Vojska poučava o civilnom služenju

Izmene Uredbe o vojnoj obavezi, kojom se menjaju uslovi apliciranja za civilno služenje, stupaju na snagu 5. februara.

Izvor: B92

Petak, 04.02.2005.

11:29

Default images

Prema uredbi Saveta ministara SCG, poziv za upućivanje na služenje vojnog roka sadržaće pouku o pravu na izjavljivanje prigovora savesti. Regrut će, ukoliko želi da aplicira za služenje vojnog roka bez oružja, biti dužan da u roku od osam dana od primanja poziva za upućivanje na odsluženje vojnog roka podnese odgovarajući zahtev vojnom odseku u čijoj je evidenciji.

U zahtevu treba da navede zašto ne želi da vojni rok služi pod oružjem i da precizira na kojim poslovima u vojsci želi da bude angažovan. Ista pravila važe i za regrute koji žele da vojni rok odsluže u civilnoj službi, s tim da u zahtevu moraju navesti svoje razloge i ustanove van vojske i Ministarstva odbrane u kojima bi želeli da služe.

Ukoliko se regrut, zbog disciplinskih prekršaja, sa civilnog služenja prebaci na odsluženje vojnog roka u jedinicu, svaki dan proveden na civilnom odsluženju računaće se kao pola dana služenja u trupi.

Do sada su i vojni obveznici i predstavnici Vojske više puta prigovarali zbog loše primene prava na civilno služenje vojnog roka, odnosno propusta u Uredbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: