Za konfederaciju Kosova i SCG

Švajcarska predlaže kao moguće rešenje konfederaciju Kosova i SCG, kaže ministarka spoljnih poslova te zemlje, Mišlen Kalmi Rej.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2005.

20:02

Default images

Ona je taj stav prenela je predsedniku Srbije Borisu Tadiću tokom razgovora u Beogradu i to je prvi put da visoki zvaničnik neke strane države, otvoreno izjavi u Beogradu, da se njegova zemlja zalaže da Kosovo više ni formalno ne bude deo Srbije.

U zemlji koja ima tri zvanična jezika, postoji još jedan koji se često može čuti na ulicama. Prema rečima švajcarskog ministra spoljnih poslova, Mišlen Kalmi Rej, u toj zemlji živi više od 200.000 državljana Srbije i Crne Gore, a među njima je više od 100 hiljada kosovskih Albanaca, koji su u Švajcarsku došli tokom sukoba u pokrajini. Tamo su dobili status izbeglica, redovnu novčanu pomoć i garantovano pravo boravka dok se situacija na Kosovu ne sredi.

Mišlen Kalmi Rej objasnila je predsedniku Tadiću da njena zemlja ne može kao neke druge članice međunarodne zajednice da čeka još dugo. Predlog Švajcarske je da se Kosovu da nezavisnost: „Htela bih da budem precizna: formalna nezavisnost od Srbije ne znači potpuni prekid veza sa Srbijom i Crnom Gorom, niti to znači punu i bezuslovnu nezavisnost. Postoje različiti oblici formalne nezavisnosti koji se mogu sprovesti. Možda, je moguće ostvariti neki oblik saradnje između Kosova i Srbije i Crne Gore na principu konfederacije“, kazala je Mišelin Kalmi Rej.

Nezavisno Kosovo izazvalo bi nove podele na Balkanu, pokušao je da ubedi predsednik Tadić švajcarskog ministra. On je naveo i da bi to podstaklo organizovani kriminal u čitavoj Evropi i stvorilo bezbednosne probleme u regionu.

Osim različitih stavova o Kosovu, Srbija sa Švajcarskom ima dobre odnose. Ta zemlja u poslednje četiri godine poklonila je 150 miliona evra Srbiji u vidu donacija, a za ovu godinu predviđeno je novih dvadeset miliona. Predsednik Tadić obećao je u šali da će Srbija kada se, za nekoliko decenija njena ekonomija oporavi, poslati pomoć Švajcarcima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: