Petak, 23.10.2015.

09:10

Francuska: 43 žrtve sudaru kamiona i autobusa

Najmanje 43 osobe su poginule u direktnom sudaru kamiona i autobusa na jugozapadu Francuske kod Bordoa, javlja BBC. Broj žrtava bi mogao još da poraste.

Izvor: B92, Tanjug

Default images
Foto: Screenshot

Kako se navodi, oba vozila su se nakon sudara zapalila, udes se dogodio kod mesta Liburn, a lokalni mediji ističu da je samo pet ljudi preživelo.

Na licu mesta nalazi se oko 60 vatrogasaca čiji zvaničnik je za AFP rekao da su žrtve uglavnom stariji putinici iz autobusa. Osim toga, poginuo je i vozač kamiona.

Lokalni list "Sid Uest" navodi da je autobus prevozio starije ljude iz obližnjeg sela Pti-Pale-Kornam koji su krenuli na izlet te da je, samo nekoliko minuta nakon polaska, naleteo na kamion koji je u krivini izgubio kontrolu i isprečio se na putu.

Lokalne vlasti su precizirale da je do sudara došlo u opasnoj krivini, u kojoj vozač autobusa nije mogao da vidi kamion koji je bio sasvim sa leve strane, i napominju da su se na tom mestu i ranije dešavale saobraćajne nesreće.

Vozač autobusa, koji je preživeo, kako navodi lokalni list, sve je pokušao kako bi izbegao sudar, ali kada je uvideo da neće uspeti u tome, otvorio je vrata aktivirajući mehanizam za hitan izlaz te je nekoliko osoba iskočilo iz autobusa u pokretu.

U međuvremenu, poslanik Žironde Noel Mamer rekao je francuskoj televiziji iTELE da je reč o poznatoj, izuzetno opasnoj krivini te da treba preispitati političke odluke na polju infrastruktura.
Foto: Tanjug
Oglasio se i francuski predsednik Fransoa Oland koji je na Tviteru istakao da je vlada Francuske „potpuno mobilizovana oko ove užasne tragedije“.

Jelisejska palata je u međuvremenu saopštila da će okolnosti nesreće biti u potpunosti razjašnjene i da su sve službe angažovane kako bi se pružila potrebna pomoć i podržale porodice žrtava.

U saopštenju se navodi i da je u Žirondi aktiviran oblasni operativni centar.

Francuski mediji javljaju da su se na mesto nesreće uputili francuski premijer Manuel Vals i ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev, kao i državni sekretar zadužen za saobraćaj Alen Vidali.
BBC piše da je ovo najteža saobraćajna nesreća u Francuskoj od 1982. godine kada je u jednom udesu život izgubilo 52 ljudi, među njima i 44 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: