Četvrtak, 27.06.2013.

10:08

"Prvo implementacija, pa pregovori"

Angela Merkel kaže da bi prva pristupna konferencija EU sa Srbijom mogla da bude u januaru, ali samo ako se u decembru potvrdi puno sprovođenje sporazuma.

Izvor: B92, Beta

Default images

Nemačka kancelarka je to izjavila na početku svog govora u Bundestagu čiji su poslanici potom utvrdili konačan stav o Srbiji pred zasedanje Evropskog saveta.

A taj stav je da nemačka vlada na sutrašnjem sastanku Evropskog saveta može da glasa za početak pristupnih pregovora sa Srbijom, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014.

Ako Evropski savet u decembru potvrdi ''potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji'', sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru 2014. godine može održati pristupna konferencija, navodi se u zaključku Bundestaga.

U obaveze, između ostalog, spada i potpuno raspuštanje srpskih parlalenih struktura na severu Kosova. Šta sve piše u Deklaraciji Budnestaga o Srbiji pročitajte OVDE. Prethodno je i Angela Merkel dodala i da je pre konačnog ulaska Srbije u EU potrebna "puna normalizacija odnosa" Beograda i Prištine.

Podnoseći izveštaj savezne vlade uoči samita EU danas i sutra u Briselu, kancelarka Merkel je rekla da su Srbija i Kosovo učinili "bez sumnje odlučujući napredak" potpisivanjem sporazuma u Briselu.

No, kako je dodala,"tek kada se u decembru potvrdi napredak u sprovođenju dogovorenog, moguće je da se u januaru održi prva konferencija između EU i Srbije i pristupanju", čime bi i zvanično bili otvoreni pregovori sa EU.

Pored toga, Nemačka pre punopravnog članstva Srbije u EU, očekuje i "punu normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine.

Šefovi diplomatija EU saglasili su se na sastanku u Luksemburgu u utorak da se saglasili da se sa Srbijom pokrenu pregovori o članstvu ali odluku o datumu prepuštaju Evropskom samitu u petak.

Sada "zeleno svetlo", pa procena u decembru

Foto: Beta, AP
Izjava Merkelove je tako potvrdila ono o čemu se govorilo prethodnih dana, a to je da će Srbija biti na novoj proveri u decembru.

Isti stav su prethodnih dana izneli pojedini uticajni poslanici iz Nemačke, šaljući poruku da će Bundestag sigurno dati "zeleno svetlo" Srbiji, a zatim da će sačekati ocenu implementacije briselskog sporazuma pre otvaranja pregovora u januaru. Gunter Krihbaum je za "Novosti" rekao i da bi Srbija mogla da "duže sačeka na datum".

Na drugoj strani, da će Srbija dobiti datum u "najkasnije u januaru" poručila je juče Ketrin Ešton nakon razgovora sa Ivicom Dačićem, čiji je stav bio da je "najvažnije da on bude bezuslovan".

Optimista uz Eštonovu je i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčka, koji kaže da uslova nema i da Srbija "ima razloga da se raduje".

Inače, nacrt zaključaka koji su jednoglasno usvojili šefovi diplomatija EU i koji treba da potvrde šefovi država ili vlada, takođe sadrži odrednicu da će pregovori početi "najkasnije u decembru 2013. (januaru 2014)", što odražava i zahtev Berlina da se prethodno razmotri da li će do kraja godine bitno biti primenjen sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Podsetimo,državni vrh Srbije je poručio EU i vlastima Nemačke da "očekuju pravičnu odluku 28. juna". Premijer Dačić je rekao da bi odlaganje donošenja odluke o datumu ugrozilo kredibilitet i Ketrin Ešton i Evropske unije, predsednik Nikolić je rekao da "Srbiji ne treba milostinja", dok je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao da će evropski čelnici "teško objasniti eventualno odlaganje odluke o datumu".

Do konačne odluke, u petak na Vidovdan, srpski zvaničnici nastavljaju diplomatske aktivnosti, pa tako nakon posete Dačića Briselu i razgovora sa Eštonovom i predsednikom EK Žozeom Manuelom Barozom, vicepremijer Vučić boravi u Beču odakle će možda nastaviti i za Berlin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

441 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: