Četvrtak, 29.12.2011.

22:06

Arapska liga: U Homsu ništa strašno

Posmatrači Arapske lige posetiće još tri sporna sirijska grada da bi utvrdili da li vladine snage postupaju u skladu s mirovnim planom, piše Danas.

Izvor: Danas

Default images

Oni će, podeljeni u timove od po desetak članova, otputovati u Hamu, Idlib i Deru gde se antivladini demonstranti i dalje sukobljavaju sa snagama bezbednosti.

Posmatrači su ranije posetili Homs, centar nemira. Sudanski general Mustala al Dabi, šef posmatračke misije, izazvao je kontroverze, pošto je izjavio da u Homsu nije video „ništa zastrašujuće“.

Iz tog razloga, ocena posmatrača Arapske lige u Siriji dovedena je u pitanje, izvestili su zapadni mediji, iako je Al Dabi kasnije rekao da mu je potrebno još vremena da bi procenio situaciju na licu mesta, piše list Danas.

U izveštaju BBC se navodi da su posmatrače u Homsu saletali demonstranti tražeći zaštitu, te da demonstrante u Hami, koji pokušavaju da organizuju proteste, policija napada bojevom municijom. Jedan opozicionar je izjavio da da je gotovo nemoguće razgovarati s posmatračima, a da o tome ne budu obaveštene vlasti. „Ne možemo da komuniciramo sa inspektorima. Njih sve vreme nadgledaju razbojnici režima i milicija. Kada bi me videli da pričam s njima, pojurili bi za mnom, a kada bi me uhvatili, sigurno bih bio mrtav.“

Jedan drugi aktivista je izjavio da stanovnici Hame izlaze na ulice da dočekaju delegaciju. Prema rečima očevidaca, mere bezbednosti su jake, a snajperisti su se rasporedili po krovovima zgrada, piše Danas. U Hami su zabeleženi novi slučajevi razmene vatre, a iznad grada se dizao crni dim.

Deo posmatrača će takođe da poseti žarište sukoba u blizini Damaska. Opozicija kritikuje posmatrače tvrdeći da nisu dovoljno otvoreni i da zavise od Vlade kada je reč o transportu i bezbednosti, a da je tokom prva dva dana po njihovom dolasku ubijeno gotovo 40 ljudi. Međutim, broj žrtava kao i druge informacije teško je proveriti jer je većini stranih medija zabranjeno da izveštavaju iz Sirije. SAD su apelovale na opoziciju da generalu Dabiju i njegovom timu pruže šansu. Kina je saopštila da pozdravlja „objektivno istraživanje“ posmatrača. U misiji Arapske lige u Siriji trenutno učestvuje 66 posmatrača, a očekuje se da taj broj poraste.

Ne odgovara im šef misije

Imenovanje Al Dabija za šefa posmatračke misije kritikovale su u sredu međunarodne agencije za borbu za ljudska prava, koje su podsetile da je nekada bio šef obaveštajne službe i dugogodišnji lojalista Omara al Bašira, koga traži međunarodni krivični sud za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene u Darfuru.

Amnesti internešnel je saopštio da je sudanska vojna obaveštajna služba pod Al Dabijevom komandom „bila odgovorna za neosnovana hapšenja, kidnapovanje i mučenje ogromnog broja ljudi u Sudanu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: