Utorak, 27.11.2012.

16:10

Dačić za B92: Stiže podrška SAD

Premijer Ivica Dačić, nakon razgovora sa američkim zvaničnikom Filipom Rikerom, za B92 kaže da stiže podrška američkih investitora da ulažu u Srbiju.

Izvor: B92

Default images

Posle susreta sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, premijer Srbije se u izjavi za B92 osvrnuo na nekoliko stvari pomenutih u tom razgovoru, a jedna od najvažnijih je ta da će stići najavljena podrška Hilari Klinton da se ohrabre američki investitori da ulažu u Srbiju.

Na sastanku s Rikerom govorilo se o konferencji na kojoj će se okupiti potencijalni američki investitori, a pripreme za tu konferenciju počinju sledećeg meseca.

Kosovo je, naravno, bila glavna tema razgovora, uz poruku da Srbija mora da primeni dogovore iz Brisela koji su postignuti s Prištinom i od tih dogovora ne može da odstupi ako želi da uđe u EU.

"Naredne dve nedelje važne su za rešavanje kosovskog problema i Filip Riker je još jednom ponovio da su izuzetno pozitivni komentari na odluku Vlade Srbije da nastavi dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU. U tom smislu SAD podržavaju ubrzavanje i nastavak evropskih integracija Srbije. Ali ono što sam u razgovoru sa njim, možda i još važnije što smo čuli u razgovoru sa italijanskim ministrom odbrane, koji je danas u ime Vlade Italije nama ovde rekao da Srbija mora da učini nešto da pomogne svojim prijateljima kako bi joj onda oni pomogli", kaže Ivica Dačić.

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi kaže da je ostvaren napredak u odnosima između Beograda i Prištine posle posete američke državne sekretarke Hilari Klinton.

"Filip Riker će ohrabriti dijalog. Svrha dijaloga jeste i da se pomogne Srbiji da se još više približi Evropskoj uniji. Ali Srbija ima i drugih pitanja, koja nisu vezana za Kosovo. To su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu zakona i borbu protiv korupucije ," navodi ambasador Kirbi.

Na sastanku Dačića i Rikera bilo je reči i o odnosima u regionu nakon pojedinih presuda Haškog tribunala, posebno o regionalnoj saradnji Srbije i Hrvatske.

"Ne smemo dozvoliti da taj led u odnosima postaje sve deblji. Treba naći rešenje za neku vrstu normalizacije odnosa sa Hrvatskom. Znate, Hašim Tači je pre prošlog sastanka u Briselu bio u Zagrebu na sastanku sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, koji se ponudio da posreduje u dijalogu između Tačija i mene. Ja se samo pitam, a ko će da posreduje u dijalogu izumeđu mene i Milanovića? Ja taj dijalog predlažem i tražim već nekoliko meseci, ali odgovora nema. Oni jednostavno nisu previše zainteresovani, a ako oni nisu previše zainteresovani, onda nisam ni ja", ističe Dačić.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Filip Riker je u poseti regionu, a u Srbiju je stigao iz Podgorice uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Riker će posle razgvora s predsednikom vlade Srbije imati susrete i s prvim potpredsednikom vlade i ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem i sa savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem.

Posle sastanka Dačića i Rikera izdato je saopštenje u kom se naglašava da su Dačić i Riker u današnjem razgovoru pozitivno ocenili razvoj bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Naredne dve nedelje, kako navode srpski zvaničnici, biće veoma važne za rešavanje kosovskog problema. Posle Rikera, već sutra u Beograd dolazi potpredsednik vlade Ruske federacije Dmitrij Rogozin, a zatim i vicekancelar Austrije Mihael Špindeleger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: