Šta nas čeka sutra?

Prema saznanjima B92 iz vrha vlasti, Vlada Srbije očekuje da se Sreten Lukić preda u narednih desetak dana.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.01.2005.

08:33

Default images

Do srede uveče trebalo bi da bude poznato da li će se i kada četvorica generala vojske i policije predati Haškom tribunalu. To je u izjavi za B92 rekao potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, koji informacije očekuje od premijera Vojislava Koštunice. Međutim, ostali članovi Vlade tvrde da ništa ne znaju o tome, a takve podatke nema ni advokat jednog od optuženih, Sretena Lukića, Siniša Simić.

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da je o rešenju pitanja četiri vojna i policijska generala, optužena pred Haškim tribunalom, razgovarao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, koji mu je preneo da se radi na predaji, o čemu će sve informacije biti raspoložive u sredu uveče.

Prethodno je kabinet premijera Srbije saopštio da će uskoro biti predaja Tribunalu. Saopštenje je izdato posle razgovora Koštunice s komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom, u utorak uveče. Ren, koji je u Beogradu razgovarao s državnim zvaničnicima, upozorio je na to da Srbija, zbog nedovoljne saradnje s Tribunalom, ozbiljno zaostaje za drugim balkanskim zemljama na putu ka članstvu u EU.

Nove ozjave o (ne)saradnji sa Hagom dolaze jedan dan pre nastavka razgovora o eventualnoj evropskoj budućnosti Srbije. Naime, predstavnici EU, državne zajednice Srbije i Crne Gore i obe njene članice sastaće se u četvrtak, u okviru šestog sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i SCG, poslednjeg uoči objavljivanja ocene Studije izvodljivosti, koja se očekuje krajem marta. Pozitivna Studija izvodljivosti otvara vrata za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je naredni korak na putu ka EU.

Miroljub Labus je rekao da je, tokom razgovora s premijerom oko saradnje s Hagom, dobio sledeći odgovor: "Radi se na predaji, još postoje mogućnosti za to, da sačekamo sredu uveče i vidimo sve informacije", rekao je Labus. Na pitanje da li to znači da će se u sredu uveče neko predati, Labus je rekao da ne zna, ali da su mu iz kabineta rekli da će sve informacije biti raspoložive u sredu uveče, da bi se u četvrtak o tome razgovoralo. "Onda ćemo videti da li ćemo u četvrtak ili za dan-dva to staviti na Vladu i onda ćemo tačno znati kakva je situacija i donećemo odluku", rekao je Labus.

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković, međutim, tvrdi da ne zna o čemu je reč. "Ne znam i ponovo vam ponavljam ništa nije vezano za datume, ništa ni za jedan datum. Sutra, to je jedino što znam biće Sveti Sava. Pa ja ne znam da li ću ja sutra možda slomiti nogu pa ne doći na posao. Evo pitao je gospodin i ja sam to odgovorio. Stvari moraju da se urade, ali nema nikakvih ni fiksnih rokova niti šta." Upitan da li će se optuženi generali predati u četvrtak, kada počinju razgovori s predstavnicima EU, ministar je rekao da ne zna, ali da obaveze moraju biti ispunjene i da to ne može trajati neograničeno, iako nema nikakvih rokova.

Miroljub Labus kaže da će na sastanku biti odlučeno da li Srbija može da sarađuje s Haškim tribunalom na dobrovoljnoj osnovi ili će biti neophodno primeniti zakon. “Nije pitanje više samo saradnja s Hagom, već da li su Vlada i institucije u stanju da sprovode zakone ove zemlje”, kaže Labus i dodaje da je s tim pitanjem u Beograd došao i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Labus: "Okružni sud treba da postupi po tome."

B92: "Okružni sud je poslao nalog policiji."

Labus: "Onda policija mora da izvrši taj nalog."

B92: "A ministar policije kaže: 'Mi nećemo'!"

Labus: "To je sada pitanje, da li mi imamo ili nemamo državu. To je tema našeg razgovora. Povod je saradnja s Haškim tribunalom, a tema je da li mi poštujemo svoje zakone i da li naše institucije postoje kao državne institucije. To je mnogo ozbiljnija tema nego prosto da li će jedan general da se preda ili neće".

Potpredsednik Vlade je naveo i da će slučaj saradnje s Hagom i eventualnog izlaska G17 plus iz Vlade definitivno rešen u naredna dva do tri dana. Labus je dodao da je sada pravi trenutak za Demokratsku stranku da obeća podršku Vladi Srbije ako se odluči na ispunjavanje obaveza prema Hagu, da bi pomogla zemlji da dobije pozitivnu Studiju o izvodivosti za priključenje EU.

Petrović: Na dnevnom redu saradnja s Hagom, a ne podrška Vladi

Potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da podrška DS-a Vladi u ovom trenutku nije na dnevnom redu, već je na dnevnom redu da li će država ispunjavati obaveze.

Petrović je reagovao na izjavu poslanika sa liste DS-a i bivšeg predsednika Građanskog saveza Srbije Gorana Svilanovića da DS ne bi trebalo da ruši Vladu ako ona izruči haške optuženike i time izgubi podršku socijalista. Potpredsednik DS-a ja naveo da je prvo pitanje koje DS postavlja Vladi ispunjavanje međunarodnih obaveza, a pre svega saradnja s Haškim tribunalom, dok je drugo pitanje koje ciljeve Vlada postavlja.

"Dok ne budu ispunjene međunarodne obaveze nije moguće voditi dobru politiku, a kad to bude urađeno moguće je otvarati druga pitanja", rekao je Petrović i dodao da ovog trenutka DS ima velike primedbe na način na koji Vlada vodi politiku i postavlja ciljeve. Prema njegovim rečima, DS insistira na tome da Vlada treba da vodi politiku koja može brzo da promeni društvo, na način na koji je radila vlada Zorana Đinđića.

Savet ministara pozvao Srbiju na potpunu saradnju sa Hagom

Sednica Saveta ministara SCG
Savet ministara Srbije i Crne Gore "jedinstveno i najodlučnije" pozvao je vlast u Srbiji da "bez odlaganja otkloni prepreke na putu" evropskih integracija i ostvari "potpunu sarađu sa Haškim tribunalom".

U saopštenju posle sednice Saveta ministara SCG navodi se da će SCG najkasnije do kraja marta dobiti Studiju izvodljivosti, a "na osnovu razgovora koje su predsednik SCG Svetozar Marović i članovi Saveta ministara SCG vodili u međunarodnim kontaktima, uključujući i jučerašnje razgovore sa komesarom za pridruživanje EU Olijem Renom".

Savet ministara državne zajednice ukazuje da će ta studija biti pozitivna "samo ako napravimo značajan praktični iskorak u saradnji sa Haškim tribunalom, odnosno da u celini ispunimo svoje obaveza prema Haškom tribunalu".

U saopštenju se ocenjuje da bi "u tom slučaju bio otvoren ubrzan postupak za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju, odnosno za proces pridruživanja EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: