Četvrtak, 27.02.2014.

12:46

"Nema dokaza za rusku intervenciju"

Rasmusen izjavio da nema informacije koje bi ukazivale da manevri ruske vojske uz granicu sa Ukrajinom prete da se pretvore u intervenciju.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nemamo informacije koje protivreče ruskom objašnjenju da se radi o vojnoj vežbi i da Rusija planira intervenciju", rekao je Rasmusen novinarima nakon sastanka Komiteta NATO-Ukrajina u Briselu.

On je, međutim, napomenuo da vremensko poklapanje pokreta ruskih trupa sa incidentima na Krimu “nije od pomoći” i ne doprinosi smirivanju stanja.

Rasmusen je naglasio da predstavnici ukrajinskog ministarstva odbrane na današnjem sastanku nisu tražili nikakvu pomoć od NATO.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izrazio je "ekstremnu zabrinutost" zbog povećanja napetosti na Krimu.
Rasmusen je na sastanku Komiteta Nato-Ukrajina u Briselu pozvao sve strane da se uzdrže od provokativnih akcija I da se vrate dijalogu.

"Ekstremno sam zabrinut zbog jutrošnjih događaja na Krimu, a akcija koja je jutros izvedena je opasna i neodgovoran", rekao je Rasmusen otvarajući sastanak Komiteta koji se odvija na marginama zasedanja saveta ministara NATO u Briselu.

Zasad neidentifikovane paravojne snage zauzele su zgrade vlade i lokalnog parlamenta na poluostrvu Krimu i okačile ruske državne oznake, dok ruska vojska sa druge strane granice izvodi opsežne vojne manevre.

Krim, koji pripada Ukrajini je sedište ruske Crnomorske flote, a većina stanovništva koristi ruski kao maternji jezik i ne prihvata prelaznu vladi u Kijevu.

Rasmusen je pozvao sve strane da se uzdrže od nasilja i provokacija bilo koje vrste i podvukao da NATO podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Upozorenja Moskvi i izrazi zabrinutosti zbog eventualne ruske intervencije u Ukrajini čuli su se danas i juče iz nekoliko evropskih prestonica, uključujući London i iz Vašingtona, a Evropski parlament je izglasao rezoluciju u kojoj se Rusija poziva da se uzdrži od vojne akcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: