Subota, 29.10.2011.

14:23

Sandžak: Bez opasnosti od terorizma

Nema bojazni od jačanja vehabijskog pokreta u Sandžaku i Raškoj oblasti, tvrde lokalni političari. Oni su uvereni da policija drži situaciju pod kontrolom.

Izvor: Tanjug

Default images

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mehmetović, međutim, nije želeo da komentariše jučerašnji napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu i hapšenje 15 pripadnika vehabijskog pokreta, jer nema zvaničan izveštaj o tome, već samo saznanja iz medija.

Mirsad Đerlek, bivši gradonačelnik Pazara i lider Sandžačke narodne partije, je u poruci ambasadama SAD u Beogradu i Sarajevu osudio napad u Sarajevu.

Đerlek kaže da njegova stranka traži od nadležnih državnih organa BiH i Srbije da pronađu ko su nalogodavci takvih aktivnosti.

"Policija u Sandžaku je ovog puta pravovremeno reagovala i mislim da potpuno drži pod kontrolom taj pokret koji se razvio u Sandžaku pre nekoliko godina", rekao je Đerlek, dodavši da se to vidi iz operativnih podataka direktora policije Milorada Veljovića, ali i na osnovu onoga što mogu videti svi građani Novog Pazara.

Đerlek tvrdi da svi koji žive u Sandžaku osuđuju ekstremističke izjave i pokušaje pojedinaca da izazivaju incidente u delu države u kome žive.

Munir Poturak, narodni poslanik Sandžačke demokratske partije, čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, smatra da jučerašnji događaj u Sarajevu i jutrošnje hapšenje 15 vehabija ne mora da znači da je u pitanju jačanje vehabijskog ili bilo kog drugog ekstremističkog pokreta.

Poturak tvrdi da je vehabijski pokret u Novom Pazaru oslabio u odnosu na pre nekoliko godina, ne uzima većeg maha i nema bojazni od njegovog proširenja.

"U Novom Pazaru nema organizovanog oblika vehabija ili drugih ekstremističkih grupa, ali su pojedinačni ispadi uvek mogući iz različitih razloga i povoda, čak i to da mogu biti ljudi koji imaju problema sa psihom ili nisu svesnih svojih postupaka", rekao je Poturak.

Bošnjačka demokratska zajednica, bliska glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću, najoštrije je osudila napad na ambasadu SAD u Sarajevu, istakavši da "mir i stabilnost Bosne i Hercegovine i celog regiona, kao i sigurnost gradjana koji žive na ovim prostorima nemaju alternativu", navodi se u saopštenju te stranke, koje je potpisao predsednik Emir Elfić.

Elfić je izrazio nadu da će nadležni organi uspeti da otkriju sve počinioce ovog, kako se navodi, gnusnog čina, kao i pozadinu napada.

U policijskoj akciji koja je počela jutros na 18 mesta na teritoriji Novog Pazara, Sjenice i Tutina, privedeno je 15 lica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: