Koštunica: Albanci samo u Srbiji

Vojislav Koštunica smatra da Albanci ne mogu da formiraju dve albanske države.

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2005.

13:23

Default images

"Albanci su svoje pravo na samoopredeljenje ostvarili formiranjem Albanije i ne mogu sada, skoro ceo vek kasnije, na teritoriji Srbije da formiraju i drugu albansku državu. To bi prosto bio nezamisliv presedan, jer bi srušio principe na kojima u celini počiva međunarodno pravo i stabilan evropski poredak", stav je premijera Srbije.

Srbija u potpunosti poštuje pravo Albanaca da ostvare najviši stepen autonomije i da Kosovo i Metohija, kao pokrajina, značajno upravlja svojim socijalnim i privrednim životom, izjavio je Koštunica i napomenuo da se, isto tako, mora poštovati pravo Srbije i njen "nesporni suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovu i Metohiji".

"Moramo doći do kompromisa u kome će se poštovati i jedno i drugo pravo", rekao je Koštunica i ocenio da "jednostranost i nametanje nisu i ne mogu biti rešenje, već samo produbljivanje i izazivanje većeg i dugoročnijeg probelma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: