Četvrtak, 20.01.2005.

14:54

U Batusima i dalje nema struje

Više od 80 srpskih domaćinstava u selu Batuse i dalje su bez struje, a uz to preti širenje zaraza.

Izvor: B92, SRNA

Default images

Slađana Lazić, koja živi u Batusima, kaže za B92 da se život u ovom selu pretvorio u užas: "Stigli su neki agregati, ali ni to nije priključeno, a što se tiče vode, ovde ljudi svi imaju hidrofore i čim nema struje nema ni vode. Iz zamrzivača sve smo bacili, svaki dan pasulji, krompiri jedemo, ono što imamo, to je "nedaj bože".

"Ja imam dvoje dece, dva dana već ih vodim po lekarima. I prehlade i zarazne bolesti, ima i svega", kaže Slađana Lazić.

U Batuse je Koordinacioni centar dopremio dva agregata snage 35 kilovata, ali meštani su zaključili da je bolje da ih ne uključuju, jer je njihova snaga dovoljna samo za rad sijalica, a i za to bi trebalo izvršiti  prepravke na kućnim instalacijama i odvajanje niskonaponske mreže, na koju su priključena i srpska i albanska domaćinstva, što je u ovom trenutku nemoguće.
Tatjana Bigović, načelnica infektivnog odeljenja bolnice u Kosovskoj Mitrovici, kaže za B92 da se na Kosovu povećava broj obolelih od zaraznih bolesti, što se posebno odnosi na područja gde je neredovno snabdevanje vodom i strujom. "Imamo pacijente obolele od hepatitisa iz Lapljeg Sela, okoline Obilića i Prilužja. Možemo govoriti o povećanju broja obolelih od nekih drugih zaraznih bolesti. Znači, ukoliko se nastavi neredovno snabdevanje vodom i strujom, možemo govoriti o tome da se može desiti pogoršanje epidemiološke situacije", kaže Tatjana Bigović.

Problemi sa strujom nisu rešeni ni u delu Lipljana, a bez struje je i oko 3.500 Srba u selu Prilužje u opštini Vučitrn. Meštani Batusa za petak u 12 časova najavili su protest na kome će odlučiti i o zahtevu pojedinih domaćinstava sa malom decom da se privremeno isele iz sela.

Marović razgovarao sa Jesenom Petersenom

Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u današnjem telefonskom razgovoru ukazao je šefu UMNIK-a Sorenu Jesenu Petersenu na važnost rešavanja problema sa snabdevanjem strujom pojedinih područja na Kosovu u kojima žive Srbi. U saopštenju iz Marovićevog kabineta navodi se da je Petersen tokom razgovora obećao da će učiniti sve da pitanja u vezi sa snabdevanjem strujom budu rešena na tehnički moguć i efikasan način. To podrazumeva, prema rečim šefa UNMIK-a saradnju svih, kako elektroenergetskog sistema, tako i pojedinačno gradjana, što bi za rezultat imalo najhitnije rešavanje ovog pitanja u interesu svih.

S druge strane, Vlada Srbije je zatražila od predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića da obavesti generalnog sekretara UN Kofija Anana o tome da je pojedinim srpskim selima na Kosovu struja isključena već više od mesec dana i da je to pritisak na Srbe da se iseljavaju sa Kosova. 

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar, naveo je da je Vlada preporučila predsedniku Maroviću da od Anana traži angažovanje na noramalizaciji života ugroženog stanovništva. Lončar je naveo da je Vlada zauzela takav stav, jer nije dobila obećani odgovor od šefa UNMIK-a koji je tokom posete Beogradu rekao da smatra da porblem može biti rešen i da će u tom cilju poduzeti odgovarajuće aktivnosti. Lončar je ponovio da, kao odgovor na UNMIK-ov stav, Vlada može da isključi struju celom Kosovu.

"Vlada Srbije nije, za sada, razmatrala takvu mogućnost. Kao jedna od tehničkih mogućnosti, zaista postoji ta mogućnost. Za sada, Vlada je preduzela one korake povodom dramatične situacije oko sabdevanja srpskih sela na Kosovu i Metohiji električnom energijom", rekao je Lončar.

Odbor Skupštine SCG sutra o izveštaju SE

Kosovska Mitrovica (Danas)
Pored situacije na terenu, nastavlja se politička aktivnost oko Kosova. Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine SCG razmatraće u petak Nacrt rezolucije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Zaštita ljudskih prava na Kosovu". Kako je saopšteno iz Skupštine SCG, na sednicu su pozvani članovi i zamenici članova Stalne delegacije državne zajednice u Parlamentarnoj skupštini, kao i ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić i predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović.

Izveštaj o zaštiti ljudskih prava na Kosovu, koji je pripremio izvestilac Toni Lojd, biće razmatran naredne sednice na zasedanju Parlamentarne skupštine u Strazburu, nakon što ga je 16. decembra 2004. usvojio Komitet za pravna pitanja i ljudska prava.

Pripremajući izveštaj, Lojd je ukazao na problem primene Evropske konvencije o ljudskim pravima na Kosovu, budući da je Kosovo, po Rezoluciji 1244, sastavni deo SCG, ali da SCG de fakto ne vrši vlast u pokrajini.

Na zahtev Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava SE, Venecijanska komisija pripremila je dokument u kojem se predlaže uspostavljanje posebnih kratkoročnih mehanizama za bržu i efikasniju zaštitu ljudskih prava na Kosovu.

Kao moguće srednjoročno rešenje Venecijanska komisija je u tom dokumentu predložila osnivanje Kosovskog suda za ljudska prava.

NIS: 10 tona dizela za agregat

U međuvremenu, Naftna industrija Srbije isporučila je 10 tona dizela za pokretanje agregata za proizvođenje električne energije na severu Kosova.

Iz NIS-a saopštavaju da je gorivo obezbeđeno na zahtev Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, a distribuciju će izvršiti vlasti Kosovskog okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: