj atrakciji, i o obnovi pravoslavne duhovnosti Srbije,ugnjetavanu za vreme komunizma, sto za posledica ima komentare koji se pojavljuju, jer Srbi nemaju ni Tursku, ni Rusiju, ni Madjarsku, ni Albaniju kao rezervnu drzavu i matica je tu u Beogradu

Zeka

pre 18 godina

Ove godine nisam slao cestitke.
Rado cu placati za decu u sirotistima i za ljude bez doma nad glavom, ali za ovaj primer nehriscanstva NECU!

Probacu sa dimnim signalima i golubovima pismonosama ako treba, ali doplatnu markicu ne pada mi na pamet.

Vojislav

pre 18 godina

Izgradnja hrama Svetog Save se finansira iskljucivo iz donacija vernika. Uvodjenje doplatne markice je verovatno malo nezgrapno odradjeno, ali komentari koje sam procitao su zapanjujuci. U ovoj zemlji kontrasta gde su odjednom svi pravoslavci i svi poste i svi slave slavu i slika Hrama je uvek na slikama iz Beograda, a svi ti pravoslavci odjednom ne mogu da daju doprinos podizanju najveceg pravoslavnog hrama na Balkanu...

Komunista

pre 18 godina

Nemam nista protiv da pravoslavci, katolici, muslimani, budisti i ostali grade sta god hoce, ali pod dva uslova:

1. da smai to finansiraju i ne uzimaju od drugih
2. da imaju urednu gradjevinsku dozvolu dobijenu od (laickih) vlasti.

ako pak uzimaju pare od naroda ili grade nesto bez dozvole - zna se sta im sleduje - krivicno gonjenje konfiskacija nezakonito stecene imovine i rusenje nezakonito podignutih objekata.

Kiklop, Blok 70

pre 18 godina

Iako nisam neki vernik, nista nemam protiv male kontribucije za najlepsu zgradu u Beogradu. Vrlo je malo objekata koje mozemo sa ponosom da pokazemo strancima, Hram je definitivno jedna od njih.

radovan

pre 18 godina

Na vikipediji pise da je Hram najveca pravoslavna gradjevina na svetu. Verujem da je to jedino cime mozemo da se ponosimo, pa je red i da podrzimo....

Trske

pre 18 godina

Ja nemam nista protiv tog malog izdatka za SPC kad pomislim sta sve dobijam od crkve. Pare ce proci i potrosice se a vera i crkva ce i moje potomke da greju bozjom ljubavlju.

Zoki

pre 18 godina

Ma najbolje je da uvedemo markicu kojom cemo pomagati ovaj centar i njegovog predvodnika. Mislim da je to najmanje sto mozemo uciniti za njegovu organizaciju s obzirom na veliku istorijsku i svaku drugu ulogu u nasem drustvu.

Nesha

pre 18 godina

Vest nije bas najjasnija. Da li ja ukoliko nesto saljem postom moram kupiti i tu doplatnu marku ili je to stvar izbora? Ako je stvar izbora onda ok, ako nije onda je to sramota i jadan je hram koji je napravljen od haraca.

Cober-Amsterdam

pre 18 godina

Vest bi imala jako veliku tezinu ukoliko bi se deo sredstava "verskog poreza" podjednako koristio za obnovu i restauraciju objekata svih verskih konfesija, na teritoriji ex-Yugoslavije, ostecenih, spaljenih i "zbrisanih" u ratovima u kojima mi gradjani Srbije "nismo ucestvovali"... I kako nedavno rece gospodin Zarko Korac, aktuelana politicko-primitivna elita sigurno "gura" Srbiju ka pravoslavnoj dzamahiriji...
Gradjani Srbije, dobro razmislite da li nasa deca zasluzuju bolju buducnost i gde smo to pogresili...???
Cober-Holland

Zoran

pre 18 godina

Crkveni porez nije nista lose.
Ovde u Nemackoj ga placaju svi koji se izjasnjavaju kao katolici ili protestanti. Ne vidim nikakav razlog zasto Srbija ne bi uvela isto-onaj koji se izjasnjava kao vernik (pravoslavac, katolik, protestant ili pripadnik bilo koje zvanicne verske zajednice u Srbiji) treba da izdvoji odredjenu sumu novca za tu zajednicu. Ja jesam vernik, ali sam protiv toga da se nekom ko se izjasnjava kao ateista namece porez za nesto sto nema veze s njim. To je jedan vid prisile i, u najmanju ruku, nema veze sa osnovnim nacelima ni pravoslavlja ni hriscanstva uopste.

Gradjanka

pre 18 godina

Mnogo su se osilili. Jedno vreme nisi mogao da kupis ni obicni koverat u posti da nema neki hram. Pa onda uz infostan neke uplatnice za obnovu ili izgradnju, ne secam se vise cega ali opet crkvenog. Ja sam protiv. Dala bih i vise da se takvom akcijom grade bolnice, obdanista, uredjuju parkovi. Posto se to ne moze, ocigledno, izbeci, dok traje akcija necu kupovati markice.

sneza gresnica

pre 18 godina

Nadam se da ce pope i rodoljubi da razgrabe te markice, mozda ce posle ostati samo rariteti.. Kazu da imamo sta pokazati strancima..da se nasmijem, bolje da pokazemo sebi, koliko i sta smo sve zapoceli i NIKAD nismo zavrsili, jer, hvala Bogu, nikad pametno nismo nista ni isplanirali.. da nije tako, isli bi naprijed a ne unazad. Pa sretna Nova godina, bar nek bude ona nova.

Dovla

pre 18 godina

Ne samo da ta grozota, spomenik Miloševićevog doba i mala antologija arhitektonskog kiča, ruži Vračar, jedan od najlepših krajeva Beograda, nego sada još i država pokušava da preko nekakvih "doplatnih" maraka pomogne finansiranje jednog čisto verskog objekta u vlasništvu jedne određene crkve. Jasno je da je ovo slučaj za (nažalost, nimalo reprezentativni) ustavni sud, i još jedan korak Koštunicine vlade u pravcu rušenja sekularnih temelja ove republike i zavođenja jednokonfesionalne države (da ne upotrebim već ustaljenu i veoma pogođenu frazu "pravoslavna džamahirija"). Možda je polovina građana Srbije pravoslavna i ovako skandalozni potezi vlade ili razni sumnjivi ili otvoreno kriminalni činovi SPC joj ne smetaju (mada, iskreno rečeno, znam dosta umerenih i normalnih ljudi koji se, doduše, uprkos nultom ugledu SPC, još uvek deklarišu kao pravoslavci, ali se zgražavaju na poteze raznih ekstremista i psihopata iz redova sinoda i sveštenstva uopšte), međutim, krajnje je vreme da ona druga polovina mnogo izrazitije i efektivnije digne glas protiv svih pokušaja da se Srbija u dvadeset prvom veku zavije u mantiju a ateisti i nepravoslavci pretvore u građane drugog reda.

racunovodja

pre 18 godina

mesecno 3,000,000 primeraka, puta 8 dinara, puta 6 meseci = 144,000,000 dinara = 2,000,000$

lepo Boga mi...

mozda to i jeste najveci pravoslavni objekat, ali sta ce to nama, kad smo mi tek od skora postali nekakvi vernici. Zasto to ne ide u neku zajednicku kasu za sve religije i crkve u Srbiji. Ja bih se onda slozio, a ovako, ovo je diskriminacija najgore vrste!

Arkudaki

pre 18 godina

Koristite mail a ne postu i markice! I necu kupovati iste jer je to harac! sram ih bilo! Bolje vlado srbije da gradite bolnice i skole! da ulozite u obrazovanje nacije! ne, vi ulazete u crkvu da jos vise zatucate gradjane! pa da mozete da manipulisete narodom! ako narod obrayujete i on nauci da razmislja svojom glavom, kakve koristi vi imate od toga?!nikakve! Nista, dragi moji ne saljite postu do kraja akcije pa ce biti u minusu jer ni tih tri miliona markica koje odstampaju mesecno nece moci da prodaju! Arkidaki NS

Novosadjanka

pre 18 godina

Nasa opstina je ove godine od nasih para sponzorisala festival Exit, koji mene i 90% gradjana ne interesuje. Zbog toga nemam nista protiv da se pomogne izgradjni Hrama, jer je crkva ipak najpopularnija institucija kod nas.

Aleksandar

pre 18 godina

Koliko se secam, pre par godina postojala je ista uredba. I ako naznacena kao 'opciona' niko te nije ni pitao dok si slao postu hoces li ili neces da za to platis - automatski su lepili doplatnu markicu za Hram Sv. Save.

Jadna je ta crkva koja haracem kroz drzavne institucije mora da finansira izgradnju svojih megalomanskih objekata, dok preko puta istog tog hrama malter otpada sa plafona na onkologiji, a i svim bolnicama nanize...

Svakog dana, sve vise, stremimo ka pravoslavnom Iranu. Pravi vernici bi rekli: Nek nam je bog u pomoci od ovakvih njegovih samozvanih predstavnika.

Lala Panonski Mornar

pre 18 godina

Srbijaj je po Ustavu sekularna drzava.Nije sve kao na papiru.Demokratska ili otodoksna -pitanje je sad ? Kud plovi ovaj brod zvani Srbija

Sascha

pre 18 godina

Ajdmo onda i po markicu za renoviranje zapaljenih dzamija u beogradu i nisu...?!

A pazi... to vec nebi bilo u redu?! Sto pravolavci da placaju za dzamiju?

Beba sa Vracara

pre 18 godina

Odlicna ideja. Slati Bozicne cestitke i u isto vreme pomagati nasu najlepsu gradjevinu. Ove godine cu poslati vise cestitki nego ikad. Puna podrska ovom plemenitom potezu.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Sta da kazem,ljudi sokantno.sta ja imam od te SPC,nista i jos da im placam izgradnju tog hrama u koji nikada necu da krocim.sram ih bilo,toliko gladnih po Srbiji,a oni jos harac udaraju,ma necu ni da koristim te glupe postanske usluge.SRAMOTA!!!!!

bokyn

pre 18 godina

Za one neupucene, ovo nije prvi put da se uvodi doplatna marka za ovaj hram. Dodatno, doplatne marke se skoro stalno placacu - za sport, kulturu itd. Trenutno se placa doplatna marka za vaterpolo. Obavezno se placa kad se salje preporucena posiljka ili kada se obicna posiljka predaje sluzbeniku Poste na salteru. Kad se ista ubacuje u postansko sanduce, onda nije obavezna.
Prvi problem je ko i na osnovu kojih kriterijuma odredjuje svrhu? Ja recimo, volim kosarku, a nikad u zivotu nisam gledao nijednu vaterpolo utakmicu. I vaterpolo me uopste ne zanima. Zasto moram da placam za vaterpolo?!?
Uz to, i ateista sam, a mozda zam u katolik, budista ili sta vec, nebitno, zasto JA DA PLACAM?!? Ne zelim!
O tome sam vec jednom pricao sa sluzbenicom poste, ali je ona, naravno, nemocno slegala ramenima uz objasnjenje da to od nje ne zavisi i da ako zelim da posaljem preporucenu posiljku, moram da platim doplatnu marku.
Kome nije mnogo, neka plati i dve po posiljci, verujem da ce postari dozvoliti, ako mu i dalje nije mnogo, neka salje posiljke izmisljenim licima i neka za svaku plati po 8 dinara.
Verujem da je za vecinu mnogo! Posebno za nezaposlene koji godisnje posalju po otprilike 100 prijava za posao. Iznos od 800 dinara za jednog nezaposlenog je ogroman! S druge strane, mozemo da za primer neku manju firmu sa nekoliko zaposlenih koja svakodnevno salje po 5 posiljki. Za godinu dana, firma iz primera bi trebalo za doplatne marke da plati 12 meci x 25 dana x 5 posiljki x 8 dinara = 12000 dinara!!! Malo li je? A sta ako salje vise od 5 posiljki dnevno?
No, sve dok cutimo i placamo, udarace nas po dzepu! I treba - stara narodna kaze da su ovce za sisanje!
A posebno je pitanje kako se kontrolisu sredstva, sportski i "kulturni" savezi koji ih trose itd...

Novak

pre 18 godina

A sada lepo objasnite i zasto nema para da se obnove dzamije u Nisu i Beogradu? Kao sto neko rece, neka deo prihoda ide i za to, pa da covek nekako i prihvati.

Srle

pre 18 godina

Nasa crkva je otvorenog tipa (bar bi to trebalo da bude) pa svaki covek velikog srca i dobre olje moze da ode do Hrama i ostavi prilog ili bar pozove neki od mnogih humanitarnih brojeva. Nemojmo dovoditi sebe i druge u situaciju bez izbora, jer bar mene taj vid prinude tera na neki inat. Jeste to lepa gradjevina ponos za buduce generacije, ali crkve nicu na svakom cosku. Koja je sledeca i gde je kraj? Ako je do mog izbora, biram uvek pre pomoc decijoj bolnici u Tirsovoj nego gradnji Hrama.

Sekularista logicar

pre 18 godina

Hram Svetog Save ima veliki znacaj za duhovnost pravoslavnih Srba.Svi koji pisu i salju pismene posiljke su primorani da daju novac za Hram sto je birokratski reket drzave sirotinji kojoj su telefonski razgovori icestitke preskupi.Ne zaboravimo da ima onih koji nisu vernici cija se zivotna nacela apsolutno razlikuju od crkvenih i ubedjene su demokrate rodoljubi covekoljupci sa naucnim stavovima protiv. Mnogi kojimorajuda placaju izabrali bi druge opcije za donacije u neke druge poduhvate na primer za one koji treba da odrastu zdravi, prezive teske operacije, prohodaju Postoje vernici drugih hriscanskih konfesija zvanih crkve sekte cije su crkve oronule i crkveno istorijske knjige istulile od vlage Ne zaboravimo da ima i pokornih Islamu koji se takodje kao i ostali koji nisu pravoslavni se na neki nacin ogresuju protiv kanona vere kojoj pripadaju pomazuci pravoslavnu crkvu zbog administrativne odluke o uvodjenju markice. Kad vidis kladu u oku brata svoga prvo izvadi trun iz oka svog kaze Sveto pisma Logika kaze: tacno zbrini prvo sebe da bi mu sto bolje pomogao.

lossmi

pre 18 godina

Ok ako smo gradjanska drzava kako u ustavu pise,kako onda samo pravoslavni hram na markici?Zasto nema neke dzamije iz Sandzaka ili katedrale u Vojvodini?Mozda i njima treba neki dinar za rekonstrukciju?Da li ih neko pita?Ja sam pravoslavac ali mi smeta ova favorizacija samo jedne religije.Podseticu da i na kovanicama od cini mi se 5 din takodje stoji hram.

Nadam za inat

pre 18 godina

8 din poreza (Haraca)crkvi ciji pastir blagOslovljava Skorpionsko stado pred ubistvo deteta i ostalih nesretnika i kojima taj ugledni pastir iscelitelj nije ponudio spasenje zivota krstenjem sto mu e Hriscanska duznost i licnim autoritetiom preko hriscansko jevadjeoske zapvesti NE UBI.

ermip

pre 18 godina

Samo porezi, nameti, takse, dazbine...u prevodu haracenje.
Postavio bih jedno pitanje vlastodrscima i crkvi: Da li to znaci da i oni koji su druge vere u ovoj drzavi imaju obavezu tj moraju da placaju pravoslavni crkveni namet? Ako jednoga dana katolicka crkva odluci da gradi ili renovira svoje zdanje, da li ce se na isti nacin prikupljati novcana sredstva? Ili ako neko bude hteo da gradi dzamiju...
Ne tako davno jedan od pravoslavnih poglavara je rekao da ce u obnovi Hilandara
ucestvovati samo srpska pravoslavna ruka. Zar onda ne bi bilo u redu da i novac bude cisto srpski i to pravoslavni, jer ni medju Srbima nisu svi religiozni. Na ovaj nacin obican covek dolazi do zakljucka da u stvari crkva kroji zakone, pravila... Ja sam ateista i ova fanaticka religiozna sila koja vrsi pritisak na sve sfere sistema drustva mi ide na zivce. Bez obzira koja religija je u pitanju. Ako je bog tako svemoguc neka im on gradi i crkve i manastire i dzamije a mene i moj dzep neka vec jednom ostave na miru. NEDAM!!!Jos ni jednog popa nisam video da oskudeva u necemu. Zasto IH svevisnji ne hrani, ne oblaci, ne greje, ne nosi od jednog na drugo mesto. Zasto koriste civilizacijska dostignuca protiv kojih se uvek bore i protiv kojih su uvek netrpeljivi. Muka mi je od NJIHOVOG licemerja. Jos jednom : NEDAM NISTA!!!!!!!!

Vladica

pre 18 godina

Ma taj Skadar na Bojani nikad nece biti zavrsen. Drugo je kad
drzavna institucija sponzorise neku manifestaciju, to se sve definise u budzetu, poslanici mogu da glasaju protiv toga ako im se gradjani bune a ovo je pravi harac za crkvu od strane drzave sto suprotno ustavu.

Mashinovodja

pre 18 godina

Već sad se može prdevideti da će plaćanje ovog novog pravoslavnog harača biti vrlo popularno u Sandžaku i u Vojvodini, u krajevima gde žive nepravoslavni.
Ali to su ionako "sekte", koje ćemo jednog dana iskoreniti, samo kad radikali dođu na vlast.
Ja sam nekada sebe smatrao pravoslavcem, ali
zbog ovakvog nametljivog ponašanja SPC odavno sam raskrstio s njima i odlučio sam da postanem ateista. Verujem u hrišćanske etiku i pridržavam je se, ali ne verujem u "njihovog" Boga. Kako reče jedan humorista, "prestao sam da verujem u Boga jer sam video njegova dela ..."

Goran

pre 18 godina

Kakav je bre to nacin, ako je to obavezna doplatna markica, da nam neko uzima nesto bez naseg pristanka. Mislim, kao i vecina, da je bolje da na doplatnoj markici budu nasa najveca radost, deca, pa da prihod od markica ide bolnicama i decijim ustanovama a za crkvu nek odvajaju oni koji to zele. Ako je to defitivna odluka 'ajmo svi na internet pa i na sms, nisu pisma jedini vid komunikacije.

Sandžaklija

pre 18 godina

Nemam ništa protiv izgradnje bilo kakvog vjerskog objekta sve dok se radovi izvode po zakonu. Mišljenja sam da finansiranje takvih objekata treba da bude dobrovoljno pa ko voli nek izvoli. U konkretnom slučaju je uvedena prisila da ko god pošalje nešto poštom htio to ili ne postane donator Hrama Svetog Save. Što je mnogo mnogo je.

Novosadjanin

pre 18 godina

Neka vernici placaju sta hoce ali ja necu nikom da gradim hramove.Ako ateisti moraju da placaju za gradnju crkava kakva je to onda demokratija u Srbiji.

zisuskrajstjevrejin

pre 18 godina

nije stvar u tome da neko zeli ili ne zeli da da donaciju hramu sv.savi! stvar je u tome da u demokratskom drustvu svi imaju slobodu da apstiniraju od donacije, pogotovu ako je ona nametnuta normalnih sekularnim postanskim uslugama. u pitanju treba da bude izbor, a ne iznuda ili jos gore ucena.

Milos

pre 18 godina

Osam dinara bih mozda dao za beograski metro, ali za jednu gradjevinu u koju nikada necu uci i koja je svrha samoj sebi - nikad. Alternativa je da ne posaljem nijedno pismo u tom periodu, i tako cu i uciniti.

momabrazil

pre 18 godina

Srbija je pravoslavna , zemlja, Hrvatska katolicka, Turska islamska, i normalno je da svaka od njih da prioritet svoj religiji. Hram Svetog Save ima specijalni znacaj za Srbe, i treba se zavrsiti sto pre. Naravno da nije lepo obavezivati one koji ne zele da placaju da placaju. Samo rasprava pokazuje da je Srbija veca demokratija od npr.Nemacke ili Austrije gde posotoji crveni porez, koji je po meni neverovatan harach i jako mi je krivo to sto je prosao zakon o pretplati, koji se nalazi i u nekim evropskim zemljama, sto je neverovatan harach i gusenje sloboda, necu bre da gledam RTS , a jos moram da ga platim. Sigurno je jedno , ova se praksa sa markom za Hram S.Save nece ponavljati i radi se o jednom izuzetnom poduhvatu, koji se ne moze meriti sa obnavljanjem dzamija ili sa bilo kojom drugm gradjevinom. Radi se takodje o kulturolskom nasledju i turistickoj atrakciji, i o obnovi pravoslavne duhovnosti Srbije,ugnjetavanu za vreme komunizma, sto za posledica ima komentare koji se pojavljuju, jer Srbi nemaju ni Tursku, ni Rusiju, ni Madjarsku, ni Albaniju kao rezervnu drzavu i matica je tu u Beogradu

Zeka

pre 18 godina

Ove godine nisam slao cestitke.
Rado cu placati za decu u sirotistima i za ljude bez doma nad glavom, ali za ovaj primer nehriscanstva NECU!

Probacu sa dimnim signalima i golubovima pismonosama ako treba, ali doplatnu markicu ne pada mi na pamet.

Vojislav

pre 18 godina

Izgradnja hrama Svetog Save se finansira iskljucivo iz donacija vernika. Uvodjenje doplatne markice je verovatno malo nezgrapno odradjeno, ali komentari koje sam procitao su zapanjujuci. U ovoj zemlji kontrasta gde su odjednom svi pravoslavci i svi poste i svi slave slavu i slika Hrama je uvek na slikama iz Beograda, a svi ti pravoslavci odjednom ne mogu da daju doprinos podizanju najveceg pravoslavnog hrama na Balkanu...