Sreda, 30.10.2013.

12:06

Ukradeno ordenje Jovanke Broz

Ordenje Jovanke Broz ukradeno je iz spomen-sobe udovice bivšeg predsednika SFRJ u Kući cveća, nezvanično je potvrđeno za B92 u policiji.

Izvor: B92

Default images

Istraga je u toku, a zasad je poznato da je ordenje ukradeno nakon sahrane, u periodu od 26. do 29. oktobra.

Ukradeno je pet odlikovanja, dva ratna i tri mirnodopska, među kojima su Medalja borca, Partizanska spomenica i ordenje za hrabrost. Ordenje je tokom sahrane bilo na plišanom jastučetu ispred odra.

Kako saznajemo, ordenje je posle sahrane prebačeno u sto u spomen-sobi Jovanke Broz, odakle je kasnije nestalo.

Inače, tri ordena čak nisu ni pripadala Jovanki Broz, već su ih za sahranu porodici pozajmili pripadnici SUBNOR-a.

U SUBNORu kažu da su se od svoje drugarice u subotu opraštali kao od saborca, a ne kao od maršalove udovice. Pošto porodica za sahranu nije uspela među Jovankinim ličnim stvarima da pronađe i njeno ordenje, drugi heroji su joj pozajmili svoje.

"Dva ordena i spomenica, to su ordeni drugih lica i ako je neko organizovao krađu želeći da ima ordenje Jovanke Broz onda očito ih nema...Ovo je krađa sa groba, to je najgore nešto što može da bude. To je poslednje i moralno, i u Srbiji je to čak i kletva. To je nešto poslednje što se može očekivati", kaže za B92 Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR-a.

Programski menadžer Muzeja istorije Jugoslavije Katarina Živanović potvrdila je da je došlo do krađe i da je policiji podneta krivična prijava.

"U cilju istrage ne mogu da kažem kada je ukradeno niti bilo šta u vezi s tim, osim da smo se obratili policiji koja sada sprovodi istragu", rekla je Živanović.

Kako je Tanjugu rečeno u MUP-u Srbije, na još neutvrđen način ukradeno je pet ordena, a nestanak je prijavio direktor Muzeja.

Porodica, policija i muzej u čijem kompleksu se nalazi Kuća cveća za sada odbijaju da daju komentare i iznose detalje.

Krađa je otkrivena juče, oko 10.45 sati, pa se pretpostavlja da je krađa izvršena do tog dana od 26. oktobra u 14.00 sati.

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika SFRJ, sahranjena je u subotu u Kući cveća, uz državne i vojne počasti.

Sahranu Jovanke Broz organizovao je Organizacioni odbor koji je osnovala Vlada, u saradnji sa njenom porodicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

219 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: