Bakijev: Rano za povratak Akajeva

V.d. predsednika Kirgistana Kurmanbek Bakijev kaže da bi povratak svrgnutog predsednika u zemlju mogao da dovede do nemira.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 31.03.2005.

10:50

Default images

Bakijev je rekao da Askar Akajev za sada treba da se drži podalje od zemlje i da bi njegov povratak mogao da ugrozi bezbednost. On je, međutim, predložio pregovore sa Akajevim o, kako se pretpostavlja, formalnoj ostavci svrgnutog lidera.

Akajev je ranije izjavio da je spreman da podnese ostavku ako mu budu date garancije, ali nije precizirao koje garancije očekuje.

Rupel: Pomoći Kirgistanu

Predsedavajući OEBS-a Dimitrij Rupel izjavio je u Biškeku da ta organizacija treba da pomogne novim vlastima Kirgistana u pripremi izbore za predsednika države.

Rupel je rekao da je uveren da OEBS, Evropska unija, Rusija i SAD mogu da pomognu Kirgistanu da postigne poštovanje reda i zakona, posebno u periodu tranzicije, ali da je pomoć potrebna i u ekonomskoj sferi.

Ukrajina i Gruzija nude posredovanje

Ukrajina i Gruzija su spremne da posreduju između nove vlasti u Kirgistanu i Askara Akajeva, izjavio je u Biškeku šef diplomatije Ukrajine Boris Tarasjuk.

Tarasjuk je s ministrakom inostranih poslova Gruzije Salome Zurabišvili razgovarao s predsednikom parlamenta Kirgistana Omurbekom Tekebajevim. "Došli smo da bismo razjasnili situaciju, a potom ćemo svoje predsednike obavestiti o detaljima mogućeg učešća u rešavanju krize u Kirgistanu. Spremni smo da pružimo pomoć u kontaktima opozicije i Akajeva", rekao je Tarasjuk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: