Nedelja, 22.05.2016.

19:05

Jildirim – seksista, pijun Erdogana i "nemoralni ministar"

Binali Jildirim koji je izabran za lidera Stranke pravde i razvoja i formalno postao premijer Turske, jedan je od najvernijih saradnika Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: Beta

Jildirim – seksista, pijun Erdogana i
Tanjug/AP

Takođe, Jildirim je i glavni promoter njegovih planova o radikalnim promenama u zemlji.

Raskol između Erdogana i doskorašnjeg premijera Ahmeta Davutoglua izbacio je u prvi plan 60-godišnjeg Jildirima, kao jedinog kandidata za vođu vladajuće stranke na njenom vanrednom kongresu u Ankari.

Jildirim, do danas ministar saobraćaja i komunikacija, u javnosti poznat kao slab govornik, potiče iz skromne porodice iz provincije Erzindžan u Anadoliji i dugogodišnji je prijatelj predsednika Erdogana, prateći njegov uspon od gradonačelnika Istanbula 1994. godine, do mesta najmoćnijeg u zemlji.

Analitičari procenjuju da će Jildirimova glavna misija biti realizovanje Erdoganovih planova o promeni ustava i prenošenju izvršnih ovlašćenja premijera na predsednika države, čime bi sistem vlasti u Turskoj transformisao od parlamentarnog u predsednički.

Na prošlogodišnjem kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja, Jildirima je podržala većina delegata, ali je morao da se povuče jer je Erdogan za premijera izabrao Davutoglua.

Lojalnost Erdoganu omogućila mu je da utiče na kadrovsku politiku stranke, ali i da zadrži sigurnu funkciju ministra saobraćaja i komunikacija, na kojoj je nepekidno od 2002. godine.

Jildirim, kao Erdoganov čovek od poverenja, upravlja njegovim grandioznim infrastrukturnim projektima koje su oštro kritikovali članovi opozicije i aktivisti za zaštitu životne sredine, i koji su iz korena izmenili izgled i Istanbula, i Turske.

Za potrebe izgradnje trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu, kroz koji će moći da prođe 150 miliona putnika godišnje, iskrčene su ogromne šumske površine, a radovi će biti okončani iduće godine.

Tu su još i ambiciozni planovi o izgradnji trećeg mosta na Bosforu, koji će nositi ime sultana Selima Prvog, koji je u 16. veku uništio oko 40.000 Alavita, pripadnika manjinske liberalne muslimanske zajednice, a planira se i kanal između Crnog i Mramornog mora, koji će poboljšati pomorski saobraćaj kroz zakrčeni Bosfor.

Jildirim je bio uz Erdogana prilikom osnivanja stranke 2001. godine, a na parlamentarnim izborima sledeće godine Erdogan je postao premijer, što je zabrinulo sekularne struje u zemlji, koje su ga smatrale diktatorom i islamistom.

Budući turski premijer takođe je predmet polemike i kontroverzi, jer je 2004. odbio da podnese ostavku, uprkos optužbama opozicije da kao ministar saobraćaja nije preduzeo potrebne mere da spreči nesreću u kojoj je izgoreo brzi voz i stradalo 40 putnika.

Jildirim, otac troje dece, optuživan je i za seksizam, jer je 2005. njegova supruga fotografisana kako sama obeduje za jednim stolom, dok on sedi za susednim, u društvu muškaraca.

Prema pisanju turskih medija, Erdogan će posle konvencije stranke uputiti Jildirimu poziv za sastavljanje nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: