Sreda, 24.05.2017.

12:09

Vučić: Hvala SAD, iako mislimo drugačije VIDEO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su SAD i Srbija saglasne u tome da je očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu najvažniji prioritet.

Izvor: Tanjug

Vučić: Hvala SAD, iako mislimo drugačije VIDEO
Tanjug

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jijem, rekao da su bilateralni odnosi Srbije sa SAD dobri, kao i da je za nas od izuzetnog značaja da imamo odlične odnose.

Ukazao je da nemamo iste poglede po pitanju Kosova i Metohije i zahvalio se SAD na ponašanju Kfora i prisustvu američkih vojnika na Kosovu, zbog kojeg se srpsko stanovništvo južno od Ibra oseća sigurnije. Isto tako, zahvalio se i na reakcijama SAD na pokušaj formiranja vojske Kosova.

Zahvalio se što SAD razgovaraju sa nama i kada imamo drugačije viđenje, jer i to pokazuje poštovanje prema Srbiji. „Saglasni smo da očuvanje mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu predstavlja najviši cilj. Zato smo spremni da uvek razgovaramo na otvoren i najiskreniji način, rešavamo probleme, kako bi sačuvali mir i stabilnost, i kako bi ekonomija bila glavna tema razgovora", kazao je premijer Vučić.

Rekao je i da je gostu iz SAD preneo brige, posebno oko mogućnosti izbora novog premijera na Kosovu, ako bi to bio Ramuš Haradinaj,dodajući da će Srbija biti posvećena dijalogu i razgovoru s Albancima.

„Očekujem i večeras da nastavimo razgovore u Briselu. To ćemo činiti i ubuduće. Važno je da se dijalog nastavi, moramo sve probleme da rešavamo na miran način, dijalogom, razgovorom“, kazao je Vučić.

Podsetio je da je Ji lično pomagao u više navrata otvaranju pojedinih poglavlja i sprovođenju dogovora sa Albancima. „Teško da bismo postigli neke važne dogovore bez njegove pomoći. Američkoj administraciji sam zahvalan na podsticanju i očuvanju mira u regionu“, rekao je premijer.

On se zahvalio na podršci koju SAD pružaju evropskim integracijama Srbije i činjenici da imamo nedvosmislenu želju da ne pripadamo nijednom paktu. Takođe, zamolio je Jija da utiče da još više američkih investitora dolazi u našu zemlju, poput Ameteka. „Ako bi se to nastavilo, to bi bio najbolji način za pravljenje odličnih odnosa između Srbije i SAD u budućnosti“, naglasio je Vučić.

"Vučić učvrstio mandat"

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja čestitao je premijeru Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije, ističući da je to veoma važno, jer, smatra, to daje još jači mandat Vučiću da nastavi reforme i približi Srbiju njenom cilju, a to je EU i njene institucije.

Ji je takođe preneo Vučiću poziv američkog potpredsednika Majkla Pensa da poseti Sjedinjene Države u narednih nekoliko meseci.

Američki diplomata je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije naveo i da taj izbor pokazuje njegov uspeh u svemu što je do sada učinio na mnogim područjima. On je naveo da je Vučić tim radom privukao mnogo investicija u Srbiju, što je omogućilo otvaranje radnih mesta i izrazio uverenje da će daljim angažovanjem pomoći da Srbija ima sve veći standard.

Ji je dodao da SAD ostaju odlučne u tome da pruže pomoć Srbiji, koliko god je to u njihovoj moći, da ostvari svoj cilj u ekonomskom smislu, ali i u nastavku evropskih integracija.

Kada je reč o regionu, Ji je dodao da je na današnjem sastanku sa Vučićem razmenio mišljenje o različitim pitanjima i izazovima, kao i o načinu na koji Srbija, SAD i ostali partneri mogu da pomognu celom regionu da krene napred, da postane uspešniji, stabilniji i integralan deo EU i evroatlantskih institucija.

"Da bude region koji je oslobođen korupcije, trgovine drogom, kriminala, koji je u mogućnosti da privuče sve više investicije, koje će otvoriti nova radna mesta", rekao je Ji.

Ji je dodao da je bilo reči o nastavku dijaloga između država Zapadnog Balkana, uključujući i proces pomirenja. "Ali ne samo pomirenja, već i saradnje na praktičnom nivou, poput ekonomskih pitanja, bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma, odnosno o svim područjima saradnje koje su sada snažne, a mogu da budu još snažnije", rekao je Ji.

On je istakao da je bilo reči i o nastavku dijaloga i normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. "SAD su srećne što mogu da pomognu u tom procesu, kao i u procesu pomirenja i saradnje u regionu", rekao je Ji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: