Utorak, 24.12.2013.

08:59

Ukrajina: I Srbin persona non grata

Ukrajina zabranila ulazak u zemlju bivšem gruzijskom predsedniku Mihailu Sakašviliju i za 35 stranaca pod sumnjom da su radili sa opozicijom tokom demonstracija

Izvor: Tanjug

Default images

Ukrajinski dnevni list "Komersant" piše da su ministarstvo spoljnih poslova i bezbednosne službe proglasili za persone "non grata" Sakašvilija, još 29 Gruzina, pet državljana SAD i jednog Srbina.

Agencija Interfaks je javila da je reč o srpskom državljaninu Marku Ivkoviću "koji je u timu učestvovao u organizovanju revolucije protiv Slobodana Miloševića" i sličan scenario promovisao u Ukrajini.

Kada su u pitanju nepoželjne osobe iz Gruzije, AFP navodi da je reč uglavnom o biznismenima, dok su državljani SAD aktivisti nevladinih organizacija. Prema pisanju "Komersanta", odluka da se 36 osoba proglasi za nepoželjne osobe i uskrati im se ulazak u Ukrajinu, doneta je na zahtev skupštinskog poslanika Olega Careva, koji je rekao da strahuje od "čestih poseta stranih političkih konsultanata".

"Njihove aktivnosti predstavljaju pretnju po državnu bezbednost", rekao je on u apelu vlastima i predao listu "osoba koje možda zastupaju političke interese drugih zemalja".

Agencija AFP je stupila u kontakt sa ukrajinskom bezbednosnom službom i ministarstvom spoljnih poslova, ali tamo nisu mogli da dobiju potvrdu o statusu 36 stranih državljana.

Prošlomesečna odluka ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već da se okrene Rusiji, izazvala je masovne proteste u Kijevu koji su u zemlji stvorili političku krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: