Sreda, 05.01.2005.

11:18

Prosečan broj samoubistva u Vojsci

Vojska Srbije i Crne Gore je s 14 samoubistava na 100.000 vojnika u svetskom proseku, kaže neuropsihijatar Bratislav Petrović.

Izvor: B92

Default images

"Iako se vojska smatra rizičnom populacijom, broj samoubistava u našoj vojsci manji je nego među građanstvom, gde na 100.000 osoba samoubistvo počini njih 18", kaže Petrović za "Večernje novosti".

On navodi da muškarci mogu u vojsku sa 18 godina, ali da psihološko punoletstvo stiču tek s 25 ili 27 godina. "Samoubistva u vojsci su neminovna pojava jer su vojnici uglavnom adolescenti, a u tom dobu je prisutan potencijal za suicid. Prva tri meseca su najkritičnija za mladog vojnika jer je to period adaptacije", kaže on.

Javnost u SCG je u poslednjih nekoliko meseci bila bombardovana izveštajima o (samo)ubistvima vojnika, a najizrazitiji primeri bili su stradanje vojnika Dragana Kostića u kasarni u Leskovcu, dva vojnika na Topčideru i, poslednje u ovom nizu, vojnika Dušana Petrovića na aerodromu u Lađevcima.

Krga: Nesreća sve manje

Međutim, doskorašnji načelnik Generalštaba Vojske SCG pukovnik Branko Krga, kaže da je nesrećnih slučajeva u vojsci uvek bilo, ali da je njihov broj iz godine u godinu sve manji.

Novoimenovani načelnik GŠ Dragan Paskaš, koji je sa Krgom u sredu bio u poseti niškom korpusu, kaže da će njegov stalni zadatak biti poboljšavanje imidža vojske, javlja dopisnik B92 iz NIša Aleksandra Stanković.

Krga i Paskaš su izrazili veliko žaljenje zbog pogibije vojnika Dušana Petrovića, koji je preminuo u kasarni u Lađevcima. I pored svih mera koje se u vojsci preduzimaju, nesreće se ipak događaju, rekao je general Krga: "Moram da vam kažem da se te nesreće  svake godine sve manje događaju, ali mi nismo zadovoljni sve dok bude postojao i jedan jedini takav slučaj. Nekada su u pitanju neki lični razlozi, ili neke druge okolnosti."

Iako je nakon "slučaja Topčider" istraživanje javnog mnjenja pokazalo da opada poverenje u vojsku, novi načelnik GŠ-a Dragan Paskaš, kaže da je imidž vojske dobar, a da će njegov zadatak biti da ga stalno unapređuje. "On je uvek dobar, bar ja imam takav osećaj. On samo mora biti bolji i jedan od zadataka kojim ćemo se baviti, kada je reč o izmenama organizacije, tj. izmenama lokacija jedinica, izmenom sistema osposobljavanja vojnika  itd, uticaće na izmene imidža vojske, odnosno poboljšaće njen imidž", rekao je Paskaš.

Na jugu Srbije stabilno

Generali su rekli da je stanje na jugu Srbije stabilno i da nema indicija o opasnosti da će se obnoviti sukobi na tom prostoru. General Paskaš je rekao da mu poverenje ulivaju vojnci angažovani na jugu Srbije: "Vidi se da se radi o igrađenim kolektivima, ljudima koji su svesni zadatka koji izvršavaju. To stvara jedan osećaj sigurnosti da mi izvršavamo zadatke koji su nam povereni."

General Krga je rekao da vojska intenzivno sarađuje sa Kforom i da se čini sve da do novih sukoba ne dođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

7 h

Podeli: