Univerzitet - dve godine manje-više

Posledica političkih prepucavanja jeste i neusvajanje zakona, poput Zakona o univerzitetu; sledeći rok za reforme 2007.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 19.05.2005.

19:50

Default images

Univerziteti u Srbiji moraće da čekaju do 2007. da bi postali deo evropskog sistema pošto Zakon o univerzitetu, pored brojnih najava, nije usvojen u Skupštini do konferencije ministara obrazovanja o primeni Bolonjskog procesa, koji je danas počeo u norveškom gradu Bergenu. Naime, taj zakon ni posle više od tri godine nije stigao na dnevni red Skupštine Srbije.

Zato će studenti morati da uče po starom i, prema oceni mnogih, zastarelom sistemu visokog školstva u Srbiji.

Na dvodnevnom sastanku u Bergenu učestvuju ministri prosvete iz 46 evropskih zemalja, koji će podneti izveštaje o reformama u nacionalnim sistemima visokog obrazovanja u skladu sa Bolonjskim procesom, koji bi do 2010. godine trebalo da rezultira jedinstvenim evropskim obrazovnim prostorom. Predlog zakona o visokom obrazovanju predviđa brojne novine kojima se sistem visokog školstva u Srbiji usklađuje s Bolonjskom deklaracijom, među kojima su i dvociklusne studije, evropski sistem bodovanja znanja i "pokretljivost" studenata i predavača.

Kako kaže rektor Univerziteta u Beogradu Dejan Popović, Predlog zakona o visokom obrazovanju trebalo da bude usvojen do ministarske konferencije u Bergenu. Zbog prekoračenja ovog roka, Srbiji ne preostaje ništa drugo nego da sačeka sledeće zasedanje 2007. godine. Tek tada će Srbija moći da se pridruži evropskim obrazovnim standardima, rekao je Popović za poslednji broj "Službenog glasnika".

Ukazavši da Srbija, kao i druge zemlje čiji ministri učestvuju na konferenciji u Bergenu, treba da pokaže dokle je stigla sa reformama u visokom obrazovanju, Popović je ocenio da je zakon trebalo da bude usvojen pre tog skupa, jer će sledeće pridruživanje reformskim procesima biti moguće tek za dve godine.

Ministri zadovoljni

Ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović podneo je na ministarskoj konferenciji u Bergenu izveštaj o aktivnostima tog ministarstva u oblasti visokog obrazovanja, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Vuksanović je, kako se navodi, u izveštaju posebno istakao važnost usvajanja Zakona o visokom obrazovanju, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, a ukazao je i da studentskih organizacija rade na nacrtu zakona o studentskom organizovanju. "Donošenjem zakona o studentskom organizovanju Srbija će prednjačiti medju evropskim zemljama, jer ovakav zakon je jedinstven na evropskom prostoru", rekao je Vuksanović na sastanku na kojem centralna tema uravo i jeste učešće studenata u kreiranju politike na univerzitetu. Drugi detalji nisu objavljeni na sajtu ministarstva, a kominike skupa trebalo bi da bude usvojen sutra.

Primena Bolonjske deklaracije u Crnoj Gori pozitivno je ocenjena na evropskoj konferenciji ministara obrazovanja, izjavio je crnogorski ministar prosvete Slobodan Backović.

Kako se navodi na sajtu crnogorske vlade, Backović, koji učestvuje na skupu u norveškom gradu Bergenu, kazao je da je na osnovu rezultata u primeni Bolonjske deklaracije, Crna Gora svrstana u grupu zemalja u kojoj su Luksemburg, Italija, Rusija i još neke zemlje. Sa Backovićem na konferenciji učestvuje i rektor Univerziteta Crne Gore Ljubiša Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: